Herhangi bir sorun yokken de çene çıkması meydana gelebilir.Tek veya çift taraflı olabilir belirleyici özellik ağzın kapatılamaması ve duyulan kuvvetli eklem sesidir. Çene çıkmasında ani ve keskin,hareket sırasında acı veren hareketin bitmesi ile süregelen ağrı mevcuttur.
Çene çıkması belirtilerinden ilki; Hastanın ağzı açıldıktan sonra kapanmaz ve hasta düzgün konuşamaz. Ağzını kapatsa bile çene ekleminde hafif bir ağrı hissedebilir. Çene çıkığı tek ya da çift taraflı olabilmektedir. Ani hareket sırasında acı verici bir an ve sonrasında ağrının devam etmesi durumudur.
Kişinin çenesi çıktığında ağzını kapatamaz ve farklı bir eklem sesi duyulur. Çene çıkığı oluştuğu anda kişiye ciddi anlamda acı verir ve çıkık o şekilde kaldığı sürece de kişide ağrı devam eder. Çenedeki eklemlerde oluşan bu ağrı çoğunlukla başa ve boyna da yayılarak kişiyi çok rahatsız etmektedir.
Çene Ağrısı, Kilitlenmesi, Düşmesi için Hangi Doktordan Randevu Alınmalıdır? İnsanlarda oluşan çene ağrıları, çene düşmesi, kilitlenmesi ve düşmesi durumlarında eklem uzmanı diş hekimlerine gidilmelidir.
Çene, başın üstünden geçecek şekilde çenenin etrafından sarılmış bir mendil, kravat veya havlu ile sabit tutulmalıdır. Şişme varsa, azaltmak için soğuk kompres uygulanmalıdır. Derhal bir hastanenin acil servisine gidin veya diş hekiminizi arayın.
İlgili 34 soru bulundu
Travma sonucu çenede hafif bir hasar oluşursa bu durum kendiliğinden iyileşebilir. Ancak daha ciddi kırıkların ve dislokasyonların (çıkmaların) olduğu durumlarda ise cerrahiye ihtiyaç duyulabilir.
Çene bölgesine alınan darbeler sadece yumuşak doku yaralanmalarına sebep olmakla kalmayabilir, kemik dokusunu da ilgilendiren hasarların oluşumu ile sonuçlanabilir. Zamanında müdahale ile ideal iyileşme süreci sağlanır.
Çene Kayması Tedavi Edilmezse Ne Olur? Çene eklemi hastalığı çeneden gelmekte olan ses ile kendini göstermektedir fakat ancak tedavisi sağlanmazsa çenenin yerinden oynamasına yol açabilir. Toplumda çenenin düşmesi şeklinde bilinmekte olan durumun tedavi edilmemesi hasta olan kişiyi ameliyata kadar götürebilmektedir.
Çene çıkması probleminde yapılması gereken en uygun yol acil olarak dişhekimine başvurmak ve eklemi zorlayacak çene hareketlerinden kaçınmak olacaktır. Hekime başvurana kadar, ani hareketlerden kaçınmalı ve kendi kendinize çenenizi yerleştirmeye çalışmamalısınız.
Ne yapmam gerekir? Ağız açmada zorluk yaşıyorsanız veya açma sırasında ağrı meydana getiriyorsa çene eklemi rahatsızlıklarından birinden şüphelenmek gerekir. Bu durumlarda ağzınızı zorlayarak açmaktan kaçının ve çene eklemi hastalıklarında eğitim görmüş diş hekimine tanı konulması için müracaat edin.
Geleneksel olarak işlem uygulaması; hastanın karşısına geçilerek yapılır. Mandibula iki el ile başparmaklar alt molar dişlerin seviyesine gelecek şekilde kavranır. Mandibula önce aşağı sonra mevcut konumdan arkaya doğru yönlendirilerek yerine oturtulur.
Çene eklemi ağrısı, çene kemiğinde veya kulakların çevresinde hissedilen bir ağrı ve şişlik ile karakterizedir. Temporomandibular eklemleri (TME), yüzün sağ ve sol tarafında, kulakların hemen önündedir.
Uzmanlara göre sakızın uzun süre çiğnenmesi çene kaslarında güçsüzlüğe yol açtığı için çene diskinin kaymasına ve çene eklemlerinde rahatsızlıklara yol açıyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.
Çeneden Ses Gelmesi Sebepleri
Diş sorunlarına bağlı olarak gelişen, çeneden gelen kemik sesi sorunlarında, uzman bir diş hekimine görünmek gerekir. Diş rahatsızlıkları, çene bölgesinde farklı sorunların yaşanmasına neden olur. Bu tür sorunların bir kısmı, çeneden gelen farklı seslerin çıkmasına sebebiyet verir.
Çenenizin sağ ve sola kaymasına izin vermeden ve çene ekleminizi zorlamayacak şekilde ağzınızı açabildiğiniz kadar açın ve kapatın. Hareketi 10 tekrar yapın. Ağzınız hafif açık iken; alt dişlerinizi üst dişlerinizin önüne gelecek şekilde alt çenenizi ileri doğru kaydırın. Hareketi 10 tekrar yapın.
Çene eklemi rahatsızlıklarında kulak çınlaması ve baş dönmesi sıkça görülen rahatsız belirtilerden biridir. Bunun sonucunda halsizlik görülebilir ve denge kaybı çene eklemi hastalıklarının belirtilerinden biridir.
Kullanılabilecek aparatlar, ameliyat olunmasına gerek bırakmayacak şekilde üst çenenin genişlemesine yardımcı olabilir. Bu tür durumlarda ilk olarak ameliyatsız yöntem uygulanır. Dişlerde yaşanan çarpıklık ve kaymalar sonucunda, üst çenede dişlerden kaynaklı bir daralma ortaya çıkabilir.
Çene eklem rahatsızlıkları olarak bilinen Temporomandibular eklem rahatsızlıkları, çene ekleminde ya da çiğneme kaslarında yaşanan fonksiyon bozukluğudur. Çene ekleminin yüzeyinin yanı sıra eklemdeki diskin de uyumunu kaybetmesi, çene eklem rahatsızlıklarının temelini oluşturur.
Çeneden ses gelmesi durumu çenede bulunan eklem ve dişlerin yapısıyla alakalı bir durumdur. Ses genelde yemek yerken, sakız çiğnerken ve özellikle de esnerken gelmektedir. Ve hatta uzun süreli olduğu takdirde çenede çıkma dahi meydana gelmektedir. Arka dişlerin olduğu bölümden gelen ses, net bir şekilde duyulmaktadır.
Çene kırıklarının normal iyileşme süresi 6-8 haftadır. Bu dönemde aşağıdaki talimatlara uymak çok önemlidir: 1.
Pek çok insanda görülebilen çene ağrısı farklı nedenlerden kaynaklanabiliyor. Stres, dış sıkma, sürekli aynı tarafla çiğnemek, sakız çiğneme ya da kalem ısırma benzeri sebeplerden dolayı çene ağrısı oluşabiliyor.
Çene ağrısı özellikle eklem ve çene kaslarında kaynaklı görülür. Çene ağrısına neden olan sebepler arasında kişilerde görülen sinüzit, migren ağrıları, baş ağrıları, kemik dolgusu iltihabı ve kireçlenmesi neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra çene ağrısı; diş ve diş eti hastalıkları kaynaklı da olabilmektedir.
Çene Kırığının Belirtileri Nelerdir? Çene kırığı oluşan hastalarımızda çenede şişkinlik, yemek yemekte zorluk, dişlerde sallanma ve ağız içinde kanama görülebilir. Hasta ağzını rahatlıkla kapatamayabilir. Kırık oluşan bölgede ciltte şişkinlik ve morarmalar görülebilir.
Çene eklemi rahatsızlığı, alt çeneyle üst çeneyi birbirine bağlayan çene eklemi ve bunu çevreleyen dokular arasındaki uyumun ani bir etkiyle ya da zaman içerisinde bozulmasıdır. Tedavi edilmediği takdirde çenenin kilitlenmesine kadar gidebilen ciddi semptomlar gözlenebilir.
Konuşma zorluğu, öne çıkan ya da geriye itilen bir çene, şiddetli çene ağrısı, ağzın tam kapanamaması ve nefes darlığı gibi yan etkileri bulunan çene kayması, mümkün olan en kısa sürede tedavi gerektiren bir sağlık sorunudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri