Bir markanın satış rakamları, elde ettiği gelir, potansiyel satış gücü ve gelecekte doğurabileceği tüm finansal girdiler, marka değerini belirleyen unsurlardır.
yıllık faaliyet raporlarından yararlanılarak, finansal olarak markanın değeri bulunmaktadır. Marka değeri, prestij, sadakat ve genişleme değişkeninin bir fonksiyonu olup, üç değişkenin çarpımlarının iskonto oranına bölünmesiyle hesaplanmaktadır.
Marka değerini, piyasa değerinden ayrıştırmak için de iki aşamalı regresyon analizi kulla- nılmaktadır. İlk aşamada, piyasa değeri maddi ve maddi olmayan varlıklara bölünmekte, daha sonraki aşamada maddi olmayan varlıklar ayrıştırılarak marka değeri ortaya konulmaktadır (Simon And Sullivan, 1993: 12).
Marka ismi farkındalığı, marka çağrışımları, markadan algılanan kalite ve marka sadakati tüketici temelli marka değerini oluşturan boyutlardır. Bu dört boyut, tüketicilerin algıladığı marka değerini oluşturmakta algılanan marka değeri hem işletmenin müşterilerine hem de işletmelere değer sağlamaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Marka değeri yaratmak için ürün kalitesinden müşteri ilişkilerine kadar tüm detayların düşünülmesi gerekir. Örneğin internetten satış yapmak, e-ticarette marka oluşturmak için yeterli değildir. Satışlar ne kadar yüksek olursa olsun, değer yaratan her bir parça yerli yerinde olmadığı takdirde marka değeri yaratılamaz.
Bir markanın değer önermesi, marka tarafından müşteriye değer sağlayan fonksiyonel, duygusal ve kişisel faydaların özetlendiği bir ifadedir. Değer önermesi; müşterisini markaya yöneltmeli ve satın alma kararı için etkili bir itici güç olmalıdır.
Brand Value yani marka değeri aslında markanızın finansal açıdan değeridir. Marka değerine ihtiyaç duyulan nokta ise genellikle satın alma işlemleridir. Örneğin markanız satın alınacaksa, logonuz veya marka kimliğiniz bir başka şirket tarafından kullanılmak isteniyorsa markanın gerçek sahibine bir ücret ödenmelidir.
Marka bilinirliği, tüketicilerin belirli bir markaya aşinalık seviyesini ifade eder. Tüketicilerin markanın logosunu, adını, ürünlerini ve diğer varlıklarını tanıma derecesi ile ölçülür.
Marka değeri ile marka ve müşterilerin ürün ve ürün performansı hakkındaki hissettikleri ve algıları ortaya çıkmaktadır. Güçlü bir markanın değeri; markanın müşteri tercihini ve sadakatini yakalayabilme gücünü göstermektedir (Kotler ve Armstrong, 2004:291). Marka, işletmeler ile müşteriler arasında ilişki kurmaktadır.
Tüketicilerin belirli bir markanın ürün veya hizmetinin pazarlama kampanyalarına diğerine göre daha iyi yanıt verdiği gerçeğini açıklamaya ve ölçmeye çalışan bir kavramdır. Tüketicinin bakış açısından: Bir markanın değeri, bir markaya yönelik olumlu ve olumsuz çağrışımların toplamıdır.
Marka devir işlemi yazılı olarak ve noter huzurunda gerçekleşmelidir. Devir sözleşmesinin noter huzurunda yapılmış olması tek başına yeterli ve bağlayıcı değildir. Marka devir sözleşmesinin kuruma iletilmesi ve kurum nezdinde de marka devir işleminin yapılması gerekmektedir.
Bir şirketin işlem gören veya halka arz edilen hisse senetlerinin toplam değeri, o şirketin piyasa değerini temsil eder. Diğer bir ifade ile piyasa değeri, ilgili şirketin hisse fiyatı ile piyasada işlem gören hisse adedinin (hisse toplam lot) çarpımıdır.
Bir malın değeri, basit ortalama sosyal olarak gerekli emek-zaman birimi ile ölçülür. Bir mühendisin emeği ise, mesela beş ortalama sosyal olarak gerekli emek-zaman birimi olarak değerlendirilir.
Marka varlığını oluşturan ögelerden biri marka unsurlarıdır. unsurlar; marka adı, logo, sembol, karakter, jingle, ambalaj, konuşma sesi ve sloganlardır. Marka unsurları marka farkındalığı yaratmak için de dikkatli bir şekilde seçilmelidir.
Marka bilinirliğini artırmak için etkili reklam ve pazarlama stratejileri oluşturmalısınız. İyi planlanmış ve hedef kitlenize yönelik pazarlama kampanyaları ve reklamlar kullanarak markanızı sosyal medya veya diğer kanallar üzerinden tanıtmalı ve marka mesajınızı yaymalısınız. Sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanın.
Marka analizi, bir markanın güçlü ve zayıf yönlerini, pazar konumunu, tüketici algısını ve rekabet avantajlarını değerlendirmeyi amaçlayan kapsamlı bir inceleme sürecidir.
Ürün, fabrikada; marka ise, zihinlerde üretilen benzersiz bir fikir ya da konsepttir. Ürün, rakipçe kopyalanabilir; marka ise benzersizdir. Bir ürünün modası çabucak geçebilir; başarılı bir marka ise sonsuzdur.
Marka değeri, tanımına bakıldığında bir şirketin finansal değeri anlamına gelir. Marka değeri, bir şirketin yıllık cirosu ve kârlılık değerlerinin yanında müşteri tabanı, tüketiciler ile arasındaki iletişimi ve marka bilinirliğini kapsamaktadır.
Bir değer önerisi, bir ürünün bir ihtiyacı nasıl karşıladığını açıklamalı, sağladığı ek faydasının özelliklerini iletmeli ve pazardaki benzer ürünlerden neden daha iyi olduğunu açıklamalıdır. İdeal değer önerisi müşterinin karar vericileri (decision-maker) için çekici olmalıdır.
Hedef kitlenizin zihninde oluşturacağınız firmaya olan faydalarınızın özetlendiği bir ifadedir. Değer önerisi, ürününüzün ya da hizmetinizin satın alınma kararı için etkili bir güce sahip olmalı ve sizin en iyi seçim olduğunuzu belirmelidir.
Marka vaadi, bir ürün veya hizmeti rakiplerinden farklı kılan, markanın tüketicilerine sunduğu fiziksel, duygusal ve bireysel faydalar ile değerleri temsil eden bir kavramdır. İşveren markası, pazarlama literatüründeki marka vaadi kavramından yola çıkarak çalışanlara bir değer önermesi sunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri