Bir firmanın vitrini olarak lanse edilebilen marka kimliği; logo, amblem, renk, tipografi ve diğer görsel unsurlar ile iletişim dili ve slogan gibi işitsel öğeler kullanılarak oluşturulur. Markalar, tüketicilere ulaşmak ve akılda kalıcılık yakalamak için ayırt edilen bir kimliğe sahip olmak zorundadır.
Esasen marka kimliğiniz, işletmenizin kişiliği ve müşterilerinize vereceğiniz bir sözdür. Bir bütün olarak marka kimliği oluştururken kullanılan bazı araçlar vardır. Bunlar; marka adı, logo, slogan, markada kullanılan renkler ve grafik stilleri, ambalaj, ses ve ton, bir stil ve bir yazı tipi gibi.
Marka kişiliği tüketicilerin çeşitli markaları birbirinden ayırt edebilmesini sağlayan kişilik özelliklerinin markala- ra atfedilmesiyle yaratılır. İster bir ürün markası ister bir kuruluş markası olsun, işletmenin sahip olduğu markanın hangi kişilik özelliklerine sahip olacağına karar vermesi gerekir.
Marka kimliği, bir markayı temsil eden görsel ve tanımlayıcı unsurların birleşimidir. Bir şirketin logosundan, renklerinden ve tipografisinden mesajına, tonuna ve kişiliğine kadar her şeyi kapsar. Güçlü bir kimlik, bir şirketi rakiplerinden ayırmakla kalmaz, aynı zamanda değerlerini ve kişiliğini tüketicilere iletir.
İlgili 29 soru bulundu
Marka tescil başvurusunu ilk kez 2022 yılında yapacak olanların maliyet hesabı ise şöyledir: -Tek sınıflı marka başvurusu yapılacaksa 380,00 TL ve 1.020,00 TL olmak üzere toplamda 1.400,00 TL Türk Patent ve Marka Kurumu'na ödenecek başvuru ve tescil ücretidir.
Sıfırdan marka oluşturma süreci, doğru adımları izlediğiniz takdirde zor bir iş değildir. Güçlü bir marka kimliği yaratmak için teknik ve hukuki prosedürü de bilmek gerekir. Marka yaratma, kasıtlı farklılaşma ya da ayırt edici unsurların vurgulanması olarak ifade edilebilir. Kendine has ve stratejiktir.
Marka imaji markanın tüketici tarafından nasıl algılandığı, marka kimliği iser markanın sahibinin (firma) markayı nasıl tanımladığıdır. Marka kimliği, işlevsel, duygusal ve ifadesel faydaları içeren değer önermeleri oluşturarak marka ile tüketici arasında iletişim kurmalıdır (Aaker, 1996a, s. 68).
Marka kimliği, markanın hedef kitlesiyle ilişki kurmasına yardımcı olan stratejinin önemli bir parçasıdır. Marka kimliği unsurları, markanın kişiliğini taşır, markanın olmazsa olmazlarını hedef kitleye ulaştırır ve tutarlı bir mesaj iletir.
Zor hecelenen ve yazımını kolay olduğuna dikkat edin. Marka ismi, akılda kalıcı, kolay hatırlanabilir olması gerektiği gibi kolay da yazılabilir olmalı. Bu sebeple de marka isminizi seçerken, kolay hecelenebilen ve yazılabilen isimleri seçmeniz de önemli.
Markanızı tescil ettirmenizdeki amaç; sadece başkalarının haksız kazanç sağlamasını önlemekten öte, haksız kazanç sağlıyor iddiası ile sizin engellenmenizin de önüne geçmektir.
Marka tonu: marka sesinizin duygusal tepkisidir. İletişim kurduğunuz veya hakkında yazdığınız duruma uygun hale getirirsiniz. Hedef kitlenizin ne hissettiğini anladığınızı ve uygun şekilde empati kurabildiğinizi gösterir.
Marka kimliği, diğer benzer ürünlerden farklılaşmayı yaratan, tüketiciye ürünü sahip olma, tutarlılık ve güven, duygusal bağ, markayı diğer tüketiciler ile paylaşma duygularını veren, üretici için ise pazarda güçlü bir konumlandırma olanağı sunan bir kavram olarak tanımlanmıştır.
Marka kimliği, bir şirketin tüketicisine bir imaj yansıtmak için oluşturduğu unsurların toplamıdır. Marka imajı ise tüketicilerin bir marka hakkında oluşturduğu kanaati ifade eder.
3.1.
David Aaker tarafından geliştirilen marka kimliği sisteminde de iletişimin özü konumlandırmadır.
Marka kimliği, marka yönetim ekibi tarafından oluşturulmakta; marka yönelik kimlik özellikleri üzerinden markanın ne olduğu, nasıl özelliklere sahip olduğu hedef kitlere anlatılmaktadır. Marka imajı ise tamamen alıcının markaya ilişkin bilgi ve deneyimleri doğrultusunda şekillenmektedir.
Kurumsal kimlik olarak nitelendirilen kavram aslında adından da rahatlıkla anlaşılacağı gibi bir firmanın, kurumun, vakfın ya da bu tip başka oluşumların hem şirket içinde hem de şirket dışında duruşunu, davranışını, imajını temsil eden kavram, yani şirketin kimliğidir.
Marka unsurları, markayı tanımlamaya ve farklılaştırmaya yarayan ticarileştirilebilir araçlardır. Başlıcaları; marka adları, URL'ler, logolar, semboller, karakterler, sözcükler, sloganlar, reklam müzikleri, ambalajlar ve işaretlerdir.
Limited kurmak için minimum sermaye miktarı ise 10.000 TL'dir. 2023 yılı itibarıyla bir anonim şirket kurmak isteyen girişimciler ise en az 6.000 TL civarında bir ödeme yapmak durumunda. Anonim şirket kurmak için minimum gerekli olan sermaye miktarı ise 50.000 TL olarak belirlenmiştir.
Kurumsal kimlik bir işletmenin veya markanın imajını çizen, fiziksel görüntüsünü oluşturan tasarım bütünüdür. Logo, web sitesi, kartvizit ve antetli kâğıt gibi öğeler kurumsal kimliği yansıtmaktadır. İlk başta akıllara gelmese de sosyal medya hesapları da bu kurumsal kimliği oluşturan öğelere dahildir.
Markanın gerçek kullanımı teşvik etmek ve markaların sicilde gereksiz olarak yer işgal etmesini engellemek amacıyla kanun tarafından markanın kullanılmasının zorunluluk hâline getirilmiştir.
Sonuç olarak; bir başvuru ile birden fazla işaretin tescili mümkün değildir, ancak Nice antlaşması uyarınca ele alındığından bir markanın birden fazla sınıfta tescil edilmesi mümkündür.
Marka pazarlamasında, tek başına ürünler veya hizmetler öne çıkarılmaz. Ürün ve hizmetler, markanın vaadini destekleyen kanıtlar şeklinde kullanılarak markanın bütünü tanıtılır. Marka pazarlamasının hedefi, markanın değerini ve bunun bir sonucu olarak şirketin değerini artırmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri