Mardin Bölgesinde Ortalama Sıcaklık Soğuk mevsim 3,7 ay uzunluğundadır ve 23 Kasım tarihinde başlayıp 13 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 13°C altındadır. Mardin bölgesindeki en soğuk ay Ocak ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık -2°C iken yüksek sıcaklık 7°C düzeyindedir.
Karasal bir iklime sahip olan ilçede yazlar kurak ve sıcak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Bitki örtüsü maki türü meşeliklerdir. Mardin ilinin iklimi üzerinde kuzeydeki yüksek dağlar etkili olmaktadır.
Mardin. Evet, kışın Mardin biraz soğuk olabilir ama yine de şehrin sokaklarında mistik bir gezintiye çıkmak içini ısıtacaktır diye düşünüyoruz. Karlı günlere denk gelirsen, şehri bambaşka bir açıdan görmenin ve fotoğraflamanın tadını çıkarabilirsin.
Mardin, tarih ve kültür dolu bir şehir olduğundan her mevsim ziyaret edilebilir. Ancak, yaz aylarının aşırı sıcak geçtiği unutulmamalıdır. Özellikle temmuz ve ağustos ayları gibi sıcaklığın pik yaptığı aylarda seyahat etmeyi düşünüyorsanız, bir kez daha bu kararı gözden geçirmeniz gerekebilir.
Turizm sezonu marttan kasım sonuna kadar devam etse de, hava şartlarının daha uygun olduğu mart-nisan-mayıs ve eylül-ekim-kasım ayları burayı ziyaret etmek için en ideal zamanlardır.
İlgili 26 soru bulundu
Mardin, yaz aylarında oldukça sıcak ve kurak bir havaya sahip olduğu için özellikle bahar dönemlerinde keyifle gezilebilecek bir şehir. Bu sebeple şehrin tarihî konumlarını gezebilmek için bahar aylarını tercih edebilirsiniz.
Çünkü Mardin, fay hatlarına en uzak ve bu noktada en güvenli illerden biridir. Diğer bir gerçek ise, taş şehrin bir dağın üzerine kurulmuş olmasıdır, bu da zeminin kayalık ve sağlam olduğu anlamına gelir.
Ortalama en yüksek sıcaklık 34,9 °C ile temmuz ayında, ortalama en düşük sıcaklık 0.5 °C ile ocak ayında görülür.
Soğuk mevsim 3,7 ay uzunluğundadır ve 23 Kasım tarihinde başlayıp 13 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 13°C altındadır. Mardin bölgesindeki en soğuk ay Ocak ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık -2°C iken yüksek sıcaklık 7°C düzeyindedir.
Mardin geziniz sırasında geçmiş dönemlere doğru yolculuğa çıkarak içinde bulunduğunuz tarihî atmosferin tadını çıkartabilirsiniz. Misafirperver insanları ile hoşgörü şehri Mardin gezinize en az 3 - 4 gün ayırarak hem merkezi hem de çevre ilçeleri doyasıya gezebilirsiniz.
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
Mardin'e gelmek için en iyi dönem Mart-Nisan-Mayıs-Haziran ve Eylül-Ekim-Kasım aylarıdır. Havaların hafiften serinlemeye başladığı bu aylarda daha kaliteli bir Mardin gezisi deneyimi yaşayabilirsiniz.
Beyazsu - Mardin
Midyat'ın güneyinde kalan plato ve tepelerin eteğinden kaynağını alan Beyazsu Deresi bir vadi içerisinde Nusaybin'e doğru akar. Beyazsu, Mardin'in kurak ve ağaçsız coğrafyasında, serin ve berrak suyu, yöreye özgü ağaçları ve yeşilliği ile vaha gibidir.
Mardin, mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir. Mardin'de, farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır.
4000'den, M.Ö. 7. yüzyıla kadar sürekli olarak yerleşim alanı olduğu anlaşılmaktadır.
Bir yandan güneydeki Çöl İkliminin etkisi altında bulunması ( Basra Alçak Basıncı), diğer yandan kuzeydeki yüksek dağların serin hava kütlelerinin bölgeye girmesine mani olması sebebiyle ilin ovalık kesiminde yazlar çok sıcak geçer. İlin kuzey kesiminde zaman zaman kara iklimine benzer özellikler görülür.
Mardin'de bugün İslam, Hıristiyan ve Zerdüşt dinlerine mensup, Türk, Kürt, Arap, Süryani, Ermeni ve Zaza gibi etnik kökene sahip yurttaşlar bir arada yaşamaktadır. Mardin'in taş yapı sanatında ve mimarisinde; Süryaniler, Osmanlı, Arap ve Türklere göre daha etkili olmuşlardır.
Mardin denilince akla gelen meşhur yemeklerin başında sembusek, ikbebet, kibe (işkembe dolması), kaburga dolması, soğan kebabı, dobo, zingil ve irok (Mardin usulü içli köfte) gelmektedir.
Mardin ; dicle ve fırat'ın suladığı topraklarda, Yunanlıların nehirler arasında toprak mesopotamia arap coğrafyacıların -ada- el-cezire dedikleri ilkçağlardan beri insanlık tarihi için önemli yerleşim alanı olmuş yer alır. Verimli topraklar tarih boyunca farklı kültürlerin ve inançların, dinlerin uğrak yeri olur.
Sırtını Mezopotamya'nın bereketli topraklarına yaslamış, binlerce yıl öncesine giden tarihiyle, ayak bastığınız anda “zamanın durduğu”' hissini veren bir kent Mardin. Kaleler anlamına gelen Merdin kelimesi zamanla Mardin olarak değişse de, halkın büyük çoğunluğu Merdin diyor hala yaşadıkları şehre.
İlçenin tarihi hazinelerine kısa bir yürüyüş mesafesinde olduğu için yürüyerek kolayca ulaşabileceğiniz Midyat Gümüşçüler ve Kuyumcular Çarşısı, benzersiz atmosferiyle akşam yürüyüşlerine çıkmak için de ideal bir gezi alanı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri