Marka denkliğini genel olarak; markanın kalitesi, olumlu ya da olumsuz algılanış biçimi ve performansı, Müşteri memnuniyeti, Müşteri sadakati ve markaya duyulan bağlılık ve saygının toplamı olarak tanımlamak mümkündür.
Marka denkliği unsurları içinde en yüksek ortalamaya marka farkındalığı ve çağrışımları sahip olmuştur. Bu boyut içinde yer alan maddeler incelendiğinde, gazete markalarının tanınması, rakiplerinden ayırt edilebilmesi ve logonun hatırlanabilmesi gibi gazetelerin görsel özellikleri ile ilgili olduğu görülmektedir.
Carroll ve Ahuvia (2006) marka aşkını, herhangi bir ürünün markasından memnun olan tüketicinin, o markaya karşı hissettiği “tutkulu duygusal bağlılık derecesi'' olarak tanımlamıştır. Benzer şekilde Aydın (2016), bu kavramı, tüketicinin markasına karşı beslediği yoğun duygular şeklinde ifade etmektedir.
Marka varlığını oluşturan ögelerden biri marka unsurlarıdır. unsurlar; marka adı, logo, sembol, karakter, jingle, ambalaj, konuşma sesi ve sloganlardır.
Marka farkındalığı, tüketicinin hafızasında markanın rakipleriyle karşılaştırmalı olarak aldığı yerdir. Marka farkındalığı, tüketicinin satın alma sürecinde önemli bir rol oynamaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Marka bilinirliği, tüketicilerin belirli bir markaya aşinalık seviyesini ifade eder. Tüketicilerin markanın logosunu, adını, ürünlerini ve diğer varlıklarını tanıma derecesi ile ölçülür.
Farkındalık Piramidi olarak da ifade edilen bu süreç 4 farklı kademede oluşmaktadır. David AAKER "Güçlü Markalar Yaratmak" isimli kitabında bu farkındalık piramidini en alttan yukarıya doğru şu şekilde açıklar. Marka tanınmışlığı, marka çağrışımı, akla ilk gelen marka olmak ve marka ismi hakimiyetidir.
Literatürde temel olarak Aaker (1991) ve Keller (1993)'ın belirlemiş olduğu tü- ketici temelli marka denkliğinin bileşenlerini oluşturan; marka farkındalığı, marka çağrışımı, algılanan kalite ve marka sadakati ilgili oluşturulan dört bileşen, tüketici temelli marka denkliği literatürünün temel taşlarını oluşturmuştur.
Marka felsefesi, markanın değer, tutum ve normlarından; amacından ve tarihinden meydana gelmektedir. Horst Rückle'ye göre marka felsefesi, bir markada faaliyet gösteren insanların içe ve dışa yönelik tüm davranışlarının nedenini ve bunların oluşturulmasını kapsamaktadır.
Marka rezonansı, bir müşterinin perakende ürün gibi markalı bir unsurla ne kadar iyi ilişki kurduğudur. Bir kişinin bir markayı ve değerlerini veya hedeflerini nasıl algıladığıdır. Müşterilerle ilişki kurmaya yardımcı olmak için marka rezonans modeli kullanılır.
Sınai mülkiyet açısından “Marka”: bir işletmenin ürettiği ya da sattığı mal ve hizmetleri diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden ayırt etmek için kullanılan her türlü; sözcük, şekil, renk, harf, sayı, sesler, hareket, koku veya ambalajdan ibaret olabilen İŞARETTİR.
Markanın sunduğu hizmet ve ürün kalitesini de kapsayarak kamuoyu üzerinde algılanış şekli, ekonomik verimi, müşteri bağlılığı, markaya duyulan güve ve memnuniyet gibi kriterlerin toplamı marka denkliğini ifade eder. Müşterilerin tanıdıkları ve güvendikleri bir ürünü satın alma eğiliminde olacakları iyi bilinmektedir.
Logo, slogan, marka mesajı, marka değerleri, marka kişiliği ve marka tonu gibi çeşitli unsurları içerir. Bu unsurları ve onların nasıl bir araya geldiklerini anlayarak işletmenizin benzersiz niteliklerini ve değerlerini somutlaştıran, tutarlı, etkili bir marka kimliği oluşturabilirsiniz.
Marka Amacının Faydaları
Markalaşma, gerçek bağlantılar kurmaya ve bir kitleyle daha duygusal ve insani bir ilişki kurmaya yardımcı olmayı, satışları artırmaya ve müşteri sadakati oluşturmaya yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
Marka tutum, bir kişinin veya bir tüketici grubunun bir markaya veya ürüne yönelik duygusal, tüketici davranışı özellikleri ifade eder. Marka tutumu, tüketicinin markayla ilişkili deneyimler, reklamlar, ürün kalitesi, fiyatlandırma ve diğer faktörlerden etkilenir.
Fiyat primi yaklaşımında; benzer nitelikli ürünler arasındaki fiyat farkı oransal olarak hesaplanır ve gelecek yıllara ait tahmin edilen satışlarla çarpılarak bulunan tutarlar bugünkü değere indirgenerek marka değeri hesaplanır.
Brand Value yani marka değeri aslında markanızın finansal açıdan değeridir. Marka değerine ihtiyaç duyulan nokta ise genellikle satın alma işlemleridir. Örneğin markanız satın alınacaksa, logonuz veya marka kimliğiniz bir başka şirket tarafından kullanılmak isteniyorsa markanın gerçek sahibine bir ücret ödenmelidir.
Bu unsurlar, diğer marka varlıkları (patent, ticari marka vb.), algılanan kalite, marka çağrışımı, marka farkındalığı, marka bağlılığı, olmak üzere beş tanedir (Aaker, 1991: 15- 16).
Marka stratejisi, işletmelerin marka bilinirliği oluşturmak ve müşterilere erişip onlarla bağlantı kurmak için kullandıkları bütünsel pazarlama yaklaşımıdır. Markanın sesi, hikaye anlatımı, misyonu, değerleri ve mesajlaşmasına kadar her şeyi içerir.
Marka yaratma stratejisinin genel hedefi, tüketicinin marka hakkında bilgilendirilmesini sağlamaktır. Odak noktaya müşteri alınarak müşterinin marka hakkında bilmesi gereken her şeyin ona ulaştırılması sağlanmalıdır. Bu süreç aynı zamanda, marka bilinirliği ya da marka konumlandırma çalışmalarını da içerir.
Marka imajı stratejisi nedir? Marka stratejisi, bir markanın sektör içerisine girmesinden varlığını devam ettirmesinde potansiyel müşterilerinin gözünde oluşturduğu ve oluşturacağı değerini yükseltmek güven ve kalite algısını arttırmak amacıyla yapılan reklam, içerik, slogan ve de logo çalışmalarını kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri