Özellikle doymuş yağlardan zengin; tereyağ, margarin, krema, kaymak, süt, peynir ve etlerin bileşiminde bulunan yağlar, hayvansal kaynaklı ya da yüksek kalorili gıdalar kolesterolü yükseltir.
Piyasada bulunan birçok margarin de bitkisel yağlardan üretilir. Yağlı tohumlardan elde edilen yağlar, sızma zeytinyağı hariç ham olarak tüketilemediği için, tüm yağlar çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemler uygulanarak yenilebilir hale getirilir. Yağlar kolesterol içermez.
Doymuş yağ, kan kolestrol düzeylerini artıran diğer bir etkendir. Dolayısıyla öncelikle kolesterol ve yağ alımınızı, özellikle ''doymuş yağ'' alımınızı azaltmalısınız. Doymuş yağlar hayvansal kaynaklı yağlardır: Tereyağı, içyağı, kuyruk yağı, kaymak, süt ve süt ürünlerinde bulunan yağlar bu gruptandır.
Kırmızı et kolesterolü en çok arttıran besinler arasında yer alır. Süt ve süt ürünleri, yumurta, margarin, şeker, krema, kızartmalar, fast food ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar kolesterolün artmasına neden olacağından uzak durulması gerekir.
Bitkisel kaynaklı besinlerde kolesterol yoktur. Margarin bitkisel yağlardan üretildiği için kolesterol içermez. Sağlıklı beslenmenin temel ilkelerinden biri çeşitliliktir. Margarin; ayçiçek, soya, palm gibi farklı bitkisel yağları içerdiği için beslenme çeşitliliği sağlayacak bir alternatiftir.
İlgili 21 soru bulundu
Margarin ham maddesi olan yağların bitkisel özellik taşımalarına karşın üretim süreci sentetik ve yapaydır. Sonuç olarak da zamanla kalp hastalığı gibi olumsuz durumlara neden olabilir. Kolesterol oranını yükseltmesi de bir başka olumsuz etkisidir. Yeni doğum yapmış annelerin sütünü azaltabilir.
Katı yağlar, yani tereyağı, margarin ve kuyrukyağı, kalp damar tıkanıklığını artırır. Dolayısıyla bu tür yağlardan uzak durmak çok önemli.
Az yağlı olmak şartıyla yoğurt, peynir, ayran, kefir gibi fermente süt ürünlerinin tüketimi; kolesterol düzeyini dengelemeye yardımcı olabilir. Probiyotik bakteriler açısından zengin olan bu besinler kolesterolün bağırsaklardan emilimini azaltarak kandaki düzeyini dengelemeye katkı sağlayabilir.
Kolesterol hayvan hücrelerinin duvarında, steroller ise bitkilerin duvarında bulunur. Bu benzerlikten dolayı bu maddeyi yediğiniz zaman kolesterol bağırsakta emilmez ve dışkı ile vücuttan atılır.
Gerçek şu ki; yumurta sarısında yüksek miktarda kolesterol bulunur ancak yumurta aynı zamanda kolesterol düşürme etkisi olan çoklu doymamış yağ asitlerini de içerir. Bu nedenle yumurtanın kolesterol yükseltici etkisinin hafiflediğini söylemek mümkün.
Bol bol balık tüketilmelidir. Tahıl, taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Tam yağlı süt ve süt ürünleri yerine daha az yağlı ürünler tercih edilmelidir. Pasta, krema, margarin, fırın ürünleri, kızartma yiyecekler ve fast food türü gıdalardan uzak durulmalıdır.
Yıllardır dikkat edilerek tüketilen çayın kalbi koruduğu, inme riskini azalttığı ve kolesterolü düşürdüğü ortaya çıktı. Hollanda National Institute of Public Healt and the Environment tarafından yapılan bir araştırmada düzenli siyah çay tüketimi ile inme riskini düşürdüğü belirlendi.
Lahana Turşu Suyunun Faydaları
Kalp hastalıklarına iyi gelir. Lahananın ağrı kesici etkisi olduğu için lahana turşusunun suyu da ağrı kesicidir. Kandaki kolesterolün düşmesini sağlar.
Margarinler sağlıklıdır çünkü margarin bitkisel yağlardan üretilir. Kolesterol ve trans yağ içermez, beslenme çeşitliliğine katkı sağlar. Margarin, Omega 3 ve Omega 6 yağları içerir. Ayrıca margarinde A ve D vitaminleri bulunur.
Tereyağı doymuş yağda yüksektir, margarin ise çoklu doymamış yağlarda yüksektir. Margarin genellikle tereyağı yerine kalp sağlığına uygun bir alternatif olarak tavsiye edilir. Bu makale, uzmanlar tarafından yazılmış ve uzmanlar tarafından doğrulanmış bilimsel kanıtlara dayanmaktadır.
Kanada, Alberta Üniversitesi'nden Prof. Dr. Spencer Proctor ve Flora Wang'in yaptığı araştırmalar, tereyağı gibi doğal yağların sağlık için çok faydalı olduğunu gösterdi. Araştırma sonucuna göre; tereyağı kalp krizi riskini düşürüyor, şeker hastalığı ve obezite tedavisine yardımcı oluyor, kolesterole iyi geliyor.
Limonlu su kolesterole iyi gelir mi? Evet, limon kabuğunda bulunan polifenol flavonoidler kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü düşürür. Ayrıca limon kabuğundaki potasyum da hem tansiyonu düzenler hem de kalbe faydalıdır.
Açlık ve uyku sırasında ise; karaciğerde glikojen yıkımı; pankreasta glukagon sentezi; yağ hücrelerinde yıkım; kasta da oksidatif metabolizma artar. Bu yüzden uzun süreli açlık dönemleri oluştuğunda glisemik kontrolün sağlanması, kan kolesterol değerlerinin düşmesi ve yağ yakımının artması beklenmektedir.
D vitamini: Sağlık için bir çok yararı olan D vitamininin ne yazık ki kolesterol ve trigliserid üstüne etkisi yok.
Kolesterol açısından cevizin faydaları
Hindistan cevizi yağı faydaları en çok kolesterol açısından öne çıksa da aslında ceviz de kolesterolü kontrol altına almakta oldukça önemli bir rol oynar. Hindistan cevizi bunu iyi kolesterol HDL'yi yükselterek yaparken ceviz direkt olarak kötü kolesterol LDL'yi düşürür.
Sağlıklı bir diyet sürdürmek, düzenli egzersiz yapmak ve bazı durumlarda ilaç desteğine başvurmak yüksek kolesterol değerlerini azaltmaya yardımcı olabilir. Fasulye, bakla, bezelye, mercimek yani kısacası baklagiller içeriğinde bulunan lif sayesinde kolesterol düşürmeye yardımcı olur.
Bulgur, makarna, kuru fasulye, ıspanak gibi bitkisel kaynaklı besinler ve zeytinyağı gibi bitkisel yağlar kolesterol içermezler. Bunun yanında, bulgur gibi posadan zengin besinler bağırsak hareketlerini artırarak alınan kolesterolün emilim oranını da azaltırlar.
Omega-3 yağ asitleri içeren somon, uskumru ve ton balığı gibi balıkların yanı sıra zeytinyağı da damarları temizlemeye yardımcı olan besinler arasında yer alır. Yapılan araştırmalara göre düzenli omega-3 yağ asitleri tüketmek LDL kolesterol seviyesini düşürmekte ve kan akışını artırmakta.
Paketli her gıdada bulunan trans yağlar, sağlığımızla oynuyor. Margarin, kalp hastalıklarına neden oluyor.. KALP, TRANS YAĞ SEVMEZ: Trans yağlar, besin kaynaklarımıza hidrojenasyonun dikkatsizliğinden kaynaklanan yan ürünlerle girer. Doğada bulunan yağlar, doymuş ve doymamış olarak ikiye ayrılmaktadır.
Zeytinyağı vücudumuzdaki Ana damarlarımızda ve kılcal damarlarımızda kireçlenmeyi de önlemektedir. Bu nedenle de damar sertliğini de önlemektedir. Ayrıca dolaşımdaki kanda kolesterol (yağımsı madde) ve lipit parçacıklarının-taneciklerinin oluşmasını da önlemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri