Telkarisi, kahvesi, sabun çeşitleri, bakır eşyaları ile Mardin seyahatinizi hatırlatacak harika hediye seçenekleri bulabilirsiniz. Tarih boyunca Süryaniler için önemli bir merkez olan Mardin'de; Süryani kahvesi, Süryani çöreği, Süryani şarabı, Süryani çayı ve daha pek çok Süryani ürünü hediye olarak alınabilir.
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
SEONLAND Badem Şekeri Mardin Yöresinden GÜNLÜK TAZE ÜRÜNLER Mardin ve çevresinden elde edilen ve özellikle iri olan badem tercih edilmektedir.
Mardin denince akla gelen tatlılar arasında ise killice (Mardin çöreği), imlebes (badem şekeri) ve harire (pekmez tatlısı) bulunmaktadır. Mardin'in her yemekte kullanılan yöresel baharatları de yemeklerinin bu derece güzel olmasına katkı sağlamaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Mardin deyince akla gümüş işlemeciliği (telkari) gelmektedir.
Mardin'in Yeşilli ilçesinde üretilen "Napolyon" cinsi kirazın büyük kısmı pazara inmeden dalındayken talep görüyor. Mardin'in Yeşilli ilçesinde, bu yıl 3 bin dekar alanda üretimi yapılan Napolyon kirazında bin ton rekolte bekleniyor.
Saltukhan Kahve Meşhur Mardin Dövülmüş Menengiç Kahvesi.
MİDYAT MUTFAĞI
Yöreye has baharatlar kullanılarak lezzeti arttırılan geleneksel yemekler arasında, kitele(haşlanmış içli köfte), ırok (kızarmış içli köfte), şemburek, sembusek , etli dolma, kibe (işkembe ve bumbar dolması), kaburga dolması, metfune(türlü), acin(üzeri yumurtalı çiğköfte), lebeniyye sayılabilir.
Tabağın içeriğinde mardin kebabı, kaburga dolması, senbusek, mardin içli köftesi (diğer adı ikbebet), halep tava ve etli ekmek vardı. Konumunu buraya bırakıyorum.
Buzdolabı magneti, yöresel kumaşlar, yöresel kıyafetler, halı ve kilimler, cevizli pekmezli sucuk, isot biberi, bakır eşyalar, taş süslemeleri, Urfa akıtması, Urfa peyniri, menengiç gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz.
Bakır, gümüş, takı, baharat ve el sanatı ürünleri. Gaziantep'in meşhur hediyelikleri; baklavalar, telkâri mücevherler, bakırlar ve antep fıstıkları, GAP turu dönüşünde alı... Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Neyi Meşhur?
Mardin, mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir. Mardin'de, farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır.
Mardin kaç günde gezilir? derseniz Mardin ve çevre gezileri için minimum 2 günlük bir gezi planlamanızı tavsiye ederiz.
Klasik kahvaltılarda ( zıbde ) tereyağ ve bal ile yapılan kahvaltılar, sonbaharda yeni yapılmış taze şeredin veya kalliye (et sucuğu) ile yapılan kahvaltıların da hakkı yenmez. Mardin' in 5-6 km uzağında ve kuzey, güney, doğu ve batısında bulunan köylerin tamamı yeşillik içindedir.
Pek çok türbe, cami ve kiliseye sahip olan bu bölgede çok çeşitli ulusların yaşadığı da görülür. Özellikle kiliselerin varlığı İpek Yolu üzerinde yapılan ticaretler esnasında farklı milletlerin uğrak noktası olduğunu anlatır. Kızıltepe gezilecek yerler içinde genel olarak bol bol tarihi mekanlar bulunuyor.
Geleneksel Mardin mutfağının vazgeçilmezi şerbetler, yaz aylarında serinlemek isteyenler için hem göze hem damağa hitap ederken, mor reyhan şerbeti ferahlık verip harareti gideriyor. Mardin kültüründe geçmişten bugüne nişan şerbeti olarak bilinen reyhan şerbeti, sıcak yaz aylarının vazgeçilmezi haline geldi.
Artuklu Yemen Kurukahve 'nin vazgeçilmez spesiyallerinden biri olan Merin Kahvesi damakta yumuşak bir tat ve damla sakızı bırakan enfes ve tarifi tam olarak mümkün olmayan özel karışım bir lezzettir..
Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, pirinç, nohut ve pamuktur. Dicle Nehri kıyısında sebzecilik yapılır. Turfanda sebzecilik de gelişmiştir. En çok domates, patlıcan, hıyar, kavun-karpuz ekilir.
Mardin, Türkiye'nin bir ilidir. Mardin merkezli ilin nüfusu 2023 sonu TÜİK verilerine göre 888.874'tür. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Dicle Bölümü'nde yer alır.
Mardin için uygun elma fidanı çeşitleri summer red elma, golden elma, fuji çeşitleri, gala çeşitleri, red chief, scarlet, granny smith elma, Safranbolu çıtırı, scarlet, ginger gold, early red one, sarı İngiliz, Amasya elma gibi çeşitleri dikebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri