Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen, depremin Doğu Anadolu Fayı diye ifade edilen fay üzerinde meydana geldiğini söyledi. Doğu Anadolu Fay Hattı'nın Hatay Antakya'dan başlayıp Bingöl Karlıova'ya kadar uzanan bir fay olduğunu hatırlatan Özmen, "6 Şubat tarihinden de bunun büyük bir kısmı kırıldı.
Dr. Mehmet Önal, Malatya-Ovacık fayı için bir tehlike olmadığını ancak Pütürge fayının bir kısmının kırılmadığını, sürekli deprem ürettiğini belirtti. Önal, özellikle Malatya merkezden doğuya doğru kırılmayan bir fayın daha olduğunu ve ne zaman kırılacağının belli olmadığını ifade etti.
Deprem böyle her gün olacak gibi zannetmeyin. Bingöl'den Elazığ ve Malatya'yı vuran Doğu Anadolu fayı, yaklaşık 500 senede bir çok ciddi depremler üretiyor. Yani yılda 1 santimetre hareket ediyor.
Çöşnük Fayı ile ilgili Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Mehmet Önal, sosyal medya hesabından; “ 6 Şubat 2023 7,6 büyüklüğündeki depremden sonra, artçı deprem verilerine göre, Çöşnük Fayının Doğanşehir'den Malatya merkezine kadar kırıldığı artık kesindir.” yorumunda bulunmuştu.
İlgili 38 soru bulundu
Fay zonunun Ovacık bölümünde yapılan hareket hızı çalışmaları fayın 3 mm/yıl hız ile hareket ettiğini göstermektedir. Malatya bölümünde yapılan çalışmalar ise fay üzerinde son on bin yıl içerisinde dört büyük deprem meydana geldiğini ve en son depremin günümüzde yaklaşık olarak 2430 sene önce oluştuğunu göstermektedir.
Öğüt, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; "Sevgili malatyalılar. Malatya 6 şubatta çardak-nurhak-çöşnük fay parçaları ve akçadağ segmentinin bir kısmı kırılıp 7,6 büyüklüğünde depremin oluşması sonucunda ana depremini yaşamıştır.
Dolasıyla son olan depremlerle birlikte artık Malatya fayı ciddi deprem beklenen, Türkiye açısından birinci dereceden önemli bir fay haline gelmiş oldu. Bir takım değerlendirmeler yapıldı. Malatya fayı üzerinde deprem olursa Ovacık fayı, bölgedeki diğer fayları etkiler, tetikler gibisinden.
Malatya'yı olası deprem açısından etkileyebilecek üç büyük fay söz konusudur. Birincisi Doğu Anadolu Fay hattı. İkincisi Sürgü'den Akçadağ'ın kenarından Ovacık'a kadar giden Malatya-Ovacık Fay hattı. Üçüncüsü ise Çöşnük Fayıdır.
Deprem, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da yıkıma yol açtı.
Bu neotektonik bölgelerden birisi de Malatya-O- vacık Fay Zonu'nu içerisinde bulunduran Orta Anadolu Ova Bölgesidir. Erzincan çek-ayır havzasının doğusundan ayrılan sol yönlü doğrultu atımlı Malatya-Ovacık Fay Zonu'nun top- lam uzunluğu 240km. dir.
Haber Merkezi – Malatya'da meydana gelen 2 depremle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, “AFAD'ın Battalgazi olarak verdiği yerlerin doğru olmadığı kanaatindeyim. Bu depremlerin 6 Şubat depremlerinin artçısı olarak kabul edebiliriz” dedi.
yenimalatya.com.tr muhabirine konuşan İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, Malatya'da deprem dirençli bölgeleri değerlendirdi. Kent merkezinde Beydağının yamaçlarının sağlam zeminli olduğunu belirten Aluçlu; ”Malatya'nın sağlam zemin ile alakalı olarak tabi ki Beydağ'ının yamaçları sağlam zemin.
Deprem. 5 Mayıs 1986 tarihinde yerel saatle 06.35'te merkez üssü Malatya'nın Doğanşehir ilçesine yakın bir yerde 6,1 Mw büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremden sonra yaşanan artçı depremler genelde küçüktü ancak hemen 1 ay sonra 6 Haziran'da 5,8 Mw büyüklüğünde bir artçı gerçekleşti.
Dr. Naci Görür'ün belirlemelerine göre, Malatya-Ovacık Fay Hattı toplamda 240 kilometre uzunluğunda. Orta Anadolu ova bölgesinde bulunan fay kırığı oldukça hareketli yapıda ve ortalama 7.4 gibi büyük deprem üretme kapasitesine sahip.
Görür, önceki gece Malatya'da meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki depremin artçı olmadığını söyledi.
Ortalama 140 km uzunluğunda olduğu bilinen Malatya Ovacık fay hattının Malatya içerisindeki konumu ise özellikle Doğanşehir ilçesinde belirginleşir. Polat ve Dedeyazı mahallelerinden devam ederek, Akçadağ ilçesinin Büyükçimiş mahallesine kadar uzanır.
AFAD'dan son dakika deprem açıklaması geldi. Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde saat 16.39 ve 16.40'ta peş peşe iki deprem meydana geldi. Ardından saat 18.18'te 4,2 büyüklüğünde üçüncü bir deprem daha oldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) 16.39'daki depremin büyüklüğünü 4,8 olarak açıkladı.
Malatya'da meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki deprem endişe yarattı. Uzmanlara göre deprem, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından görülmesi olağan artçı sarsıntılardan biri... Depremin meydana geldiği fayın haritada yer almaması ise yeryüzünde iz bırakacak kadar büyük bir sarsıntıya sebep olmamasına bağlanıyor.
240 km uzunluğundaki Malatya Ovacık Fay Zonu (MOFZ), Anadolu Bloku içerisindeki KD doğrultulu sol yanal deformasyon kuşaklarından biridir.
Malatya deprem bölgesi olarak kabul edilen ve 2. derece risk gözetilen şehirler arasında yer alıyor. Malatya deprem hususunda bu anlamda en çok tehlike arz eden ilk grubun altında yer alsa da aslında bu durum bile azımsanacak bir görünüm değil.
Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesindeki bilgiye göre, merkez üssü Malatya'nın Battalgazi ilçesi olan 4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin, saat 01.32'de 11,5 kilometre derinlikte meydana geldiği tespit edildi.
Fay hattı, 5.0 ile 7.0 büyüklüğünde depremler üretme potansiyeline sahiptir. Savrun fay hattının geçtiği il ve ilçeler: Malatya: Darende. Kahramanmaraş: Göksun, Kadirli, Andırın, Nurhak, Afşin, Elbistan.
Malatya, Elazığ ve Bingöl bölgesi çevresinde henüz kırılmamış pek çok fay var. Bu depremlerin başka depremleri tetiklemesi söz konusu değil.
Asur vesikalarında; Malatya adı Milid, Melid, Milidia, Meliddu şeklinde geçmektedir. Urartu kaynaklarında Melitea, Hitit hiyeroglif kitabelerinde ise Şehir; “Dana başı ve ayağı” ideogramları ile temsil edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri