"Gök demir, yer bakır" deyimi, eski Türk inancına göre gök gürültüsü ve yıldırımların demirden, yeryüzünün ise bakırdan yaratıldığına dair bir inancı ifade eder. Günümüzde ise bu deyim, genellikle çok zor ve çözülmesi neredeyse imkânsız durumlar için kullanılır.
[1] Hiçbir yerden yardım almanın imkanı olmamak. [2] Hiçbir çaresinin olmaması.
Yer Demir Gök Bakır'da köylülerin Adil Efendi'ye olan borçlarını ödeyemeyecek olmalarının onlarda yarattığı korku ve bu durumdan kurtulmak için bir ermişe dönüştürdükleri Taşbaş'ın öyküsü anlatılır. Bu yapıtta Muhtar Sefer ile Taşbaş arasındaki mücadele anlatının odağını oluşturur.
"Yer Demir, Gök Bakır" ifadesi, çok sıkıntılı ve zor bir durumu, adeta çıkışsız ve baskıcı bir ortamı ifade etmek için kullanılır. Bu deyim, kişinin üzerinde büyük bir baskı hissettiği, her taraftan kuşatılmış ve adeta boğucu bir durumda olduğunu anlatmak amacıyla kullanılır.
Yaşar Kemal, 'Dağın Öte Yüzü' genel başlığı altında topladığı 'Ortadirek', 'Yer Demir Gök Bakır' ve 'Ölmez Otu' romanlarında Çukurova yöresini anlatırken hem folklorik hem de gerçek unsurlardan büyük ölçüde yararlanır.
İlgili 15 soru bulundu
Yer Demir Gök Bakır – Zülfü Livaneli.
"Gök demir, yer bakır" deyimi, eski Türk inancına göre gök gürültüsü ve yıldırımların demirden, yeryüzünün ise bakırdan yaratıldığına dair bir inancı ifade eder. Günümüzde ise bu deyim, genellikle çok zor ve çözülmesi neredeyse imkânsız durumlar için kullanılır.
Dünya bir araya gelse DEYİMİ AÇIKLAMASI
“Bütün insanlar engel olmaya kalksa bile, asla, hiçbir zaman, kim ne derse desin” anlamında, yine bildiğini yapma durumu için kullanılır.
Haybeye kürek çekmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
boşu boşuna uğraşmak.
Salık kelimesi ile eski zamanlarda en fazla kullanılan kelimelerden birisi de salık vermek kelimesidir. Salık vermek kelimesi bir konuda tavsiye vermek veya bir konu için haber vermek anlamına gelmektedir.
Yer Demir Gök Bakır kitabı, Yaşar Kemal tarafından 1963 yılında yazıldı ve halen çok okunan kitaplar arasında yer alıyor.
Ayrıca şık giyimli insanlara bu sözün söylenmesi de hoş bir iltifat. Eski altın paraların ağırlığı 2 dirhem 1 çekirdeğe tekabül edermiş yani şık giyimli kimseye bir nevi altın yakıştırmasıdır.
"İki arada bir derede" deyimi, bir kişinin iki seçenek arasında kararsız kaldığını ve hangi seçeneği tercih edeceğine karar veremediğini ifade eder. Bu ifade, genellikle kişinin iki farklı alternatif arasında sıkışıp kaldığı ve herhangi birine karar veremeyerek zor bir durumda olduğunu belirtmek için kullanılır.
Gemi azıya almak, denizcilik terimlerinden türemiştir ve bir geminin rüzgara karşı açı yaparak yön değiştirmesi anlamına gelir. Mecazen, bir kişinin işlerini ya da hayatını köklü bir şekilde değiştirmesi, yeni bir yöne doğru hareket etmeye başlaması olarak kullanılır.
"Boş atıp dolu tutmak" deyimi, kişinin söylediklerini gerçekleştiremeyeceği halde büyük laflar etmesi, iddialı konuşmasına karşın bu sözlerinin arkasında duramaması anlamında kullanılır.
Kozunu paylaşmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Aradaki anlaşmazlığı zora başvurarak, üstün olan güce dayandırarak çözümlemek, sona erdirmek. “Onunla kozunu paylaşmaya can atıyordu.”
Bir şeyi yapmak için koşulları sağlamak ya da uygun koşulları yaratmak punduna getirmek demektir. Punduna getirmek kelimesinin TDK sözlük anlamı bir şey yapmak istendiğinde uygun koşullar elde etmek demektir. Fırsat kollamak ya da fırsat yaratmak için de punduna getirmek deyimin kullanıldığı bilinmektedir.
"Ramak Kalmak" bir olayın çok yakın olmasını, neredeyse gerçekleşmek üzere olduğunu belirten bir ifadedir. Genellikle bir tehlikenin eşiğinde olmak, bir şeyin son anda engellenmesi veya kıl payı bir durumdan kaçınmak gibi anlamlarda kullanılır.
Geçer akçe DEYİMİ AÇIKLAMASI
Herkesçe aranılan, beğenilen, değerli (şey).
iç acıması, yaşanan duygusal travmanın manevi acıyla kalmayıp kendini fiziksel bir şekilde hissettirmesi durumudur.
Çalışmada örneklemin seçildiği eser, Yaşar Kemal'in Dağın Öte Yüzü üçlemesinin ikinci halkasını teşkil eden Yer Demir Gök Bakır (YDGB, 1969) romanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri