SEONLAND Badem Şekeri Mardin Yöresinden GÜNLÜK TAZE ÜRÜNLER Mardin ve çevresinden elde edilen ve özellikle iri olan badem tercih edilmektedir.
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
Telkarisi, kahvesi, sabun çeşitleri, bakır eşyaları ile Mardin seyahatinizi hatırlatacak harika hediye seçenekleri bulabilirsiniz. Tarih boyunca Süryaniler için önemli bir merkez olan Mardin'de; Süryani kahvesi, Süryani çöreği, Süryani şarabı, Süryani çayı ve daha pek çok Süryani ürünü hediye olarak alınabilir.
Telkari. Gümüş işleme tekniklerinden biri olan telkari Mardin Midyat'ta, yüzyıllardır uygulanan bir sanat. İnce işçilik gerektiren bu gümüş ürünler, mikron seviyesinde işleniyor ve istenilen şekle getiriliyor.
Mardin, mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir. Mardin'de, farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Etimoloji. Mardin adı Arapça kaynaklarda Mâridîn, Süryanice kaynaklarda Marde olarak geçmektedir.
İslam, Hristiyanlık, Musevilik Mardin'de bir arada, yan yanadır; yine bu dinlerin de kendi içinde çeşitli mezhepleri vardır: Sünnilik, Alevilik, Ortodoksluk, Katoliklik, Nusayrilik, Ezidilik, Süryanilik, …
Mardin'in meşhur yemekleri denildiğinde akla gelen ilk lezzet kaburga dolması oluyor. Oğlak ya da kuzunun sağ kaburgası ile hazırlanan ve saatler boyunca pişen kaburga dolması, Coğrafi İşaret Tescilli bir lezzet olması sebebiyle de dikkat çekiyor.
Meyve üretiminde üzüm başta gelir. Ceviz, nar, antepfıstığı da yetişir. Mardin'e üzüm diyarı diyenler vardır. 150 bin tonu geçen üzüm istihsali ile Türkiye'de dördüncü sıradadır.
Süryani kahvesi, geleneksel lezzet Türk Kahvesi 'nin Mardin Süryani sunumuyla birleşmesinden doğmuştur. Mardin' e has içerisinde kakule aroması bulunan Süryani kahvesi, kahvenin tam tadını almanızı sağlıyor. Türk kahvesi şeklinde sunum edilen kahvenin farkı, yoğun tadından gelmektedir.
Mardin denince akla gelen tatlılar arasında ise killice (Mardin çöreği), imlebes (badem şekeri) ve harire (pekmez tatlısı) bulunmaktadır. Mardin'in her yemekte kullanılan yöresel baharatları de yemeklerinin bu derece güzel olmasına katkı sağlamaktadır.
Saltukhan Kahve Meşhur Mardin Dövülmüş Menengiç Kahvesi.
Gastronomi turizmi ile ön planda olan Mardin, İpek Yolu üzerinde bulunması sebebiyle mutfağında zencefil, tarçın, mahlep, yenibahar ve pul biber gibi birçok baharatı barındırıyor.
Geleneksel Mardin mutfağının vazgeçilmezi şerbetler, yaz aylarında serinlemek isteyenler için hem göze hem damağa hitap ederken, mor reyhan şerbeti ferahlık verip harareti gideriyor. Mardin kültüründe geçmişten bugüne nişan şerbeti olarak bilinen reyhan şerbeti, sıcak yaz aylarının vazgeçilmezi haline geldi.
Mardin kiliseleri, medreseleri,camileri taş yapıları ile bilindiği için gezilecek yer denilince akla Mardin Kalesi, Deyrulzafaran Manastırı, Dara Antik Kenti, Midyat Mağaraları, Mor Behnam Kırklar Kilisesi, Kasımiye Medresesi, Zinciriye Medresesi ve son olarak kültürel gözlem için Mardin Müzesi (Mardin Arkeoloji ve ...
Tabağın içeriğinde mardin kebabı, kaburga dolması, senbusek, mardin içli köftesi (diğer adı ikbebet), halep tava ve etli ekmek vardı. Konumunu buraya bırakıyorum.
İlk bakışta pişi görünümlü lokma tatlısını andırsa da Antep fıstığı ile servis edilişi ve yapılışındaki farklılıklarla bir Mardin tatlısı olan zingil, bu şehrin yöresel lezzetlerindendir.
MİDYAT MUTFAĞI
Yöreye has baharatlar kullanılarak lezzeti arttırılan geleneksel yemekler arasında, kitele(haşlanmış içli köfte), ırok (kızarmış içli köfte), şemburek, sembusek , etli dolma, kibe (işkembe ve bumbar dolması), kaburga dolması, metfune(türlü), acin(üzeri yumurtalı çiğköfte), lebeniyye sayılabilir.
Pek çok türbe, cami ve kiliseye sahip olan bu bölgede çok çeşitli ulusların yaşadığı da görülür. Özellikle kiliselerin varlığı İpek Yolu üzerinde yapılan ticaretler esnasında farklı milletlerin uğrak noktası olduğunu anlatır. Kızıltepe gezilecek yerler içinde genel olarak bol bol tarihi mekanlar bulunuyor.
Türkçe, Kürtçe, Arapça, Süryanice, Ermenice, Aramice, Toranice olmak üzere 7 farklı dilin konuşulduğu Mardin'de bir de 300 yıldır Ermeni, Süryani ve Müslüman kalaycı ve bakırcı ustaların kendi aralarında konuştuğu 'kalaycılık' ortaya çıktı.
Türkiye'deki en farklılaşmış nüfusa sahip illerinden biridir. İlde Kürtler, Hristiyan Süryaniler, Sünni Araplar, Türkler, Yezidiler ve Ermeniler yaşamaktadır. Zaman içinde Süryani ve Yezidi nüfusu göçler sebebiyle azalmıştır. Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Mardin ve Midyat bölgesinde az sayıda Süryani yaşamaktadır.
Aslında Asur ve Arami ile anlatılmak istenen halk aynıdır. Söz konusu olan halk, Eski Mezopotamya kültürünü taşıyan ve inancı bakımından Hıristiyan olan bir topluluktur. Bu halk Irak ve İran'da daha çok "Asur" adıyla tanınırken, Suriye ve Türkiye'de aynı halk için "Süryani" adı kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri