Dana biftek veya dana kuşbaşı yapılacaksa sıvı yağ, yoğurt veya süt, soğan, salça, sarımsak, karabiber, tuz ve biberiye karışımında etler en az 8 saat ve bir gün arasında bir süre boyunca buzdolabında bekletilir.
Hazırlanan bu soslara etin yatırıp 2 ila 24 saat arasında sosta bekletmesine eti marine etmek deniyor. Çeşit çeşit marine sosu var. Sizlerde evinizde damak tadınıza göre çeşitli marinat sosları hazırlayabilirsiniz. Basit marine sosu için sadece sarımsak, soğan, zeytinyağı ve sirke yeterli.
Etinizi Dinlendirin
Yemek için sabırsızlansanız da hazırladığınız marinasyonda etinizi buzdolabında en az 8 saat dinlendirmeniz gerektiğini unutmayın. Ne kadar uzun süre dinlendirirseniz lezzeti o kadar artacaktır. En ideal süre ise 24 saattir.
Bu yöntemde etin dokusu bozulur, marinasyon etin içine işlemediğinden pişen et kuru ve tatsız olur. Dondurmayın!: Marine ettiğiniz eti derin dondurucuda saklayıp daha sonra pişirmek iyi bir fikir değildir. Dondurup tekrar çözülmeye bıraktığınız et sulanır ve kıvamı bozulur.
Bu soslar ile hazırladığınız karışıma marine denir. Etin bu sos içerisinde 2 ya da 24 saat arasında dinlenmesine marine etmek denir. Marine işlemi kesinlikle buzdolabında yapılmalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Etin marinasyon süresi 2 ile 24 saat arasında olmalıdır. Eti paket ya da poşetinden çıkarırken üzerindeki marine sosunu akıtın. Pişirmeden önce etin oda sıcaklığına ulaşmasını bekleyin. Kullanacağınız et için marinasyona gerek olup olmadığı o etin sertliğine ve hedeflediğiniz tat ve dokuya bağlıdır.
Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Gerekli malzemeler şöyle: 1,5 yemek kaşığı kaya tuz, çeyrek yemek kaşığı sarımsak, 50 ml. su, 50 ml. zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber. Hepsini karıştırın ve etinizi afiyetle marine edin. Yaklaşık 4-8 saat marine süresi yeterlidir.
WET AGED YANİ 'ISLAK DİNLENDİRME'...
Bu dinlendirme şeklinde etler vakumlanarak özel dolaplara koyuluyor ve üzerlerine tarih yazılıyor. Bu ayrıntı önemli çünkü et 7-14 gün arası dinlendiriliyor. Sonra kullanılması gerekiyor.
Kesim alanından kanlar içinde gelen etlerin mutlaka hava alan bir kapta 4-5 saat veya mümkünse 1 gün dinlendirilip, etin yemeklik parçalanmasından evvel 40 dereceye kadar olan vücut ısısını 14 dereceye kadar azaltmak gerekir. Etler piştiği zaman ancak bu şekilde lokum gibi olur.
NASIL TERBİYE EDİLİR? - En kısa marinasyon 48 saat olmalı. Marinasyon işlemi 72 saati de geçmemeli. Çok ani bir karar verseniz bile bir gün önceden mangallık etleri hazırlamak gerekir.
Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır. Dondurucuda muhafazada ise (-18°C) kırmızı et parça halinde 6-12 ay süreyle, kıyma 3-4 ay süreyle muhafaza edilebilir.
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Sert etleri önceden marine ederek yumuşatabilir, ayrıca çeşitli aromalarla lezzetlendirip vakumlayarak daha sonra tüketmek üzere dondurabilirsiniz. Marine edilip vakumlanarak dondurulan etler, uzun süre marinasyon malzemeleri ile özdeşleşecek, pamuktan daha yumuşak olacak ve ağızda dağılacaktır.
Eti marine etmeden önce tamamen çözdürmek gerekir. Bunu yapmanın en iyi yolu, donmuş eti gece boyunca kapalı bir kabın içinde buzdolabına koymaktır. Eti yemeyi planlamanızdan yaklaşık 12-24 saat önce çözdürün. Böylece marine etmek için size yeterli zaman kalmış olur.
Eti marine etmek için süt, zeytinyağı ya da soğan suyu kullanabilirisiniz. Baharatları ekledikten sonra etlere masaj yaparak sosu iyice yedirmelisiniz. Etlerinizi streç film ile sarıp en az 2 saat dolapta bekletmelisiniz.
1- Kuru dinlendirme (Dry Aging): Kuru dinlendirmede et en az 11 gün dinlendirilir. Bu süre 30 gün hatta daha da faza uzayabilir. Kesilen kasaplık hayvan (karkas), ortam sıcaklığının 0 derece olduğu ve nem oranının da %70 olduğu, sıcaklığın ve nemin kontrol altında tutulduğu özel odalarda asılır.
Etin bozulma sıcaklığı +4 dereceden sonra hızlanır. O zaman +4 dereceden daha düşük bir sıcaklık gerekecek. Sıfır dereceden daha aşağı düşünce de donar. O zaman dolabın derecesi 0 ile +4 derece arasında olmalı.
Kırmızı Et Saklama Derecesi
Kırmızı et buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 santigrat derecede ise daha uzun süre saklanabilir. Eti dondurmak için -32 santigrat dereceli soğuk depolar kullanılır. Et, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
Etlerin üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında en az 2 saat veya 8 saat eğer imkan var ise 1 gün bekletin. Pişirme öncesi etleri dolaptan çıkardığınızda bir süre oda sıcaklığına gelene kadar dinlendirin.
Pişirme sonrasında şarapta bekletilen et, marine edilmeyene göre daha lezzetli ve aromatik çıkıyor. Bunun sebebiniyse, 'şarapta bulunan farklı ve kompleks kimyasalların etle birlikte pişmesinin, etin lezzetine birçok farklı boyut kattığı' şeklinde açıklıyor.
Yumuşak ve kolay pişen etler elde etmek için et marinesi önemlidir. Et marinesi ya da terbiyesi olarak bilinen bu yöntem, asidik malzemeler (zeytinyağı, tuz, sirke...) ile etlerin bir süre dinlendirmesi işlemidir. Beyaz et için 2 saat yeterli iken kırmızı et için en az 4-8 saat arası dinlendirmek gerekir.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Marine edilen et oda sıcaklığına ulaşana kadar dışarıda bekletilir. Tava etleri cızırdatacak kadar ısıtılır. Daha sonra mühürleme işlemi yapılır. Ateş kısılarak, etin kısık ateşte kendi suyu ile pişmesi beklenir, kafanızda bütün et nasıl pişirilir sorusu varsa eti kısık ateşte pişirmek gerektiğini unutmayın.
Kıymayı yakın bir zamanda kullanmayı düşünüyorsanız aldığınız andan itibaren buzdolabına kaldırabilirsiniz ancak buzdolabında en fazla 2 gün bekletebileceğinizi unutmamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri