Marka genişletme, firmaların aynı marka ismini kullanarak, farklı bir ürün sınıfında yeni bir ürünü pazara sunması olarak tanımlanmaktadır. Marka genişletmede temel amaç tüketicilerin yeni çıkarılan ürüne yönelik olarak olumlu tutum ve davranış göstermelerinin sağlanmasıdır.
Genişletilmiş ürün gamı ya da genişletilmiş ürün yelpazesi, bir şirketin mevcut ürün çeşitliliğini artırmak için daha fazla ürün veya hizmet sunması anlamına gelir.
Yatay yönlü marka genişlemelerde farklı ürün sınıflarında aynı markanın kullanılması söz konusudur. Şampuan markası olarak bilinen ünlü Ivory'nin Ivory Deterjan ve Ivory Dişmacunu olarak aynı marka altında farklı ürünleri tüketicilerin beğenisine sunması bir yatay marka genişlemesi örneğidir (Kim vd., 2001: 3).
Dikey yönlü marka genişlemesi, bir markanın faaliyet gösterdiği mevcut pazarda aynı ürün ya da hizmet kategorisinde ama fiyat ve kalite düzeyinin farklı olduğu bir stratejidir. Bu tür bir genişleme, genellikle şirketlerin aynı sektörde farklı bir aşamada faaliyet gösterme hedefi olduğu anlarda tercih edilir.
Son yıllarda işletmeler giderek artan bir şekilde aynı marka adı ile yeni ürün ve ürün çeşitleri sunarak “marka genişleme” stratejisi izlemektedirler. Bunun ana nedeni marka genişleme stratejisinin yeni ürün sunumundaki maliyetleri azaltması ve satış artışı sağlamasıdır.
İlgili 31 soru bulundu
MARKA YÖNETİMİ Marka genişletme, firmaların aynı marka ismini kullanarak, farklı bir ürün sınıfında yeni bir ürünü pazara sunması olarak tanımlanmaktadır. Marka genişletmede temel amaç tüketicilerin yeni çıkarılan ürüne yönelik olarak olumlu tutum ve davranış göstermelerinin sağlanmasıdır.
Pazarlama yönetiminde marka genişletme stratejisi, mevcut bir marka isminin kullanılarak yeni bir ürün meydana getirilmesidir. Dünyada birçok örneği bulunan marka genişletmesi Türkiye'de de bazı şirketler tarafından halen uygulanmaktadır.
Hedef kitlenizin aktif olduğu sosyal medya kanallarında markanızı tanıtmak, içerik paylaşmak, kullanıcılarla etkileşimde bulunmak marka bilinirliğini artırabilir. İyi bir sosyal medya stratejisi, markanızın geniş bir kitleye ulaşmasını sağlar.
Marka stratejisi, marka değerini çoğaltmak ve bir markanın geliştirilmesini sağlamak amacıyla izlenen uzun süreli bir plandır. Bir işletmenin bütün yönlerine nüfuz eden ve direkt olarak tüketici ihtiyaçları, talepleri ve duygularına yanıt veren bir kavram, ahlak ve kültür oluşturmayı gerektirir.
Marka yaratma stratejisinin genel hedefi, tüketicinin marka hakkında bilgilendirilmesini sağlamaktır. Odak noktaya müşteri alınarak müşterinin marka hakkında bilmesi gereken her şeyin ona ulaştırılması sağlanmalıdır. Bu süreç aynı zamanda, marka bilinirliği ya da marka konumlandırma çalışmalarını da içerir.
Marka farkındalığı, potansiyel müşterilerin belirli bir ürün kategorisindeki ürün veya hizmeti satın alıp almayacağına karar verirken, bir markayı tanıma veya hatırlama yeteneği olarak tanımlanmaktadır. “Marka farkındalığı, farklı koşullar altında tüketicinin markayı tanımlayabilme yeteneğidir”.
Yan markalama (sub-brand/associate brand) – Yeni ürüne bir marka adı verilirken mevcut marka ile yeni markanın bir kombinasyonunun yapılmasıdır. Aile markası (familiy brand) – Ana marka pek çok üründe kullanılmışsa ve geniş bir marka yayılmasına sahipse aile markası adını alır.
“Keller (1993) tarafından marka denkliği, tüketicinin marka bilgisinin farklılaştırıcı etkiye sahip olması ve bu etkinin, pazarlanan markaya verilen yanıt olduğu şeklinde tanımlanmaktadır.
Marka değeri, tüketicilerin markaya atfettikleri değere bağlı olarak oluşturulan ve diğer markalar karşısında markanın finansal gücünü gösteren sayısal bir değerdir.
Marka bilinirliği, tüketicilerin belirli bir markayı ne kadar tanıdığını ifade eder. Tüketicilerin markanın logosunu, adını, ürünlerini ve diğer varlıklarını tanıma derecesi ile ölçülür.
Marka değeri yaratmak için ürün kalitesinden müşteri ilişkilerine kadar tüm detayların düşünülmesi gerekir. Örneğin internetten satış yapmak, e-ticarette marka oluşturmak için yeterli değildir. Satışlar ne kadar yüksek olursa olsun, değer yaratan her bir parça yerli yerinde olmadığı takdirde marka değeri yaratılamaz.
Marka değerinin belirlemesinde, spesifik olarak markanın pazar içindeki varoluş süresi, pazar payı, pazar pozisyonu, satışlardaki artış hızı, fiyatlandırması, fiyat elastikiyeti, pazarlama sürati ve reklam hassasiyeti ile markanın farkedilebilirliği, saygınlığı, özgünlüğü gibi parametreler de etkili olacaktır.
Mevcut bir marka, yeni bir ürün kategorisinde faaliyete girmek için kullanıldığında ise bu stratejiye marka yayma denilmektedir. Marka yaymaya örnek olarak Dell televizyonları ve Sony bilgisayarları örnek olarak verilebilir. marka- ana marka (parent brand) denmektedir.
Ansoff (1957:114), büyüme stratejilerini dört baş- lık altında toplamıştır: (1) Pazara nüfuz etme. (2) Pa- zar geliştirme (3) Ürün geliştirme. (4) Çeşitlendirme.
Büyüme stratejisi, bir şirketin daha fazla kişiye ulaşmak ve her açıdan daha büyük bir kurum olma hedefini gerçekleştirmek için ortaya koyduğu plandır. Şirketin pazar payı ve gelirini artırmak, ortaya konulan ürün veya hizmetleri iyileştirmek büyüme hedefi stratejilerine giren önemli noktalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri