Sardalya Akdeniz'de 15-20 cm dolaylarındadır. Okyanusta ise 30 cm kadar büyürler. Hamsi Karadeniz için ne ise sardalya da Portekiz, İspanya'nın atlas okyanusu kıyıları, Sicilya ve Malta için aynı şeydir.
Büyüğüne kofana, küçüklerine sarıkanat, çinakop ve defne yaprağı denir. Muamele istemez, sadece ızgara yeter. Bir coğrafyaya 'kimlik' olacak kadar yakışmıştır; onsuz Karadeniz düşünülemez. Karadeniz hamsisi Marmara hamsisinden daha lezzetlidir.
Karadeniz hamsisi orta boy olur, tombul olur ve lezzetli olur. Ege'deki hamsi iri olur ama saman gibi tadı, tuzu olmaz.
HAMSİ: Büyüdükçe tatsızlaşıyor
Marmara hamsisi daha büyük ama daha az lezzetli. Buğulaması tavsiye ediliyor.
Hamsi balığına göre neredeyse 2 kat daha büyük olan Sardalye, Karadeniz Hamsisi denilerek halka satılıyor...
İlgili 26 soru bulundu
Bu gün geçerli bilimsel ve genetik çalışmalara göre dünyada 7 tür hamsi vardır. Arjantin hamsisi / Ançovetası: Atlas Okyanusu'nda Brezilya, Uruguay ve Arjantin kıyılarında yaşar. Boyu 17 cm ye ulaşır.
Sardalyalar küçük, uzun ve yağlıdır. Renkleri gümüştür ve boyutları 6–12 inç (15–30 cm) arasında değişir. Hamsi, sardalyadan daha küçüktür ve 4-10 inç (10-25 cm) arasında değişir.
Marmara hamsinin sırt rengi diğerinden daha açık ve beyaza yakın bir renk tonu vardır. Diğer yandan Karadeniz'den çıkan hamsinin vücudunun sırt kısmı siyaha yakın yeşilimsi, karın kısmı gümüşi beyaz ve yan tarafları parlak oluyor” diye anlattı.
Uskumru: Hamsi en sevdiği yemdir.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
Mart ile haziran aylarında da Karadeniz'e döner. Uskumru büyüklüğüne göre üç değişik ad ile adlandırılır. En küçüğü Kalinaryadır. 20-25 cm civarında ve yağlı olanları Uskumru, dönüş uskumrusu ise Çiroz olarak adlandırılır. Yazın yakalananlara ise Lipari denir.
Karadeniz'de kötek olarak da bilinen minekopta bu familyanın diğer bir türüdür. Eşkineye çok benzeyen minekoplar 30-80 cm arasında olur. 1 metreden büyük ve 20-25 kg olanlarına da rastlanmıştır. Erişkinler kıyıya yakın kayalık dipleri, yavrular ise akarsu ağızlarını tercih ederler.
Nisan ayında da yumurtlamak üzere Karadeniz'e çıkar. Ayrıca Marmara hamsisi denilen yalnız Marmara'da çıkan daha küçük ve göç etmeyen bir hamsi türü de vardır. Aynı tür Kuzey Ege'de de bulunur.
Ordu'da, havaların da soğuması ile fiyatı 10 liraya kadar gerileyen hamsi tezgahlarda en çok tercih edilen balıklar arasında yer alıyor. Geçen yıllara göre boyutu küçük olan Karadeniz hamsinin, lezzet bakımından ise Marmara hamsinden daha güzel olduğu belirtiliyor.
Jumbo: Ticari balıkların boyut olarak en iri olanına verilen lakap.
Engraulis encrasicolus, Hamsi veya Avrupa hamsisi, Engraulis cinsine bağlı bir balık türüdür.
Karagöz istavrit en fazla 25 cm olurken sarıkanat istavrit 50 cm kadar boya sahip olabilir. Hamsi, çaça, çamuka gibi küçük balıklar ve onların yavrularıyla beslenen istavrit mevsime göre göçebe olarak yaşar. Yüzeye yakın olarak yüzen bu balıklar, yakınlıklarının da etkisiyle oldukça kolay av olurlar.
Lüfer de büyüdükçe ismi değişen balıklardandır.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Büyük camgöz (Cetorhinus maximus), dünyanın en büyük balığı olan balina köpek balığından sonra gelen, dünyanın en büyük 2. balığıdır. 10 metre uzunluğa ve 3 ton ağırlığa ulaşabilir.
Karadeniz'de az miktarda bulunan sardalyanın iri boylarına Akdeniz'de rastlanır. Bunlar ortalama 22 cm olup “Malta sardalyası” olarak adlandırılır. Ege ve Marmara'da yaşayanların ortalama boyları 15 santimetredir. Sardalya halk arasında “ateş balığı” olarak tanımlanır.
Beşiktaş Sinoplular Derneği Başkanı Rıfat Örnek, Karadeniz'deki en güzel hamsinin Sinop'ta yakalandığını belirtti.
Hamsi, yerel adıyla "Karadeniz hamsisi" olarak tescillenirken, balık, "vücudunun sırt kısmı siyaha yakın yeşilimsi, karın kısmı gümüşi beyaz ve yan tarafları parlak" şeklinde tarif edildi.
Gümüş balığı ılık denizlerde yaşayan bir balık türüdür. Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla Akdeniz'e ve oradan diğer denizlere yayıldığı düşünülür. İspanya, Portekiz ve Fas kıyıları gümüş balığının yaygın olarak bulunduğu yerlerdir. Gümüş balığı ülkemizde de yaygın olarak bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri