Çünkü Mardin, fay hatlarına en uzak ve bu noktada en güvenli illerden biridir. Diğer bir gerçek ise, taş şehrin bir dağın üzerine kurulmuş olmasıdır, bu da zeminin kayalık ve sağlam olduğu anlamına gelir.
Mardin şehir merkezinin her noktasından görebileceğiniz Mardin Kalesine yürüyerek ulaşım oldukça kolay. Bu özelliğiyle de turistik açıdan en çok tercih edilen yapılardan biri oluyor.
Türkiye'nin corona virüsle mücadele sürecinde belirlenen risk haritasında mavi renkle gösterilen 'düşük riskli iller' arasında yer alan Mardin'de halk, maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat ettikleri için güvenli bölge olarak kaldıklarını söyledi.
Mardin kaç günde gezilir? derseniz Mardin ve çevre gezileri için minimum 2 günlük bir gezi planlamanızı tavsiye ederiz.
Mardin, yaz aylarında oldukça sıcak ve kurak bir havaya sahip olduğu için özellikle bahar dönemlerinde keyifle gezilebilecek bir şehir. Bu sebeple şehrin tarihî konumlarını gezebilmek için bahar aylarını tercih edebilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
İlçenin tarihi hazinelerine kısa bir yürüyüş mesafesinde olduğu için yürüyerek kolayca ulaşabileceğiniz Midyat Gümüşçüler ve Kuyumcular Çarşısı, benzersiz atmosferiyle akşam yürüyüşlerine çıkmak için de ideal bir gezi alanı.
Evet, kışın Mardin biraz soğuk olabilir ama yine de şehrin sokaklarında mistik bir gezintiye çıkmak içini ısıtacaktır diye düşünüyoruz. Karlı günlere denk gelirsen, şehri bambaşka bir açıdan görmenin ve fotoğraflamanın tadını çıkarabilirsin. Eski Mardin evleri, üzerlerine karlar düştüğünde oldukça fotojenik oluyor.
Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında. Ancak bu arada “Kaburga Dolması”, “Sembusek”, Alluciye (Erik Yahnisi), Firkiye, Killice (Mardin Çöreği) ve tatlılardan Harire'yi de denemenizi tavsiye ederiz.
Mardin'de seyahat ederken gruplar halinde seyahat ediyorsanız daha büyük bir araç kiralayabilirsiniz. Şehirde gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerin çokluğu sebebiyle Mardin araç kiralama işlemi yapmanız faydanıza olur.
Mardin/Midyat: Biz Mardinliler olarak depremi oldukça az hissettik, dolayısıyla depremden etkilenen iller listesinde şehrimiz resmi olarak bile yer almıyor. Çünkü Mardin, fay hatlarına en uzak ve bu noktada en güvenli illerden biridir.
Mardin, Türkiye'nin bir ilidir. Mardin merkezli ilin 2021 yılı TÜİK verilerine göre nüfusu 862.757'dir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Dicle Bölümü'nde yer alır. Suriye ile sınır komşusudur.
Mardin ; dicle ve fırat'ın suladığı topraklarda, Yunanlıların nehirler arasında toprak mesopotamia arap coğrafyacıların -ada- el-cezire dedikleri ilkçağlardan beri insanlık tarihi için önemli yerleşim alanı olmuş yer alır. Verimli topraklar tarih boyunca farklı kültürlerin ve inançların, dinlerin uğrak yeri olur.
Özel araçla Mardin Midyat arası yol mesafesi 65 kilometre, yolculuk süresi ise 45-50 dakikadır.
Bir gününüzde Eski Mardin'i, bir günde Midyat ve civarını, 1 gününüzde ise müzeleri ve alışverişli meselelerinizi halledebilirsiniz. Yani eğer panik içinde geçmeyen, her şeyi özümseyerek, yerlisiyle muhabbetinizi ederek, yemeğinizi doya doya yediğiniz bir gezi geçirmek istiyorsanız mantıklısı bu.
Meşhur sıra gecesi, Mardin Konağı'nda yaşanır.
Mardin, mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir. Mardin'de, farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır.
Mardin'in meşhur yemekleri denildiğinde akla gelen ilk lezzet kaburga dolması oluyor. Oğlak ya da kuzunun sağ kaburgası ile hazırlanan ve saatler boyunca pişen kaburga dolması, Coğrafi İşaret Tescilli bir lezzet olması sebebiyle de dikkat çekiyor.
Geleneksel Mardin mutfağının vazgeçilmezi şerbetler, yaz aylarında serinlemek isteyenler için hem göze hem damağa hitap ederken, mor reyhan şerbeti ferahlık verip harareti gideriyor. Mardin kültüründe geçmişten bugüne nişan şerbeti olarak bilinen reyhan şerbeti, sıcak yaz aylarının vazgeçilmezi haline geldi.
Mardin deyince akla gümüş işlemeciliği (telkari) gelmektedir.
Karasal bir iklime sahip olan ilçede yazlar kurak ve sıcak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Bitki örtüsü maki türü meşeliklerdir. Mardin ilinin iklimi üzerinde kuzeydeki yüksek dağlar etkili olmaktadır.
Denize kıyısı olamayan tarihi kent Mardin'de özel kum getirilerek hazırlanan alanda plaj voleybolu turnuvası düzenlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri