Damadın evinde çalgılı bir düğün kurulur, sofralar hazırlanır, kurbanlar kesilir, etler dağıtılır ve hane halkı için bol miktarda etli yemek ve pilav yapılır. Yemeklerin yanında genellikle zerde adı verilen bir tatlı yapılır. Öğlen kurulan yemek akşama kadar devam eder.
Köylük yerde bayramlaşma devam ederken eğlenceler düzenlenir, cirit oynanılır, davul, zurna eşliğinde birlikte halay çekilir; bayram üç gün devam ederr. Mardin'de ve yöresinde kirvelik olayı başlı başına bir toplumsal olgudur. Genel de çocuklar sünnet edilirken bu kirvelik olayı meydana gelir.
Türkmen gelinlerine, başlarına miğfere benzeyen "gupba", göğüslerine zırha benzeyen, ancak göz alıcı gümüş süslemelerle işlenmiş "gülyaka" ve parmaklarına da "köken yüzük" denilen birbirine bağlı yüzükler takılıyor. Büyüklere saygı amacıyla “Yaşmak” ile gelinin ağzı kapatılıyor.
Haka Gitmek: Gelin almaya gitmek (KK-1, 2, 3, 7, 8, 9, 11, 14, 16). Haklamak: 1. Düğünde gelin evinden damat evine giden gelin arabasının önünün kesilerek para alınması.
İlgili 43 soru bulundu
EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
Çiftlerin en çok merak ettiği konulardan biri ilk gece gelinliği kimin çıkaracağı oluyor. Peki gerdek gecesinde gelinliği damat mı çıkarır? Adetlere göre ilk gecede gelinliğin damat tarafından çıkarılması geleneği daha yaygın.
Düğün Hazırlıkları
Düğün hazırlığı da tamamı ile erkek tarafına aittir. Bu hazırlıklar, kısaca aşağıdaki gibi nitelendirilebilir. Düğün kartı, davetiyesi ve basımının sorumluluğu.
Oğuzlar'a "Türkmen" veya "Turkoman" denir. Son zamanlarda Türkmen terimi Müslüman Türk demektir. Fransız Türkolog Jean Deny görüşüne göre ise “men” kuvvet ekidir ve Türkmen “Türkler'in de Türk'ü', soyca Türk ya da soyu Türk ve öz be öz Türk” anlamına gelmektedir.
Genel olarak her iki aile tarafından geline altın takı seti ve altın bilezik takılır. Yakın akrabalar da isteğe göre bilezik ya da tam altın, Reşat altını takabilirler.
Bu eşyalar bazı bölgelerde farklı olsa da genel olarak genel olarak kız tarafı beyaz eşya, perdeler, yatak odası takımı ve perdeleri alır. Erkek tarafı da ev eşyaları konusunda daha fazla masrafa girecek olan taraftır.
Hemen yanıtlayalım: Kız istemede geline damadın ailesinin takı seti takması yeterlidir. Takı seti yerine 2 ya da 3 altın bilezik takıldığı da görülür. Bu takıları damadın akrabaları değil, birinci derece yakını olan ailesi takar.
Gelin kuşağı, gelinin babası veya abileri tarafından takılır. Gelin ve damat eve girerken önce içi para ve şeker dolu bir testi kırılır, evlerinin bolluk bereket içinde olması dilenir dualar edilir.
Düğün: Perşembe günü gelinin geleceği düğün günüdür. Damadın evinde çalgılı bir düğün kurulur, sofralar hazırlanır, kurbanlar kesilir, etler dağıtılır ve hane halkı için bol miktarda etli yemek ve pilav yapılır. Yemeklerin yanında genellikle zerde adı verilen bir tatlı yapılır.
Mardin Kostümü Diğer illerimizden çok farklı bir kostüm olup başlıca mazemeleri şu şekildedir. Mardin Yöresel Kostümü kiralık ve satılık olarak verilmektedir Erkeklerde parçaları Başında takke üzerineşal şepik dokuma poşi kullanılır.İçerisinde Çizgili hakim yakalı poplin gömlek düğmelidir.
Index Anatolicus. Mardin'de 11 yerleşim . Nüfusun çoğunluğunu Kürtlerin (>%85) oluşturduğu ilçe merkezinde azınlık olarak Arap (% 10) ve Süryaniler de mevcuttur.
Yörükler, Anadolu ve Rumeli'de göçebe olarak yaşayan, geçimlerini hayvancılıkla sağlayan ve mevsimlere göre ova veya yaylalarda kurdukları çadırlarda oturan Oğuz Türklerine verilen adıdır. Ayrıca Türkmenler olarak da anılmaktadır.
Türkmen ve Yörük kelimeleri tarihi belgelerde eş anlamlı olarak da kullanılmıştır. Türkmen kimliği ve kültürü kimi yörelerde yalnızca Alevi inançlı Türklerce temsil edildiğinden, bu yörelerde halk arasında Türkmen kelimesi yalnızca Alevi anlamındadır.
Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Gazi ise tam boyu tartışmalı olsa da Oğuzların Bozok kolundan Kayı boyuna mensuptur. Böylelikle de Osmanlılar daha ilk baştan kurucu unsur olarak Türk etnisitesindendir. Bugünkü Türkiye Türklerinin atalarıdırlar.
Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır. Ayrıca gelin ve damadın hatta gelinin yanında kuaföre gelen yakın akrabalarının kuaför masrafları da damat tarafı tarafından karşılanır. Düğünde damat tarafı geline altın takı seti takabilir.
Fiyat aralığına bağlı olarak en pahalı takılan takılar arasında bilezikler geliyor. Bileziklerden sonra reşat altın, tam altın, yarım, çeyrek, gram ve yarım gram gibi fiyatlarına göre sırayla gelmektedir. DAMADIN AİLESİ GELİNE NE TAKAR? Genelde damat tarafı gelin takı seti olarak ya da bilezik şeklinde takmaktadır.
Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor.
Yatağı, yatak odasını oğlan tarafı hazırlar. Yatak hazırlanacağı zaman kızlar toplanıp çeyiz yünü yıkamaya giderler.
Kızlık zarı bir miktar duysal sinir uçları içermektedir. Bu yüzden kızlık zarı ilk yırtıldığında kanama ile birlikte hafif bir ağrı hissedilebilir. Ağrı subjektif bir his olduğundan kişiler arası farklı şiddette algılanabilir. Hatta ilişkinin heyecanı ile ağrı hissedilmeyebilir.
Eğer gelinliğin altına giydiğin iç çamaşırlarıyla geceye devam edeceksen, işlemeli, dantelli, fantezi straplez sütyen, büstiyer ve gelin iç çamaşırı seti modellerini tercih edebilirsin. Eğer gelinliğinden belli olmayacaksa dantelli, güpürlü iç çamaşırları takımlarından giyebilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri