Bu açıdan kesilen tırnakları gömmek menduptur. Bununla beraber tırnakları yakmak veya toplayıp bir şeye sararak çöpe atmak da caizdir.
3) Tırnak aralarına kir ve mikrop dolabilir. Onun için kesilen tırnakları rastgele eve atmak, yaymak sağlık ve temizlik açısından doğru değildir. Kesilen tırnaklar bir kâğıt parçasına konulup çöpe veya uygun bir yere atılır. Yahut tırnaklar çöp sepetine doğru kesilir.
Allah'a hamd olsun. Tırnak veya saçı gömmeniz şart değil, ancak bunu yaparsan iyi olur. Yapmazsan da inşaallah bir sakıncası yoktur. Saç ve tırnağın gömülmesi ile ilgili hadisler mevcut olsa da sahih değiller.
Tırnak kesimine arka ayaklarda iç tırnaktan, ön ayaklarda ise dış tırnaktan başlanmalıdır. Aşırı uzun ve kalın bir tırnağın kesimi, tırnak ucu ve duvarının aşırı uzamış bölümlerinin tırnak kerpeteni veya tırnak makası ile kesilip atılması ile başlar.
Değerli kardeşimiz, İnsan vücudundan gerektikçe ayırılıp atılan saç ve tırnak gibi nesnelerin çöpe atılmasında sakınca yoktur. Bunlar insan vücudunun parçaları sayılmaz.
İlgili 40 soru bulundu
Bu açıdan kesilen tırnakları gömmek menduptur. Bununla beraber tırnakları yakmak veya toplayıp bir şeye sararak çöpe atmak da caizdir.
İnsan hürmete layık bir varlık olduğu için ondan ayrılan parçalarında hürmeten gömülmesi veya yakılması uygundur. Tuvalet gibi kirli yerlere atılması adaba uygun değildir. Ancak dökülen veya kesilen saçlar tuvalete atılırsa da günah değildir.
Tırnak kesme günleri PAZARTESİ-PERŞMEBE-CUMA GÜNLERİDİR. CUMA VE PERŞEMBE SÜNNETTİR.Diğer günler kesilmemelidir.
Cuma günü tırnak kesmenin sünnet olduğuna yönelik hadise yer verilmiştir. Eski zamanlarda gece yakılan ışığın olmaması, tırnağın gece kesilmemesine neden olmuştur. Çünkü kesilen tırnak temiz değildir ve İslam dini de temizliği emretmektedir.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Tırnak kesmek için genel olarak gündüz saatleri tercih edilmektedir. Ancak günümüzde geceleri de aydınlatma imkanı bulunduğu için gece tırnak kesilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Sünnet Adabına Göre Tırnak Kesimi Nasıl Olmalıdır? Sünnet adabına göre tırnak kesmenin belirli bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Değerli kardeşimiz, Tırnak kesmek sadece, hac veya umre ihramı süresince yasaktır. Bunun dışında her zaman kesilebilir. Halk arasında bazı gün ve zamanlarda, meselâ "geceleyin tırnak kesilmez" şeklinde yanlış bir inanç vardır.
Duşa girmeden önce mi çıktıktan sonra mı ayak tırnaklarınızı kesmelisiniz? Çoğu zaman cevap, “önce”dir. Kuru ayak tırnakları kesilirken daha az bükülme veya yırtılma riski taşır. Böylece daha rahat ve temiz bir kesim elde edersiniz.
Bunun için belirli bir gün var mıdır? Kesilebilir. Tırnak kesmenin belirli bir günü yoktur.
Salı günü saç kestirmenin kişiyi gençleştirdiğine inanılır ve Salı günü astrolojide Mars'ın günü olarak bilinir. Mars ise vücuda kan veren kızıl gezegendir, aynı zamanda saç köklerini besleyen kılcal damarlar da Mars'tan güç alır. Dolayısıyla Salı günleri saç kestirmek kan hastalıklarına neden olabilir.
El tırnakları yarım ay biçiminde, ayak tırnakları ise düz olarak kesilir. Ayak tırnaklarının yarım ay biçiminde kesilmesi tırnak batmalarına neden olabilir.
Cünüp kimse gusletmedikçe (cünüpken) tıraş olmamalı, tırnak kesmemeli, bedeninden herhangi bir parçanın ayrılmasına sebep olmamalıdır.
Gece saatlerinde tırnak kesmenin herhangi bir sakıncası bulunmuyor. Tırnaklarını kesmeyi unutanlar, gece saatleri olsa da tırnaklarını istediği her an kesebiliyor.
Önce ellerinkini, sonra ayaklarınkini kesmek, ellere sağ elin işaret parmağından başlayıp, eller avuç içleri birbirine gelecek şekilde birbirine yapıştırıldığında, parmakların oluşturduğu daireyi sağa doğru giderek tamamlamak, sonra sağ ayağın küçük parmağından başlayıp sol ayağın küçük parmağında bitirmek müstehap ...
Doğruluğu kesin belli olmayan bazı zayıf rivayetlerde, çarşamba günü tırnak kesmek, “uğursuz”, bazılarında ise “uğurlu” olarak nitelendirilmiştir. Oysa bir günü uğursuz veya uğurlu saymak, Allah'a tevekkülü az olan insanların inanacağı batıl bir inançtır (hurafedir).
Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Cumartesi namazına hazırlık bağlamında tırnakların Cumartesi günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." denildi.
ÇARŞAMBA GÜNÜ TIRNAK KESİLİR Mİ? Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Çarşamba öğle namazına hazırlık bağlamında tırnakların Çarşamba günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir.
Conversation. Tuvalete/klozete/lavaboya atılan; -Islak mendil, -Diş ipi, -Saç kılı, -Eldiven, -Çocuk bezi, -Makyaj mendilleri, -Dezenfekte mendiller, parçalanmaz, bozulmaz ve dağılmaz ve kanalizasyonda/terfi merkezlerinde tıkanmalara, blokajlara, taşmalara ve koku kirliliğine neden olur.
Değersiz bir varlık olmayan insan, saygıya layık olduğundan dolayı vücudundan ayrılan parçalarında saygı gereği necis yerlere savurmamak gerekir. Onun yerine kesilen saç/tüy/kılları gömmek ya da yakmak daha uygun bir davranış olmaktadır. Bunun için pisliklerin atıldığı tuvalete kıl, tüy vs atılmamalıdır.
Evlerde bayanlar ve baylar, işyerlerinde berber ve kuaförler saç kıllarını kesinlikle tuvalete, klozete ve lavaboya atmamalıdır. Saç kılları, tuvalet borusunda ve kanalizasyon sisteminde atıklarla kolayca yumaklar oluşturmakta ve kanalizasyon sistemine ve terfi merkezindeki ızgaralara ve pompalara zarar vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri