MAP sensörünün bozulmasının sonuçları şunlardır: - Aracın çalışması düzensizleşir. - Aracın ilk olarak rölanti ayarları dengesizleşir. - Araç motorunda çekişin düşmesine sebep olur.
Aracın ateşlemesinde gecikmeler yaşanabilir. Özellikle map sensörü arıza belirtileri sonrasında hava ve yakıt oranlarında farklılıklar gözlemlenir. Bu farklılıklar, yakıt tüketiminde artışa neden olacağından dolayı yakıta ayrılan maliyeti arttırır. Araç rölantideyken birtakım düzensizlikler ve titremeler yaşanır.
Map Sensörü Fişini Çekmek
Bazı araç kullanıcıları bu sensörün fişini çektiklerinde aracın performansında artış olduğunu belirtmektedir. Bu durum hakkında bilgilendirme yapmamız gerekirse, düşük rölantide çalışan araç eskiye göre daha iyi performans gösterebilir fakat yüksek rölantide performans problemi yaşanacaktır.
MAP sensörü, tüm araba parçaları gibi, arızalanabilir. Bu durumda: Araçta rölanti düzensizlikleri görülür. Rölanti arızası gibi titremeler, ateşlemede gecikme, devir dalgalanması gözlenebilir.
Motora daha az yakıt girerse, performans açıkça düşer, ancak bu aynı zamanda motorun stop etmesine ve büyük bir güvenlik sorununa neden olabilir. Arızalı bir MAP sensörünün sonucunda genellikle "motoru kontrol et" uyarı ışığı yanar.
İlgili 33 soru bulundu
MAP sensörü, içten yanmalı motorların emme manifoldunda bulunur ve emiş hattında oluşan basınç değerini ölçer. Elektronik kontrol sisteminde kullanılan bu parça, mutlak basınç sensörü veya manifold basınç sensörü olarak da bilinir. MAP ismi ise İngilizcedeki “manifold absolute pressure” tanımının kısaltmasıdır.
Bu sensörü balata spreyini uzaktan sıkarak kolayca temizleyebilirsiniz.
Krank sensörü bozulursa, aracın yakıt ve ateşleme sistemi de düzgün şekilde çalışmaz. Krank sensöründe arıza olması, aracın seyir halinde ani şekilde stop etmesine neden olabilir. Krank sensörü etkili şekilde çalışmazsa aracın kaptör kısmı gerekli iletimi sağlayamaz.
Motor kontrol ünitesi; ya emilen havanın basıncına göre, ya da emilen havanın miktarına göre, motorun yükünü hesaplar. Bunun için; atmosferik motorlarda emilen hava basınç sensörü (MAP) veya hava kütle ölçer (debimetre – MAF sensörü) kullanılır.
Ortalama Arter Basıncı-MAP. Normal MAP 70-100 mm Hg kadardır. Bir kardiyak siklus süresinde aorta ve proksimal arteriyel sistemdeki ortalama kan basıncının ölçütüdür (venöz basınç gözardı edilmiştir). Sistole göre diastol süresi daha uzun olduğundan MAP, diastolik kan basıcına daha yakındır.
Hava akışmetresi iptal edilirse araç için en uygun olan hava yakıt karışımının miktarı ölçülemez. Dolayısıyla motorun içerisine optimum hava alınamaz ve dengesizlikten kaynaklı olarak enerji tüketiminden tasarruf edilemez.
Hava akış metresi ne işe yarar sorusunun yanıtına baktığımıza, bu parçanın motora giren havayı temizleyen filtreden gaz kelebeğine ne kadar hava aktarılacağını belirlediği sonucuyla karşılaşırız. MAF sensörü çalışmazsa ne olur, motor arıza ışığı yanar ve araba yavaşlamaya başlar.
Maf Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır? * Motorun zengin karışımla çalışmasına (yakıt artar, katalitik konvertör tıkanabilir, oksijen sensörü arıza lambasını yakabilir) sebep olabilir. Ya da fakir karışımla çalışmasına (yine motor arıza lambası yanabilir) sebep olabilir.
Motor arızası ışığı yanıyorsa, motor daha sesli çalışıyorsa ya da araba hızlanma konusunda zorlanıyorsa MAF sensöründe arıza olabilir. Rölantide motor titriyorsa, motor gücünde bir azalma varsa ya da yakıt tüketimi artıyorsa da MAF sensörü arızalanmış olabilir.
Maf sensörünü de yağsız kontak sprey ile temizlemek sağlıklıdır.
Sıralı otogaz map sensörü arızasının en büyük belirtisi yüksek devirlerde benzinden gaza geçme veya hiç gaza geçmeme, aracın performansı düşer rolantisi bozulur. Son olarakta rolantide stop etme ve nadirende olsa aracın fazla yakması yanısıra motor arıza lambasının yanmasına sebep olur sebep olur.
* Turbo basınç sensörü ise, 1 barın üzerindeki (4 bara kadar), turbo şarjın gönderdiği aşırı besleme (yüksek basınçlı) havanın basıncını ölçer. Yani MAP sensörüyle, turbo basınç sensörünün ölçtükleri basınç aralıkları farklıdır. Ayrıca turbo şarjın performansını ölçmede de bir veri sunar.
sorusudur. Kısaca bu soruya herkesin anlayacağı şekilde açıklık getirelim. Map sensörü diğer adıyla basınç sensörü yeni nesil benzinli dizel ve sıralı otogaz sistemlerinin tamamında bulunan bir parça olup benzinli ve dizel araçlarda manifold basıncını ölçer.
Mutlak basınç yani mat sensörü Aracın motorunda ki emme manifoldundaki Emiş katsayısını algılayan küçük bir parçadır. Bazı kopukluk, Gevşeme, çatlak, bağlanti zayıflıkları mah sensörünün bozulmasına neden olabilir.
*MAP sensörü soketi çıkarılır. *Multimetre direnç ölçüm konumuna getirilir. *Multimetrenin siyah eksi ölçüm ucu dişi soketteki eksi pin ucuna tutulur; multimetrenin kırmızı (+) ucu şasiye (motorun metal bir yerine) tutulur. Ölçülen direnç 1-2 ohm civarında olmalıdır.
Bu nedenle sensörlerin ideal koşullardaki kadar ömürleri olmaz. Genel olarak yaygın olarak kullanılan gazlar (örneğin karbon monoksit veya hidrojen sülfür) için elektrokimyasal sensörlerin ömrü 2-3 yıldır. Hidrojen florür, Etilen oksit gibi daha egzotik gaz sensörlerinin ömrü 12-18 ay olabilir.
Sensörü ASLA BALATA SPREYİ, WD40 GİBİ KİMYASALLARLA TEMİZLEMEYİN.
LPG sisteminde bulunan emme manifoldunun sağ üst köşesinden aşağı inen borunun takip edilmesiyle map sensörüne ulaşılır. Sensördeki elektrik soketi, vidalar ve borular dikkatlice sökülür. Giriş deliklerindeki kirler balata spreyi ile temizlenir ve sensör yerine takılır.
Yeni nesil teknoloji ile donatılan araçlarda ise elektronik bir arıza söz konusu olduğunda güvenlik nedeniyle araç kendini stop edebilmektedir. Km sensörü arızası kendini gösterdiğinde araç stop etme noktasına kadar gelecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri