Kuşbaşı doğranan tavuk eti bir kaba alınır. Ayrı bir yerde sos malzemeleri güzelce çırpılarak birbirine yedirilir. Doğranmış tavukla karıştırılır, 2-3 saat dolapta bekletilir. Sonra sarımsakları eklenir borcam da 180 derece de kızarana kadar pişirilir.
Bir kaseye yağ, yoğurt, baharat, tuz ve salçayı koyuyoruz. İçine 1 diş sarımsak ezip atıyoruz ve bir küçük soğanı rendeleyip suyunu koyuyoruz. Bütün bu malzemeleri karıştırıp tavuğumuzu içine atıp sosa buluyoruz. Bu şekilde tavuğumuzu bir gece bekletiyoruz eğer vaktiniz yoksa 2-3 saat bekletebilirsiniz.
Klasik yoğurt, zeytinyağı, sarımsak, karabiber marinasyon malzemelerine ek olarak bu sosta işin içerisine toz kırmızı biber, salça, soğan suyu ve pul biber de giriyor. Soğanı rendeledikten sonra çıkan suyunu marinasyon malzemelerine eklemek tavuğunuza hem inanılmaz bir lezzet hem de yumuşaklık kazandırıyor.
Tavuklar isteğe göre dilimlenip bir tabakta süt, salça, tuz, kekik, pul biber ve suyu alınan soğan ve sarımsak ile harmanlanıp kapalı bir kapta 2, 3 saat dinlendirilir. Daha sonra teflon tavayı yağlanıp pişirilir. Afiyet olsun. NOT :En iyi sonuç için tavuklar dolapta 24 saat dinlendirilmelidir.
Tavuğu avuç içi genişliğinde dilimleyip parçaları et ezeceği ya da bir kavanozla döverek inceltin, Tavukları yoğurtlu sosun içine koyup iyice sosa bulayın ve 2 saat bekletin (vaktiniz kısıtlıysa bekletmeden de yapabilirsiniz), Yağı tavada kızdırın, Tavukları galeta ununa bulayıp orta hararetli ateşte kızartın.
İlgili 38 soru bulundu
Tavuk etini en güzel yumuşatan malzemelerin başında ise yoğurt, kefir ve yoğurt suyu geliyor. Yoğurt ve kefir tavuk etiyle bütünleştiğinde onun yumuşacık ve lezzetli olmasını sağlıyor.
Tuz, karabiber ve çok az zeytinyağı ile ve sütle önlü arkalı marine ettikten sonra ısıtılan döküm ızgara ya da tavada eti mühürleyin. Ardından eti ızgaraya koyun ve kısa süreli, çevire çevire her yüzeyini pişirin. Yaklaşık 10 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.
Öncelikle tavuğun marinesi için; tavuğumuzu bir kaba alalım ve üzerine çok minik doğradığımızı soğanımızı rendelediğimiz sarımsağımızı, sıvı yağ, toz biber karabiber kekik ve kırmızı toz biberimizi ekleyelim. Güzelce karıştıralım. Üzerini streçleyelim ve buzdolabında 2 saat dinlendirelim.
Tavuk etlerini kaba koyarak iyice karıştırın. Kabın üzerini streç film ile kaplayarak buzdolabında en az 2 saat en çok 1 gün dinlendirin. Izgara yapmadan önce buzdolabından çıkartın.
Marinasyon veya Marine etme, yiyecekleri pişirmeden önce genellikle asidik bir sıvıya daldırma işlemidir. Sıvı sirke, limon suyu, şarap, farklı soslar olabilir. Bu bileşenlere ek olarak, genellikle gıda maddelerini daha da lezzetlendirmek için yağlar, otlar ve baharatlar da eklenebilir.
Hazırlanan bu soslara etin yatırıp 2 ila 24 saat arasında sosta bekletmesine eti marine etmek deniyor. Çeşit çeşit marine sosu var. Sizlerde evinizde damak tadınıza göre çeşitli marinat sosları hazırlayabilirsiniz. Basit marine sosu için sadece sarımsak, soğan, zeytinyağı ve sirke yeterli.
Etinizi marine ederken tuz koyabilirsiniz. Ayrıca limon, balsamik sirke ya da elma sirkesi gibi bir asit eklemeyi de unutmayın.
Eğer sosla birlikte pişmiş bir tavuk buzlukta bekletilecek ise, ağzı sıkıca kapatılabilecek bir kaba soslu tavuk konup o şekilde buzlukta muhafaza edilmelidir. Dondurucuda Nasıl Saklanır? Tavuğu birkaç günden daha uzun süre yani 2 günden fazla sürede saklamanız gerekiyorsa, dondurucuda saklamanız gerekir.
Tavuk pişirmeden yıkanır mı diye düşünenlere tavuk etinin yıkanmadan tencere ya da tavaya alınmasını önermektedir. Tavuk göğüs eti, tavuk but ya da kanat, tavuk sarma gibi çeşitli etlerin sudan geçmeden soslanması ve pişirilmesi sağlığınız için daha uygun görülür.
Tavuğu ne kadar süre marine edebilirsiniz? Buzdolabında saklanırsa 2 güne kadar pişirilmiş tavuğu marine etmek en iyisidir.
Sevmediğiniz baharatlar varsa kullanmayabilirsiniz. Daha sonra tavuk etlerinin üzerine yarım çay bardağı süt ve yarım çay bardağı zeytinyağı dökün. Tavuk etlerini eliniz ile iyice harmanlayın. Kabın üzerini streç film ile kapatıp, bu şekilde tavuk etlerini 2 ile 24 saat arası buzdolabında dinlenmeye bırakın.
Pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile ovalayıp, sonra tavuğun üzerine ve içine limon rendesi koyabilirsiniz. Tavuğun içine birkaç adet ada çayı yaprağı ve yarım limon dilimi yerleştirebilirsiniz. Tavuk etinin daha beyaz ve yumuşak olabilmesi için süt içinde birkaç saat bekletmeniz yeterli olacaktır.
İçindeki laktik asit sayesinde proteini parçalar, yumuşatır ve soslarla, baharatlarla lezzetlendirilmeye hazır hale getirir. Tavuğu sütün içinde pişirmek de bir başka yoldur. Baharatlarla tatlandırılmış sütün içinde pişirdiğiniz tavuk yumuşacık olur. Üstelik süt pişince tavuğu kaplayarak muhteşem bir sos etkisi yapar.
Yüksek ateşte tavayı iyice kızdırın. Tava yeterince kızdığında içine soslu tavuk etlerini koyun. Orta ateş üzerinde tavada ızgara tavukları arkalı önlü pişirin. Tavada ızgara tavuklar piştikten sonra servis tabağına alın.
Fırında et yapacaksanız en uygun marine yöntemi yine zeytinyağlı olanı olacaktır. Marine ettikten sonra doğru et pişirmenin bir diğer sırrı, eti doğru mühürlemektir. Özellikle ızagara, tava ve fırın da et yaparken bu yöntem sayesinde, etin suyu içine hapsedilir ve çok daha lezzetli etler elde edilir.
Et marine edilmeden önce yıkanmalı mı? Eğer marine etmek istediğiniz et kanlı bir etse, mesela yeni kesilmiş bir kurban etiyse, akan suda yıkamayın, soğuk suda bekletin. Soğuk su, etin dokusunu korur, pişme kalitesini olumlu etkiler.
Hangi etler marine edilmez diye merak ediyorsan, kısaca o konuya da değinelim. Bazı etlerin marinasyona ihtiyacı olmaz. Zaten kendiliğinden çok lezzetli ve yumuşacık olan pirzola, fileminyon, kontrfile biftek gibi kırmızı etleri marine sosuna yatırman gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri