Mantık, iki büyük bölüme ayrılır: Formel veya genel mantık, metodoloji ve özel mantık.
Mantığın İlkeleri (Özdeşlik-Çelişmezlik-Üçüncü Halin İmkansızlığı-Yeterli Neden)
Mantık özdeşlik, çelişmezlik, üçüncü şıkkın imkânsızlığı gibi üç temel ilkeye dayalı bir sitemdir. Bu ilkelere mantık tarihi boyunca “akıl ilkeleri”, “zihin ilkeleri” varlık ilkeleri”, “düşünme yasaları”, “bilginin normatif yasaları” gibi adlar verilmiştir.
Özet- Bu makalenin konusu el-Kâtibi tarafından yazılan Şemsiyye adlı eserdir. Klasik mantık tarihi üç döneme ayrılabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Çelişmezlik ilkesi, Özdeşlik ilkesi, Üçüncü halin imkansızlığı ilkesi, Yeterli Neden İlkesi konu anlatımı...
Sembolik mantığın kapsamı içinde; iki değerli mantık (önermeler mantığı, niceleme mantığı), çok değerli mantık (üç değerli mantık, bulanık mantık) gibi mantık sistemleri yer alır. Önerme doğruluk değeri olan bir cümledir. Doğruluk değeri olan bir cümle ya doğru ya yanlış olur.
Mantığın Özellikleri:
Nasıl daha doğru düşünülebileceğini inceler. Bu nedenle olması gerekeni konu edinir ve bu nedenle kural koyan (normatif) bir alandır. Doğruluk değerini sorgularken deney-gözlem yoluna başvurmaz. • Tüm alanlar için düşünme metotları geliştirir. • Kendisine özgü araştırma yöntemleri vardır.
Mantık düşünce ile ilgilidir. Düşünmek, akıl yürütmektir (Öner, 2011, s. 12). Düşünce olarak mantık bilim olarak mantıktan daha öncel ve bilim olarak mantığın inşa edildiği temeldir. Mantığın kaynağı problemi çerçevesinde bütün bir felsefe tarihinde sorunsallaştırılan fenomen düşünce olarak mantığın kaynağı olmuştur.
Mantık, doğru düşünmenin kurallarını inceleyen felsefi bir disiplindir. Bu açıdan mantık, bilginin doğruluğunu değil, bilginin doğruluğunu ifade eden düşünce ve kavramların kendi içsel bütünlüğünün doğruluğunu inceler.
Mantık, doğru düşünmenin kurallarıdır. Akıl yürütme, doğru düşünme, yargılama gibi kavramların hepsi mantığın içine girer. Mantığın Grekçe' deki karşılığı 'logos' kelimesidir ve hem akıl hem de söz (kelam) anlamında kullanılır.
Mantık felsefesi, mantıkta araştırma, eleştirel analiz ve entelektüel yansımalardan ortaya çıkan sorulardır. Alanın felsefi mantıktan farklı olduğu kabul edilir. Felsefi mantık; referans, yüklem, özdeşlik, doğruluk, niceleme, varoluş, gereklilik ile ilgili sorularla ilgilenen çalışma dalıdır.
Basit olup da tümel olan birçok lafız vardır. Bunlar içerisinde beş tanesi kavramları ve varlığı sınıflandırmada ayrı bir yere sahiptir. İşte bunlara beş tümel denir. Beş tümel bütün mantıkçıların kabul ettiği üzere cins, tür (nev'), ayrım (faslı), hassa ve ilinti (araz) olarak sıralanır.
Önermelerin ikiden fazla değere sahip ola- bileceklerini kabul eden mantık sistemlerine çok değerli mantık denir.
İnformel Mantık,mantığın dar anlamda formel/biçimsel sınırlılıklarından ve felsefecilere özgü bir alan olmaktan çıkartılıp,herkes tarafından anlaşılabilecek ve yararlanılabilecek biçimsel olmayan bir yöntem ve dille ifade edilmesidir.
Aristoteles: Mantığın Babası Büyük İskender'in Hocası
“Mantık, doğru düşünmenin nasıl olacağını öğretir”
Mantık bilimi insanın doğru düşünmesini kolaylaştırıyor. Zihni yanlış düşüncelerden korumayı ve doğru düşünce ile yanlış ya da bozuk düşünceyi birbirinden ayırmayı amaçlıyor. Mantık, doğru düşüncenin doğru eylemle sonuçlanmasını hedefliyor.
Mantığın bittiği yerde, halay başlar!.. Halay varsa mantığa ihtiyaç yok!!
Üç değerli mantık, Doğru (D veya 1), Yanlış (Y veya 0) ve Belirsiz (B veya ½) olmak üzere üç değer üzerinde tüm mantıksal değişmezlerini tanımlar. Ayrıca iki değerli mantığın önerme eklemlerini de aynen kabul eder. Bunlar: Üç değerli mantık doğru, yanlış ve belirsiz olmak üzere üç değere sahiptir.
Mantık, benzeri bir amaçla, formal olamayan bilimlerde mesela fizik, kimya, biyoloji gibi deneysel bilimlerin ve sosyal bilimlerin yapısının anlaşılmasında da kullanılmakta, lengüstikteki çalışmalar da mantıktan yararlanılmaktadır.
Oluşturulan kavramlarla bir takım önermeler kurulur ve daha sonra bu önermelerden bir takım sonuçlar çıkarılır. Bu nedenle klasik mantık birbirine bağımlı üç alana ayrılır: Kavramlar mantığı, önermeler mantığı ve çıkarımlar mantığı.
Kiplik mantığı (modal mantık), önermelerin doğru veya yanlış olmasının kipleriyle (modlarıyla, halleriyle) ilgilenir. Bunların en başatları ve iyi tanınanları, olanaklılık (imkan), zorunluluk ve olanaksızlıktır (imkansızlıktır).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri