Maraş Alevîleri genellikle Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde ve köylerinde çoktur. 82 köyü olan Pazarcık'ın 56 Alevi köyü ve 1 tane Alevî kasabası bulunmaktadır. Elbistan'da da 41 Alevî köyü vardır. Yine Kahramanmaraş'ın diğer ilçelerinde birçok Alevî köyleri vardır.
Tablo ve Haritalarda görüleceği üzere Alevi nüfus Ardahan, Çorum ve Kahramanmaraş üçgeninde yoğunlaşmıştır. Bu üçgen (Sivas, Erzincan, Tunceli, Tokat, Çorum, Kahramanmaraş, Malatya, Amasya, Erzurum, Yozgat, Bingöl, Adıyaman, Elazığ, Muş, Kars, Ardahan, Bayburt) alevi nüfusun % 75'inden fazlasına kaynaklık etmektedir.
Maraş Alevi kesimi şehirden göç etmeye başladı. Şu an Maraş'ın dışında yaşayan Alevilerin sayısı Maraş'ta yaşayanların 10 katı haline geldi. Maraş'ta, topraklarında yüzde 50 orasında hak sahibi iken nüfus olarak yüzde 10'lara düştü.”
Dulkadir Beyliği'nin hâkim olduğu coğrafyada Sünni Türkmenlerin yanında Bektaşî tarikatı mensupları, Dede Garkın ocağına bağlı olanlar ve diğer Alevi unsurlar birlikte yaşamaktaydılar.
Afşin/berçenek koyu... Maraştaki %100 tek alevi köyüdür, benim memleketim :) GÖKSUNLU VE AKBOYUNLU OLMAKTANDA VE ALEVİ OLMAKTANDA GURUR DUYORUM.
İlgili 24 soru bulundu
Olaylardan önce %35'e yakın olan Alevî nüfus şu anda ancak %10'dur. Geriye kalan Alevîler'de genellikle Pazarcık, Narlı, Nurhak, Elbistan ilçelerinde yoğundur.
Üçte biri İstanbul'da yaşayan Alevilerin daha sonra en yoğun olarak bulundukları bölgeler Ortadoğu Anadolu (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli, Bitlis, Hakkâri, Muş, Van) ve Akdeniz.
Maraş'ta Hanefî mezhebini benimsemiş, Diyarbakır'da ise Şafiî mezhebini benimsemiş görünmektedirler. K. Maraş Abdalları'nın Maraş açısından çok önemli konumları bulunmaktadır.
Göksun'da 92 yerleşim . Osmanlı'nın sürgünler sonunda Kürt bölgelerine sürülen Türkmenlerden oluşan köy halkı 1800 - 1900 yılları arasında Sivas'tan göçüp gelmiştir. Köy halkının tamamı Alevi Türkmenlerden oluşmaktadır.
1882, Karaterzi, Doğanşehir, Malatya) - (ö. 1970, Sakçagözü, Nurdağı, Gaziantep), asıl adı Mehmet Özbozok olan Alevi-Bektaşi halk ozanıdır.
alevilik kuranı kerimde yok alevi demek kelime anlamı olarak hz ali efendimizi seven kişi demek ama her konuda olduğu gibi alevilik konusundada istismarlar malesef çok hz ali peygamber efendimiz muhammed mustafa s. a efindimze ilk iman edenlerden ve ona sonuna kadar bağlı olduğunu her fırsatta göstren biri aynı zamnada ...
Elbistan ve Afşin'e yakın “Berçenek” köyü bir alevi köyüdür. Ancak içlerinden bir kısmı çevrenin etkisinde kalıp namaz kıldıkları için Sünni sanılmaktadır.
Günümüzde, Anadolu'da Alevî tanımlaması, Türk-Türkmen Alevîlerin yanında, Bektaşîler, Kürt Alevîler, Otman Babalılar, Nusayrîler gibi birçok grubu da kapsamaktadır.
Alevî içtihadına göre, en zirvedeki mürşîd, Hz. Ali ile Hz. Peygamber'dir.
Bu çok şeylerin başında da Neşet Ertaş üstad ve onun gibi nice büyük ozanların beslendiği bir kaynak vardı, onları sanata, edebiyata, saza, söze yönelten Aleviliğin ta kendisiydi. Neşet Ertaş da babası Muharrem Ertaş gibi Alevi'ydi. Aleviliğe mensup “Abdallar” diye tanımlanan bir topluluğa aitti.
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
Maraş'taki en büyük Alevi-Kürt köylerinden biri olan Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Çiğli köyü, 6 Şubat'ta meydana gelen Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerden en çok etkilenen yerlerden biri. Ortasında büyük bir yarığın oluştuğu köydeki 600 haneden 400'ü yıkıldı. Köyde, 40 kişi yaşamını yitirdi.
Hasankoca isimli Alevi-Sünni karışık bir köy. Burada sivil bir inisiyatif oluşturulmuş. Depremin ikinci günü bir grup HDP'li genç Diyarbakır ve İstanbul'dan yola çıkıp Pazarcık'a geliyorlar. Depremin merkez üssü Pazarcık olduğu için çok büyük bir yıkım olduğunu düşünerek rotayı buraya kırıyorlar.
KIRAÇ on X: "Efendi değilim, Elbistanlı değilim,alevi değilim,Kürt de değilim ve senin dengin de değilim https://t.co/ldR8E4SiJv" / X.
Maraş'ın adının Hititlerden geldiğini doğrulayan Asur kaynaklarında bu şehrin adı Markaji şeklinde geçer. Asur krallarından Sargon'un zamanından kalan Boğazköy yazıtlarında Maraş'ın adı geçmektedir. Hitit Devleti'nin merkezlerinden biri olan Maraş'ın adı bu dönemde Gurgum şeklinde belirtilmektedir.
Bütün bu açıklamalardan sonra; Maraş'ın etnik nüfusu hakkında kabaca şunu ifade edebiliriz: Maraş'ta nüfusun yüzde 90'dan fazlasını Türkler, yüzde 4'ünü Kürtler, yüzde 3'ünü Kafkas kökenliler oluşturmaktadır.
Bir başka ifade ile Elbistan'daki Ermeni vatandaşların bir kısmı mezhep değiştirerek Gregoryenlikten Protestanlığa geçmiştir.
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
Alevi kökenli bir grup siyaset adamınca 17 Ekim 1966'da Birlik Partisi (BP) adıyla kuruldu, genel başkanlığa Hasan Tahsin Berkman getirildi. Partinin amblemi Ali'yi simgeleyen bir aslanla, onun çevresinde 12 imamı temsil eden 12 yıldızdan oluşuyordu.
Kısaca Osmanlı İmparatorluğu'nu kuranlar Yörük Alevileridir. Yani Ahilik edebi, ehlibeyt nefesi ile kurulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri