Marka, şirketlerin üretim, pazarlama, tanıtım ve satış alanındaki tüm varlıkları kapsar. Şirketin adı, ürettiği ürün ya da sunduğu hizmet ile birlikte marka değeri taşır. Dilimize Almancadan geçmiş olan marka sözcüğü, bir ürünü diğerinden ayırt etmek için kullanılan özel isim demektir.
Marka tescili; markanın ürün, servis ve hizmetlerine dair tanıtım, satış ve pazarlama gibi tüm faaliyetlerin sadece marka tarafından yapılmasını sağlayan, hak sahibi olmayan üçüncü taraflar tarafından kullanımını yasaklayarak markayı koruma altına bir sistemdir.
Marka unsurları, markayı tanımlamaya ve farklılaştırmaya yarayan ticarileştirilebilir araçlardır. Başlıcaları; marka adları, URL'ler, logolar, semboller, karakterler, sözcükler, sloganlar, reklam müzikleri, ambalajlar ve işaretlerdir.
Bir işaretin marka olarak değerlendirilebilmesi için şu koşullar vardır: Ayırt edici özelliği olmalı, çizimle görüntülenebilmeli, baskı yoluyla çoğaltılabilmeli. Bu koşullara uyan, kişi adları, sözcükler, şekiller, harfler, sayılar marka olarak tescil ettirilebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Sınai mülkiyet açısından “Marka”: bir işletmenin ürettiği ya da sattığı mal ve hizmetleri diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden ayırt etmek için kullanılan her türlü; sözcük, şekil, renk, harf, sayı, sesler, hareket, koku veya ambalajdan ibaret olabilen İŞARETTİR.
Marka, satıcı veya satıcı grubunun mal veya hizmetinin diğerlerinden ayırt edilmesi için tasarlanmış isim, terim, işaret, sembol, tasarım veya bunların bileşiminden oluşur (Kotler, 1991: 442). Marka; isim, sembol, dizayn ve işletmenin sunduğu ürünleri rakiplerinden ayıran tüm öğelerin toplamıdır.
Marka kimliği, markanın kişiliğini, değerlerini, misyonunu ve vizyonunu yansıtan bir kavramdır. Bu kimliği, markanın logo, renkler, tipografi, slogan, ses, grafikler ve diğer görsel ve işitsel unsurlarıyla ifade edilir. Bu unsurlar markanın görsel ve işitsel temsiliyetini oluşturur.
Marka tonu: marka sesinizin duygusal tepkisidir. İletişim kurduğunuz veya hakkında yazdığınız duruma uygun hale getirirsiniz. Hedef kitlenizin ne hissettiğini anladığınızı ve uygun şekilde empati kurabildiğinizi gösterir.
Bu 5 etmen Açıklık, Sorumluluk, Dışadönüklük, Uyumluluk ve Duygusal denge'dir (İngilizce'de Openness, Conscientiousness, Extraversion, Agreeableness, Neuroticism olarak bilinir ve kısaca OCEAN olarak geçmektedir).
Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir. Marka tescil başvurusu için ilk şart, ticari bir işletmenin olmasıdır. Aynı şirkete ait farklı markalar mevcutsa, her marka için ayrı marka tescili alınmalıdır.
Marka tescili, bir markanın ticari marka tescili yoluyla yasal olarak korunması sürecidir. Bir şirket, bir markayı tescil ettirerek tüketiciler arasında kafa karışıklığına neden olacak şekilde başkalarının aynı veya benzer markayı kullanmasını engelleyebilir.
Marka tescil başvurusu yapmak için şirket kurmak gerekmez. Herhangi bir ticari faaliyeti olmayan şahıslar bile kısa-orta vadede kullanmayı planladığı ismin marka tescili için başvuruda bulunabilir. Ticari faaliyete başlamış olmak başvurunun kabul edilmesi şart değildir.
Marka, bir çok yerde geçen bilenen en yaygın tanımıyla işletmenizin mal ve hizmetlerini diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden ayıran işaretlere marka denir. Bu işaretler kişi adları, isimler, sözcükler, herhangi bir anlamı olmayan yan yana getirilmiş harfler, rakamlar veya harf rakam kombinasyonları olabilir.
Ürün, fabrikada; marka ise, zihinlerde üretilen benzersiz bir fikir ya da konsepttir. Ürün, rakipçe kopyalanabilir; marka ise benzersizdir. Bir ürünün modası çabucak geçebilir; başarılı bir marka ise sonsuzdur.
Markanın temel olarak; ayırt etme işlevi, kaynak gösterme işlevi, reklam işlevi ve garanti işlevi olarak dört işlevi öne çıkmaktadır.
Kurumsal marka stratejisinde temel amaç şirketin varoluş misyonunu, kendisini marka olarak nasıl konumlandırdığını mevcut ve potansiyel müşterileriyle iletişim kurduğu tüm pazarlama iletişimi diline yansıtmasıdır.
Prizma, marka kimliğini oluşturan 6 yönü göstermektedir: fiziksel unsurlar, kişilik, kültür, ilişki, yansıma ve kendi imajı. Fark etmiş olabileceğiniz gibi, bu unsurlar ile her bir insanı benzersiz ve eşsiz kılan özellikler arasında çok fazla fark yoktur. Bu süreç bir oyunda bir karakter yaratmak gibi bir şey aslında.
Marka nitelikleri tanım ve örnekleri
Marka niteliklerini, insanların kategori genelinde bir ürünle ilgili çağrışımları ve sizinki de dahil olmak üzere belirli markalarla ilgili çağrışımları olarak tanımlıyoruz.
Marka, bir işletmenin kendisini diğer işletmelerden ayırmak için kullandığı bir sembol, sözcük, logo veya herhangi bir ifade biçimidir. İşletmeler, akılda kalıcı bir marka kimliği yaratma aşamasında farklı simge ve sembol kombinasyonlarından yararlanabilir.
Bir işletmenin imalatını veya ticaretini yaptığı malları, başka işletmelerin mallarından ayırt etmeye yarayan işaretlerdir. Malların üzerinde veya ambalajında kullanılan markalar ticaret markalarıdır. Bir işletmenin hizmetlerini diğer işletmelerin hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işaretlere denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri