Mardin evlerinde mimariye uygun olarak trabzanlar taşından yapılmaktadır.
"Mardin evlerinin tarihi çok eskilere, M.Ö. 4500'lü yıllara dayanıyor." "Evlerin mimarisi özgün ve geleneksel; planını mimar, inşasını mühendis yapmasa da kullanımı oldukça işlevsel!" Modern mimaride hem trendlerin hem de ihtiyaçların farklılaştığını düşünürsek bu evler Mardinliler için hep yeterli kalmış.
Mardin denilince ilk akla gelen Mardin Taş Evleri, mimarlık harikası olarak geleneksel yaşayın bir simgesidir. 1979 yılında kentsel SİT alanı ilan edilerek bu evler koruma altına alınmıştır. Bölgede kolayca erişilebilen sarı kalker taşı, Mardin Evleri'nin başlıca yapı malzemesi olmuştur.
İklim koşulları nedeni ile camlar küçük. Evlerde çatı yok. Hepsinin üzerine dümdüz. Dam adı verilen bu çatılar sıcak yaz günlerinde yatak odası gibi kullanılıyor.
Arnavut kaldırımlarından oluşan muhteşem sokakları, birbirinin manzarasını kapatmayan geleneksel evleri ve görkemli tarihi yapılarıyla Mardin, çok önemli bir tarihi mirasa ev sahipliği yapıyor.
İlgili 21 soru bulundu
Mardin adı Arapça kaynaklarda Mâridîn, Süryanice kaynaklarda Marde olarak geçmektedir. Kelimenin kökeni hakkında farklı görüşler bulunmaktadır. Bazı görüşlere göre Mardin kelimesi, savaşçı bir kavim olan ve Ardeşir tarafından 3. yüzyılda buraya yerleştirilen Mardelerden gelmektedir.
Katman katman yapılardan oluşan Mardin evleri birbirinin üstüne gelecek şekilde dizayn edilmiştir. Bu yapısal özelliği sayesinde hiçbir evin gölgesi bir başka evin üstüne düşmez. Özgün bir mimari yapıya sahip evlerin eğimli konumda yer alması yapıların en az iki katlı olarak inşa edilmesini sağlamıştır.
Mardin evlerinin en önemli özelliği taş işçiliğidir. Kapı ve pencereleri, sütuncuklar, kemerler ve değişik motiflerle süslenmiştir. Merkez yerleşim, 1979 yılında kentsel SİT ilan edilmiştir. Nusaybin'e giden yolda Vali Konağı yanındadır.
Tarihsel geleneğin günümüze dek sürdürülmesinin bir sonucu olarak özgün mimari karaktere sahip bir yapılaşmayla birlikte anılan Mardin'in, kentle özdeşleşen kagir evleri, gerek plansal özellikleri gerekse malzeme ve bezemeleriyle Anadolu konut mimarisinde ayrıcalıklı bir konuma sahiptir.
Özet: Mardin iline bağlı bir ilçe olan Savur, özgün dokusunu günümüze kadar koruyan önemli bir tarihi yerleşim merkezidir.
Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında. Ancak bu arada “Kaburga Dolması”, “Sembusek”, Alluciye (Erik Yahnisi), Firkiye, Killice (Mardin Çöreği) ve tatlılardan Harire'yi de denemenizi tavsiye ederiz.
Mardin. Ülkemizde taş mimarinin en güzel örneklerinin bulunduğu illerden biri olan Mardin'de ahşap, sadece kapı ve camlarda kullanılmış. Coğrafi nedenlerden dolayı inşa edilen taş evler kışın sıcak, yazın ise serin bir ortam oluşturuyor.
Mezopotamya tarihinde ve özellikle Mardin tarihinde 2350 yılını tarihi bir dönüm noktası olarak ele almanın birçok nedeni bulunmaktadır.
Kırma taş evlerde işe taşev taşı denilen doğal taşlar kullanılmaktadır. Bu doğal taşlar olduğu halleri ile kullanılırlar. Betonarme iskelet üstünden taşların yerleştirilmesi ile işlem yapılabildiği gibi sadece iç duvar veya dış duvar kısımda taşların kullanımı ile görünüm efekti vererek de işlem yapılabilir.
Dayanıklı, güçlü ve sağlıklı yapılar olmaları sebebi ile genel olarak sıcak iklim bölgelerinde ısıdan korunma amacı ile tercih edilmişler. Akdeniz ülkelerinde tercih edilen yapılar ülkemizde ise daha çok Ege ve Akdeniz de yaygın.
DUVAR - Mardin'in Artuklu ilçesinde bulunan Akres Bölgesi'nde dere yatağına Venus Yağı tarafından konut ve villa inşa ediliyor. “Avlu Mardin” adlı inşaat projesi kapsamında, 66 bin 710 metrekare alan üzerine 387 konut ile 69 villanın yapılması planlanıyor.
Mardin denilince akla gelen meşhur yemeklerin başında sembusek, ikbebet, kibe (işkembe dolması), kaburga dolması, soğan kebabı, dobo, zingil ve irok (Mardin usulü içli köfte) gelmektedir.
Türkiye'deki en farklılaşmış nüfusa sahip illerinden biridir. İlde Kürtler, Hristiyan Süryaniler, Sünni Araplar, Türkler, Yezidiler ve Ermeniler yaşamaktadır. Zaman içinde Süryani ve Yezidi nüfusu göçler sebebiyle azalmıştır. Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Mardin ve Midyat bölgesinde az sayıda Süryani yaşamaktadır.
Mardin ; dicle ve fırat'ın suladığı topraklarda, Yunanlıların nehirler arasında toprak mesopotamia arap coğrafyacıların -ada- el-cezire dedikleri ilkçağlardan beri insanlık tarihi için önemli yerleşim alanı olmuş yer alır. Verimli topraklar tarih boyunca farklı kültürlerin ve inançların, dinlerin uğrak yeri olur.
Cappadocia'nın tarihî süreci, yaklaşık 2000 yıl öncesine dayanır. O dönemde volkanik patlamalar sonucu oluşan tüf ve bazalt tabakaları, zamanla rüzgar ve yağmurun etkisiyle oyulmuş ve Mağara Evler ortaya çıkmıştır. Bu benzersiz evler, tarih boyunca bölgedeki çeşitli medeniyetler tarafından kullanılmıştır.
2—Mardin evlerinin bu özelliği için:Kışın sıcak-yazın serin olmasının nedeni duvarların perlitli Mardin taşı ile yaklaşık 40 cm kalınlıkta yapılmasıdır.Bu kalınlık ve malzeme ısı yalıtımı ve deprem riski için çok iyi yerel çözümlerdendir.
4500'den başlayarak klasik anlamda yerleşim gördüğü belirlenen Mardin; Subari, Hurri, Sümer, Akad, Mitani, Hitit, Asur, İskit, Babil, Pers, Makedonya, Abgar, Roma, Bizans, Arap, Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı döneminden birçok yapıyı bünyesinde harmanlayabilmiş önemli bir açık hava müzesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri