Tesla birimi (sembolü T) manyetik akı yoğunluğunun (veya manyetik indüksiyon) SI birimidir. Manyetik alanın yoğunluğunu belirler.
Manyetik alan kuvvet çizgileri asla birbirlerini kesmezler. Manyetik alan vektörel bir büyüklük olup, harfi ile gösterilir. Birimi [Weber/m2] [Weber/m2]'dir. Aynı cins kutuplar birbirlerini iterken, zıt cins kutuplar birbirlerini çeker.
Mıknatısın çevresinde oluşan çizgilere, mıknatısın o bölgede oluşturduğu manyetik alan çizgileri denir. Manyetik alan çizgilerinin yönü N' den S'e doğrudur.
Manyetik alan, manyetik bir şeyin içindeki ve etrafındaki boşlukta manyetik kuvvetin nasıl dağıldığını tarif etmek için kullandığımız bir araçtır. Çoğumuz günlük hayattaki manyetik nesnelere aşinayızdır ve aralarında bir kuvvetin olabileceğini fark etmişizdir.
Bu durumda manyetik alan formülü şu şekildedir; H= F/M olarak ifade edilir. Manyetik alan bir fizik terimidir. Kısaca açıklaması, bir mıknatısın mıknatıssal özelliğinin geçerli olduğu yani çekim kuvvetinin var olduğu alan demektir.
İlgili 33 soru bulundu
Manyetik alan şiddeti H simgesiyle gösterilir ve birimi de amper/m dir.
Prensip olarak, teslametreler ve elektromanyetik alan ölçerler aynı cihazlardır. Aradaki fark çoğunlukla gösterilen ölçüm birimindedir. Tesla, manyetik akı yoğunluğu için kullanılan bir SI temel birimidir. Gauss ise CGS birim sisteminde kullanılan bir ölçüm birimidir.
Bir yük etrafında E alanı oluşturur. Ve herhangi bir hareketli elektrik yükü, bir manyetik alan oluşturur. Manyetik alan B sembolü manyetik bir alanı temsil edilir.
Manyetik kutuplar
Kuzeyi gösteren uca mıknatısın kuzey kutbu (N), güneyi gösteren uca ise mıknatısın güney kutbu (S) denir. Mıknatısın aynı kutupları birbirini iter, zıt kutupları ise birbirini çeker.
Herhangi bir hareketli elektrik yükünün çevresindeki uzay bölgesi, elektrik alana olarak bir de manyetik alanı içerir. bir manyetik alan vardır. , parçacığın v sürati ve q yükü ile orantılıdır. manyetik kuvvetinin büyüklüğü ve yönü, parçacığın hızına ve B manyetik alanının büyüklüğü ve yönüne bağlıdır.
Mıknatısın kuzeye yönelen ucuna kuzey (north) anlamında N kutbu, diğer uca da güney (south) anlamında S kutbu denir. Bir mıknatısta N ve S kutuplarının özellikleri farklıdır. Bu farklılıktan dolayı aynı kutuplar (N–N, S–S) birbirini iter, farklı (N–S, S-N) kutuplar birbirini çeker.
Manyetik sapma için genel olarak kullanılan sembol ise küçük Yunan harfi δ (delta) dır.
Manyetik alan, hareketli yüklerin birbirlerine etki ettirdikleri kuvvetin kaynağı olan alana denir. Temel fizik seviyesinde baktığımızda, manyetik alan oluşumundan sorumlu olan şey hareketli yüklerdir.
Yani 1 den başka sayısal faktör kullanmaksızın bu temel birimlerin çarpım ve bölümüyle elde edilir. Örneğin: metre, kg temel birimler; alan birimi olan m2 ve hacim birimi m3 türetilmiş birimlerdir.
Elektrik alanı SI birimi Newton/Coulomb ya da Volt/metre olan bir vektör alanıdır. SI temel birimleri cinsinden kg·m·s−3·A−1 olarak ifade edilir.
Gauss, 10−4 teslaya eşit manyetik alan birimidir. CGS sisteminin birimlerindendir. Adını Alman matematikçi ve fizikçi Johann Carl Friedrich Gauss' tan alır. Bir standart veya ölçü ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir.
Mıknatısların kuzey ve güney olmak üzere iki kutbu vardır. Aynı kutuplar birbirini iterken zıt kutuplar birbirini çeker.
Burada, neodyum mıknatısların derecelerindeki farkı açıklayacağız. Her şey "N" harfiyle başlar, neodyum mıknatısların tüm adları neodyum için "N" ile başlar. Aşağıdaki sayı biraz daha tekniktir çünkü bu, 'Mega-Gauss Oersteds'deki (MGOe) mıknatısın maksimum enerji ürününü temsil eder.
N harfi, tahmin edebileceğiniz üzere Neodyum mıknatısı ifade eder. Hemen sonrasında yazılan rakamlar ise maksimum enerji seviyesini belirler. Yani ilgili manyetik malzemenin maksimum gücünü ifade eder.
Manyetizmanın kaybı bir anda yaşanmaz, yavaş yavaş zamanla mıknatıslar manyetikliklerini kaybederler. Sıcaklık ne kadar yüksek olursa, mıknatısın gücünü kaybetme süresi o kadar hızlı olur. Aynı zamanda, mıknatısın hacmi de sıcaklıkla birlikte gücünü kaybetme süresinde bir faktördür.
Bir elektrik yükü hareket halindeyken bir manyetik alan üretilir. Bir atomun çekirdeğinin dönmesi ve yörüngesi, bir telden akan elektrik akımı gibi manyetik bir alan üretir. Dönme ve yörüngenin yönü, manyetik alanın yönünü belirler. Bu alanın gücüne manyetik moment denir.
MANYETIK ALAN :
WHO (Dünya Sağlık Örgütü)'nün manyetik alan ile ilgili sınır değeri 300-400 nT 'dır. Üzeri değerleri kanserojen etkisi olabilir olarak tanımlamaktadırlar.
Eğer, yüklü bir parçacık manyetik alan vektörüne paralel yönde hareket ederse ( = ) bu parçacığa etki eden manyetik kuvvetin büyüklüğü sıfır olur.
Manyetik alan tarafından ihmal edilecek ölçüde etkilenen maddeler ise manyetik olmayan maddeler olarak bilinir. Bunlar bakır, alüminyum, gazlar ve plastiktir.
Yüklerin hareketinden kaynaklanan akımlar manyetik alanın kaynağıdır. Yükler iletken bir telde hareket ettiklerinde bir I akımı oluştururlar. Bu akımdan dolayı herhangi bir P noktasındaki manyetik alan, tel çok küçük parçalara bölünerek bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri