Manyetik alan çizgilerinin N kutbundan S kutbuna doğru olduğu kabul edilir.
Bir mıknatısın manyetik özelliklerini gösterebildiği bölgeye o mıknatısın Manyetik Alanı denir. Mıknatısın manyetik alanı N kutbundan, S kutbuna doğrudur. Manyetik alan kuvvet çizgileri asla birbirlerini kesmezler. Manyetik alan vektörel bir büyüklük olup, harfi ile gösterilir.
Yani, manyetik alan çizgilerinin yoğunluğu o bölgedeki alanın gücünü gösterir. Manyetik alan çizgileri herhangi bir yerde başlamaz veya bitmez, daima kapalı döngüler oluştururlar ve manyetik bir maddenin içinde devam ederler (ancak bazen bu şekilde çizilmezler).
F harfi formülde mıknatısın kutbuna ifade eden kuvvet demektir. M harfi ise mıknatısın kutup şiddeti olmaktadır. Bu durumda manyetik alan formülü şu şekildedir; H= F/M olarak ifade edilir.
Manyetik kuvvet çizgileri, manyetik kuvveti belirtmek için kullanılan soyut çizgilerdir. Manyetik kuvveti belirten bu çizgiler, gözle görülür çizgiler değildir. Manyetik kuvvet çizgilerinin yönü, kuzey kutbundan güney kutbuna doğrudur.
İlgili 19 soru bulundu
Manyetik kutuplar
Kuzeyi gösteren uca mıknatısın kuzey kutbu (N), güneyi gösteren uca ise mıknatısın güney kutbu (S) denir. Mıknatısın aynı kutupları birbirini iter, zıt kutupları ise birbirini çeker.
Mıknatısın çekme özelliğinin fazla olduğu uç kısımlarına mıknatıs kutupları denir. Tam ortasından asılmış bir çubuk mıknatıs kuzey-güney doğrultusunu alarak dengelenir. Mıknatısın kuzeye yönelen ucuna kuzey (north) anlamında N kutbu, diğer uca da güney (south) anlamında S kutbu denir.
Herhangi bir hareketli elektrik yükünün çevresindeki uzay bölgesi, elektrik alana olarak bir de manyetik alanı içerir. bir manyetik alan vardır. , parçacığın v sürati ve q yükü ile orantılıdır. manyetik kuvvetinin büyüklüğü ve yönü, parçacığın hızına ve B manyetik alanının büyüklüğü ve yönüne bağlıdır.
Bir yük etrafında E alanı oluşturur. Ve herhangi bir hareketli elektrik yükü, bir manyetik alan oluşturur. Manyetik alan B sembolü manyetik bir alanı temsil edilir.
Manyetik alan şiddeti H simgesiyle gösterilir ve birimi de amper/m dir. Her iki nicelik arasında şu ilişki vardır. manyetik geçirgenliktir.
- Elektrik alan çizgileri birbirini kesmez. - Elektrik alan çizgisinin yönü (+) dan (-) ye doğrudur. - Elektrik alan çizgilerinin sıklığı elektrik alan ile doğru orantılıdır. - Alan şiddetinin olduğu yerde daha sık, alan şiddetinin zayıf olduğu yerde daha seyrek olarak öne çıkar.
Bir noktadaki elektrik alanın yönü o noktaya konulan pozitif deneme yüküne etkiyen kuvvetin yönü ile aynıdır. getirilirse, Şekil 1-2'de görüldüğü gibi elektrik alan çizgileri pozitif yükten çıkıp, negatif yükte sonlanacak şekilde yönelirler.
Alan çizgileri bir artı yükten çıkıp bir eksi yükte son bulmalıdır. Alan çizgilerinin sayısı yük miktarıyla orantılıdır. İki alan çizgisi birbirini kesmez.
İngiliz kimyacı ve fizikçi Michael Faraday (1791-1867) mıknatısların elektrik akımı yarattığını ve değişen manyetik alanın elektrik alanı doğurduğunu buldu.
Manyetik sapma için genel olarak kullanılan sembol ise küçük Yunan harfi δ (delta) dır.
Elektrik Alanı Çizgileri
Elektrik alan çizgileri her zaman bir artı (+) yükten çıkıp bir eksi (-) yükte son bulur. Elektrik alan çizgileri birbirine yakın olduğunda E büyük, uzak olduğunda küçüktür. Alan çizgilerinin sayısı yük miktarıyla orantılıdır.
Bir elektrik yükü hareket halindeyken bir manyetik alan üretilir. Bir atomun çekirdeğinin dönmesi ve yörüngesi, bir telden akan elektrik akımı gibi manyetik bir alan üretir. Dönme ve yörüngenin yönü, manyetik alanın yönünü belirler. Bu alanın gücüne manyetik moment denir.
Elektromanyetik alan, Elektrik alanı'ndan ve Manyetik alan'dan meydana gelir. Fizikte elektromanyetik alan elektrik yükü olan parçacıkların çevrelerinde yarattıkları ve diğer yüklü parçacıklar üzerinde kuvvet uygulayan bir etkidir. Bu kuvvet çekme itme veya aradaki doğruya dik yönde olabilir.
Bir mıknatısın kuzey ve güney olarak adlandırılan iki kutbu vardır. Mıknatısın çevresinde oluşturduğu manyetik alanın yönü kuzey kutbunda dışa doğru, güney kutbundaysa içe doğrudur.
Manyetik alan, hareketli yüklerin birbirlerine etki ettirdikleri kuvvetin kaynağı olan alana denir. Temel fizik seviyesinde baktığımızda, manyetik alan oluşumundan sorumlu olan şey hareketli yüklerdir.
Eğer, yüklü bir parçacık manyetik alan vektörüne paralel yönde hareket ederse ( = ) bu parçacığa etki eden manyetik kuvvetin büyüklüğü sıfır olur.
Burda elektrik alan durgun yuke uygulanan hareketten bagimsiz kuvveti bulmamiza yararken, manyetik alan ise hizin ve yonun etkisini gosterir. Elektrik alan ve manyetik alanlar Maxwell Denklemleri ile tasvir edilirler, elektrikteki Newton yasalarina karsilik gelir diyebiliriz.
Merak edilen bir konu olan mıknatıs kutupları 2 adettir. Bunlar kuzey (N) ve güney (S) olarak ifade edilir. Mıknatısın çektiği maddeler ise nikel, kobalt, demir içerikleridir. Sadece bunları çekebildiği gibi bunların oluşturduğu bir karışımı veya alaşımı da çekecektir.
Bu kutupların adları kuzey ve güneydir. İngilizce 'de North olarak geçen kuzey kelimesinin baş harfi N, South olarak geçen kelimenin karşılığı ise S olarak alınmış ve evrenselleştirilmiştir.
Pusulada genellikle yönler İngilizcede bu anlamdaki kelimelerin baş harfleriyle belirtilir. Kuzey – N ( : North ), Güney – S ( : South ), Doğu – E ( : East ) ve Batı – W ( : West Çubuk: 1 m uzunluğunda bir çubuğu yere diker, daha sonra gölgesini izleriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri