Şanzıman yağı eksildikçe aracın şanzımanından ses gelmesi, vuruntu sorunu ve vites değişikliği sırasında zorlanmalar meydana gelmektedir. Durum ciddiye gittikçe vites değişimi yapılamayacak duruma gelebilir. Buda aracın performansının düşmesine ve aşırı yakıt tüketimine sebep olmaktadır.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Çoğu üretici manuel şanzımanlı araçlar için her 100 bin kilometrede şanzıman sıvısının değiştirilmesini öneriyor. Aynı şekilde otomatik vitesli araçlarda şanzıman yağının da 60 ila 100 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.
Eğer varsa yağı kontrol etmek için şanzıman yağı çubuğunu kullanmanız faydalı olacaktır. Bu çubuk otomatik vitesli araçlarda yer alır. Fakat şanzıman yağının yerini bulamadıysanız ve kontrol etmek için çubuğunuz yoksa oto servise götürerek işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Motordan farklı olarak orta kısımda bulunan şanzıman, yağ kaçağı olduğunda aracın orta kısmında yağ birikmektedir. Fakat yağ kaçağı motordan geliyorsa yağ birikimi ön tarafta olacaktır. Şanzıman yağ kaçağı tespitinin en kolay yolu aracın altını kontrol etmektir. Diğer bir yöntem ise aracın sesi ve performansıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Şanzıman yağı sızıntısının en yaygın nedenlerinden biri, hasarlı veya eksik bir tava civatası dır. Cıvataları, yağ karterini motorun altına bağlar ve zamanla bu cıvatalar gevşeyebilir ve hatta tamamen düşebilir. Bir cıvata eksikse, daha fazla sızıntıyı önlemek için değiştirilmesi gerekecektir.
Bir yağ sızıntısını onarmak için 750-2500 ₺ ve solenoid dişli değişimi için 1500 – 4000 ₺arasında harcamayı bekleyin. Bununla birlikte, bir şanzımanı tamir ettirmenin maliyeti, bir şanzımana revizyon yaptırmak veya tamamen değiştirmek için ne kadar harcayacağınıza kıyasla sönük kalır.
Castrol Syntrans Multivehicle 75W-90, çoğu binek otomobil manuel şanzımanı için önerilen tam sentetik şanzıman yağı.
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun yanıtı da bu standart değişim periyodlarına işaret eder.
Manuel vitesli araçlarda ise şanzıman yağı kontrol ve değişimi ortalama 60.000 km civarındadır. Şanzıman yağı değişim zamanı, aracın içerisindeki yağın türüne görede değişim gösterir. Aracınızın şanzıman yağı değişim zamanını ve kilometresini PratikAraba servisimizi arayarak öğrenebilirsiniz.
Şanzıman yağının eksikliği sonucunda bizlere verebileceği zarar eksildiği oranla doğru orantılı bir şekilde değişir. Bir binek araç ortalama olarak 3-4 Litre aralığında şanzıman yağı alır.
Manuel şanzımanlar, aksi önerilmedikçe 90 numara olarak tabir edilen şanzıman yağları kullanırlar. Bu yağlar dişliler ve diğer şanzıman ekipmanlarının sürtünmesini en aza indirerek, araca hareket kabiliyeti sağlar.
İki parçanın sürtünerek birlikte çalışması aşınmaya ve yüksek ısıların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Şanzıman da bu sürtünme katsayısını düşürmek ve ortaya çıkacak yüksek ısının engellenmesini sağlar.
Manuel vites dişli arızasının belirtileri çok belirgin olarak anlaşılmaktadır. Dişlilerin kırılması veya dağılması gibi bir durumda arabanın hareket ettirilmesi zor olacaktır. Dişlilerin dağılması bütün vitesleri etkiler ve aracın hareket etmesini engeller.
Vites değişimi ile doğrudan bağlantılı olan şanzımanlarda eksilen yada biten yağlar, mekanizmanın işleyişinde zorlanmalar ortaya çıkaracağı için, vites kutusundan ses gelmesine, vitesin sertleşerek rahat geçmemesine, aracın performansının düşerek motor ve sürüş güvenliğinin tehliye girmesine neden olacak etkenlere yol ...
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Sürücü kaynaklı en sık yapılan hatalardan bir diğer ise bakımların sık yapılmaması ya da eksik şekilde yapılmasından kaynaklanıyor. Motor yağının ve filtrelerinin doğru sıklıkta değiştirilmemesi, araç çekişini direkt olarak etkiler.
Motor yağı ve Şanzıman sıvısı, aracınızın motor sisteminin optimum işlevselliği için gerekli olan temel sıvılardır. Şanzıman yağı direksiyon ve vites sistemi için gerekirken motor yağı motorda çalışacak şekilde tasarlanmıştır.
şanzıman yağı yakıtı kesinlikle etkilemez ama şanzıman yagınızı değiştirdiğinizde eğer şanzımanınızda bir sorun varsa yeni yağla birlikte daha belirgin duruma ckıcak bilginiz olsun sonra yağ değiştirmeden önce bu ses yoktu dememeniz için söylüyorum.
Özellikle orjinal olmayan debriyaj balatası değişimi sonrasında kullanılan motor yağı henüz 1.000 km olmadan kararıp siyahlaşabiliyor, hatta motor bu yağı eksiltmeye başlayabiliyor (tecrübe ile sabittir).
Şanzıman Yağı Sıkça Sorulan Sorular
%5 indirimle Mobil Atf Lt 71141 Otomatik Şanzıman Yağı 1l 299 TL'ye, %6 indirimle Petrol Ofisi Maxigear 90 15 kg Şanzıman Yağı 1.449 TL'ye, %5 indirimle Total Dynatrans MPV - 15 kg Traktör Yağı Çok Amaçlı 2.194 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Motor yağı eksik olursa aracınıza en kısa sürede daha önce kullanmış olduğunuz motor yağının aynısından ilave etmenizi tavsiye ederiz. Aracınızdaki motor yağı ile motor bloğundaki hareketli parçalar yıpranmadan sağlıklı bir şekilde çalışır. Aracınızdaki yağ seviyesi aracınızın kullanıma bağlı olarak eksilebilmektedir.
Fazla olan şanzıman yağı sızdırmaya neden olacağı için bu durum şanzımanın yeterince yağlanmasını engelleyecek ve aşırı ısınmaya yol açacaktır. Şanzımanda bulunan fazla yağ basıncı etkileyerek vites değişiminde sorunlara sebep olacaktır. Olması gerekenden fazla yağlanan parçalar süreç içinde aşınmaya uğrayacaktır.
Eğer motor yağının rengi siyah veya kahverengi ise motorda yağ kaçağı var anlamına gelir. Bu durumda yağ tavası contası, subap kapağı contası ve yağ soğutucu linyelerde kaçak olabilir. Yağın rengi kırmızı veya açık kahverengi tonlarında ise şanzımanda yağ kaçağı söz konusu olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri