Mardin'de Hangi tatlı yenir, dediğimizde harire tatlısı, zingil tatlısı ve kahiye tatlısı gibi tatlı türleri ile karşılaşırız. Mardin'de yenecek yemekler, genellikle etle ve bol baharatlı yapılır.
Mardin'in meşhur tatlılar arasında harire tatlısı, zingil tatlısı ve kahiye tatlısı bulunur. Sumak şerbeti ve mırra da içecek olarak tercih edilir.
Mardin deyince akla gümüş işlemeciliği (telkari) gelmektedir. Gümüş işlemeciliği Midyat ilçesinde de yapılmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Meyve üretiminde üzüm başta gelir. Ceviz, nar, antepfıstığı da yetişir. Mardin'e üzüm diyarı diyenler vardır. 150 bin tonu geçen üzüm istihsali ile Türkiye'de dördüncü sıradadır.
Mardin denilince akla gelen meşhur yemeklerin başında sembusek, ikbebet, kibe (işkembe dolması), kaburga dolması, soğan kebabı, dobo, zingil ve irok (Mardin usulü içli köfte) gelmektedir. Bu yemeklerin bazıları için Mardin ilimize coğrafi işaret verilmiştir.
Halk arasında hayalet şeker olarak bilinen badem şekeri, cevizli sucuk, anasonlu şeker ve üzüm pestili de iyi birer hediye seçeneğidir. Bakır cezveler, bakır bardaklar, çaydanlıklar ve diğer bakır eşyalar da burada oldukça ünlüdür.
Yöreye has baharatlar kullanılarak lezzeti arttırılan geleneksel yemekler arasında, kitele(haşlanmış içli köfte), ırok (kızarmış içli köfte), şemburek, sembusek , etli dolma, kibe (işkembe ve bumbar dolması), kaburga dolması, metfune(türlü), acin(üzeri yumurtalı çiğköfte), lebeniyye sayılabilir.
Saltukhan Meşhur Mardin Dibek Kahvesi ile Akılda Kalan Lezzet.
Şanlıurfa'nın meşhur yöresel tatlıları arasında şıllık tatlısı, zingil tatlısı, burma kadayıfı, peynir helvası, katmer tatlısı ve haside tatlısı yer almaktadır.
En çok domates, patlıcan, hıyar, kavun-karpuz ekilir. Meyve üretiminde üzüm başta gelir. Ceviz, nar, antepfıstığı da yetişir.
Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım.
Orta Asya'dan göç ederek Düzce'nin Akçakoca ilçesine yerleşen ve "Manav" olarak adlandırılan Türklerin manda sütü kaymağı ile hazırladığı ve unutulmaya yüz tutmuş "Melengücceği tatlısı", farklı lezzetiyle büyük beğeni görüyor.
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan.
Şüphesiz Mardin'in bilinen yeri olan ve her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Hasankeyf, 12.000 yıl öncesine uzanan etkileyici tarihi ve büyüleyici güzelliği ile kesinlikle ilk uğramanız gereken yerlerden biri.
Kayseriye Çarşısı, Tellalar Çarşısı, Ayakkabıcılar Çarşısı, Gümüşçüler ve Bakırcılar Çarşısı Mardin'de geleneksel alışveriş tutkunları için uğranması gereken adresler arasındadır. Tarihî bedestenlerin yanı sıra kentte modern alışveriş merkezleri de bulunmaktadır.
Şu “abi orası 1 günde gezilir ya” diyen arkadaşları asla dinlememenizi öneriyor ve Mardin gibi bir şehri hakkını vererek gezmek için şöyle bi' 3 gün ayırmanızı öneriyoruz. En azından 2 tam gün garanti.
Mardin'de gece hayatı genellikle fasıl ağırlıklıdır. Gece kulübü ve disko tarzında mekanların bulunmadığı şehirde, arkadaşlar ve aile ile eğlenmek için genellikle sıra geceleri, fasıl ve ocakbaşı konseptli mekanlar tercih edilmektedir.
Index Anatolicus. Mardin'de 11 yerleşim . Nüfusun çoğunluğunu Kürtlerin (>%85) oluşturduğu ilçe merkezinde azınlık olarak Arap (% 10) ve Süryaniler de mevcuttur. Kürtleşmiş Çeçen aileler de bulunmaktadır.
Türkiye'deki en farklılaşmış nüfusa sahip illerinden biridir. İlde Kürtler, Hristiyan Süryaniler, Sünni Araplar, Türkler, Yezidiler ve Ermeniler yaşamaktadır.
Mardin “dinler ve dillerin şehri” olarak tanımlanır. Mardin'de birçok dizi ve film çekimleri yapılmıştır. Büyükşehir statüsünde olan Mardin'in büyük çoğunluğu Kürt'tür.838.778 olan nüfusun %70'lik bir kısmı Kürtlerden oluşmaktadır. Geri kalan %30′luk büyük kısmını ise Arap ve az sayıda Süryani nüfus oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri