Marka tescil başvurusunu ilk kez 2022 yılında yapacak olanların maliyet hesabı ise şöyledir: -Tek sınıflı marka başvurusu yapılacaksa 380,00 TL ve 1.020,00 TL olmak üzere toplamda 1.400,00 TL Türk Patent ve Marka Kurumu'na ödenecek başvuru ve tescil ücretidir.
İncelemeli bir patent başvurusu, seçilen inceleme ve araştırma otoritesine bağlı olarak 1.850-3.500 USD arasında değişmektedir, incelemeli bir patent başvurusunun belgeye bağlanma süresi ortalama 30 ila 40 aydır.
Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir. Marka tescil başvurusu için ilk şart, ticari bir işletmenin olmasıdır. Aynı şirkete ait farklı markalar mevcutsa, her marka için ayrı marka tescili alınmalıdır.
Marka başvurusu yapabilecek kişiler
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yerleşim yeri olan veya sınai ya da ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler. Paris Sözleşmesi veya Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması hükümleri dahilinde başvuru hakkına sahip kişiler.
Tescilli markanın koruma süresi, başvuru tarihinden itibaren 10 yıl sürmektedir. Bu süre, başvuru üzerine 10 yıllık dönemler halinde istenildiği kadar yenilenebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Gerçekleştirdiğiniz işleme ilişkin ücret, T.C kimlik numarası veya vergi kimlik numarası bilgisiyle Ziraat Bankası şubelerinden ya da Ziraat Bankası İnternet Bankacılığı üzerinden ödenebilecek.
Firmalar veya kişiler markalar için tescil almak isterlerse öncelikle Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvuruda bulunmaları gerekir. Bu başvurunun sorunsuz ve tam bir şekilde yapılması için başvuru için gerekli belgeler tam ve eksiksiz olarak teslim edilmelidir.
İsim hakkı, isim patenti gibi bu hakların elde edilebilmesi için Türk Patent ve Marka Kurumu'na marka tescili başvurusu yapılması ve bu kapsamdaki teknik birtakım yasal prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.
TÜRKPATENT'in, "2023 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliği", Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 26,78 lira, marka tescil ücreti 707,71 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 9,83 lira oldu.
Marka tescil ücreti yatırma işlemi genellikle başvurudan altı ay kadar sonra yapılır. Markanın tesciline karar verilmişse Kurum'a ödenecek olan tescil ücreti 1.960,00 TL olup Kurum tarafından alınan bu ücret sabittir. Sınıf sayısından etkilenmez.
Marka başvuru ücreti; İşlem online olarak yapılıyorsa Türk Patent ve Marka Kurumu'nun online ödeme sisteminden gerçekleştirilebilir. 1 sınıflı online Marka Başvurusunun resmi harcı 240 TL'dir.
Marka Tescil Başvuru Maliyeti 2024. -Üç Sınıflı Marka Başvuru Ücreti: 4.606,59 TL. -Dört Sınıflı Marka Başvuru Ücreti: 6.216,70 TL. -Takip eden her ek sınıf için ek başvuru ücreti: 1.610,11 TL.
* 2024 yılı için Marka tescil belge düzenleme ücreti: 5.081,75 ₺ (TPE Harç bedeli + Hizmet bedeli (Kdv Dahil))'dir.
Bu görüşümüzü kanuni bir temel dayandırmak gerekirse; Sınai Mülkiyet Kanunu madde 4 hükmünde, kimlerin marka tescil başvurusu yapabileceği düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre Türk vatandaşları herhangi bir şirket kurmaksızın marka tescil başvurusu yapabilirler.
Tüm gerçek ve tüzel kişiler marka tescil başvurusu yapabilir. Ancak, Marka tescili için seçilen marka, başkası tarafından daha önce marka tescil başvurusu yapılmamış veya marka tescili onaylanmamış olması gerekir. Marka tescil işinizi ehline veriniz.
Tescil edilebilecek markaların içerisine logolar, amblemler, fotoğraflar, grafik tasarımları, armalar, hologramlar, mühürler, etiketler ve buna benzer şekiller girmektedir. Şekillerle sözcüklerin bir arada kullanıldığı kombinasyonlar da marka olarak tescil edilebilirler.
Yenilik getirmeyen, icat basamağında bulunmayan ya da sanayide uygulanabilir fayda içermeyen buluşlara patent verilmeyebilir. Bir ürünün patent alabilmesi için teknik bir soruna çözüm bulması ancak bu çözümün de daha önce bulunmamış olması gerekir.
Keşifler, bilimsel teoriler, matematik yöntemleri, zihni faaliyet ile ilgili ticari, mali ve ekonomik konular, şans oyunları, edebiyat ve sanat eserleri, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı buluşlar gibi konular patent koruması dışında kalmaktadır.
Sıfırdan marka oluşturma süreci, doğru adımları izlediğiniz takdirde zor bir iş değildir. Güçlü bir marka kimliği yaratmak için teknik ve hukuki prosedürü de bilmek gerekir. Marka yaratma, kasıtlı farklılaşma ya da ayırt edici unsurların vurgulanması olarak ifade edilebilir. Kendine has ve stratejiktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri