Çekiş kontrol sistemi arızası yaşanıp yaşanmadığını ASR ışığını kontrol ederek anlayabilirsiniz. Öncelikle şunu belirtelim: ASR ışığı yandığında çekiş kontrol sisteminin devrede olduğunu gösteriyor. Frenleme devreye girdiğinde yanan ASR ışığı, araç normal çekiş gücünü tekrar kazandığında sönüyor.
ASR Açık Mı Olmalı, Kapalı Mı? ASR kapalı olduğunda aracınızın ani kalkışlarında ya da kaygan, virajlı yollarda yapacağı ani bir manevrada patinaj oluşacaktır. Patinaj hem aracınızın savrulmasına ve kazalara hem de aracınızın lastiklerinin aşınmasına ve lastik ömrünün kısalmasına neden olabilmektedir.
Araç tekerleklerinin ani ve hızlı kalkışlarda patinaj yapmasını önlemek için geliştirilen ASR, hız algılayıcılar sayesinde devreye girer ve patinaj yapması olası olan tekerleklere fren uygular. Hız algılayıcıları tekerleğin üzerinde bulunur ve dönüş hızlarını algılar.
ASR (Anti Schlupf Regelung), kalkış esnasında tekerleklerin çekiş kaybını önlemek amacıyla geliştirilen bir sistemdir. Özellikle ani kalkışlarda aracın patinaj çekmesi bu sistem sayesinde önlenir.
Açılımından anlaşıldığı üzere ASR'nin temel görevi otomobilin/aracın patinaj yapmasını engellemektir. Aracın patinaj yapması, aracın kalkış hızını etkileyen bir durumdur.
İlgili 31 soru bulundu
Eski modellerde vitesin önünde asr off veya esp off vardı, yeni araçlarda bolero'dan 'Car' -> 'Ayarlar' seçeneğinde esc devre dışı bırakılırsa aracınız karla daha iyi mücadele eder. Normalde istenmeyen patinaj kar ve çamurda kurtuluş oluyor.
- Yakıt enjektörü ve ateşleme sistemine müdahale eder. Böylece motorun gücünü düşürür. - Aracın motorunu ve birçok farklı donanımını koruma imkanı verir.
Özetle ASR ışığının yandıktan sonra sönmesi arıza yaşandığı anlamına gelmiyor. Ancak tekerlek hız sensörlerinde yaşanan bir arıza ASR ışığının sürekli açık kalmasına sebep oluyor. Çekiş kontrolü gerektirmeyen normal sürüş durumlarında ASR ışığı yanıyorsa, hız sensörleri kablolarında bir arıza söz konusu olabilir.
Antipatinaj Devrede Ne Demek? Araçlarda antipatinaj devrede ne demek, sorusunun yanıtı; tekerleklerin ani hızlandığı ve anti patinaj sisteminin patinajı önlemek üzere çalıştığıdır. Araç tekerleklerinin ani ve hızlı kalkışlarda patinaj yapmasını önlemek için geliştirilen ASR, devreye girmiştir.
ESP, Elektronik Stabilite Programı anlamına gelmektedir. Bu program aracınızın çekiş kontrol sistemi (ASR) ve kilitlenmez fren sistemi (ABS) ile birlikte sürüş güvenliğinin maksimum seviyeye çıkartılmasına yardımcı olur. ASR ve ABS aracın dikine yönde gerçekleştireceği kontrolsüz hareketlerine müdahale eder.
Eğer arabanın yükü fazla ise ve gaza sert basılırsa araba patinaj yapabilir. Aracın lastikleri eski, yıpranmış veya erimiş ise otomobil zemini tam kavrayamaz ve patinaj yapar. Bunun dışında yol durumu ve hava koşulları da otomobilin patinaj yapmasına sebep olabilir.
ASR özelliğine geldiğimizde ise sorun tamamen elektronik kaynaklıdır. Araç beyni uygulanan gaz miktarını anlık olarak ölçtüğünden dolayı anormal bir durumda motora giden enerjiyi de kısıtlar. Bunu yapmak için aracın hız sensörüyle verilen gücü karşılaştırır ve böylelikle bir patinaj durumu olduğunu anlar.
Asr (asır) kelimesi isim olarak “mutlak zaman, içinde bulunulan zaman, karn (80 veya 100 yıllık zaman dilimi), gece, sabah, akşam, ikindi vakti, ikindi namazı, bir neslin veya bir hükümdarın, bir peygamberin yaşadığı zaman dilimi, bir dinin yaşandığı dönem” gibi mânalarda kullanılır.
ASR sistemi de bunlardan biri... Tam adı Anti Schlupf Regelung olan ASR, Türkçede karşılığını Anti Patinaj Sistemi ya da ASR çekiş kontrol sistemi olarak buluyor ve piyasada bu şekilde adlandırılıyor.
Otoyolda hareket halindeki bir otomobil ani bir manevra yaparak yoldan çıkma tehlikesi ile karşı karşıya kalırsa, otomobili kontrol altında tutmak için ESP devreye girer.
Yani ASR kuru yolda işe yarıyor. ASR'yi buzlu,çamurlu yollarda ve çamura vs. saplanma durumunda kapatmak daha iyidir. Aksi taktirde araba patinaj yaptıkça ASR devreye girerek fren yaptırmak yoluyla patinajı engellemek isteyecektir.
Hidrolik yağ, fren sisteminin en önemli maddesidir. Hidrolik yağın bitmesinin yanı sıra etkisini kaybetmesi de fren sistemi arızalarına yol açabilir. Etkisini kaybeden hidrolik yağ, sistemin ihtiyacı olan basıncı sağlayamaz ve fren sisteminde arıza meydana gelir. Fren uyarı sistemi, ABS'li araçlarda da yer alır.
Sistem aynı zamanda, gaz pedalı üzerine uygulanan etkiden bağımsız olarak, tekerleklerin yola tutunabilmesini sağlamak için motor devrini ayarlar. Bu durumda, ESC ve antipatinaj sistemi devre dışı kalır.
RENAULT CLIO 4 START STOP AKÜ(70 AH) | VARTA E39 AGM 570901076.
Çekiş kontrol sistemi motorun gücünü düşürerek ya da patinaj çeken tekeri frenleyip çekiş gücü olan tekerlerin dönüşüne izin vererek aracın hareket etmesini sağlar.
ESP, Electronic stabilize sistemidir. o yuzden benim bildigim kadari ile her zaman acik tutulmalidir. Lastiklerde sensorler bulunur. lastiklerin donus hizina gore sistemi devreye sokup aracin kaymasini onler. ASR olmus olsa kapanicak durumlar var fakat esp acik olmasi daha iyi olur.
Bazı araçlarda, ASR/TCS sistemini kapatan bir buton bulunur, sürücü bu tuşa basarak çekiş kontrol sistemini kapatabilir. Bu durumda gösterge panelinde ASR OFF - TCS OFF şeklinde bir uyarı çıkacaktır. ASR-TCS çekiş kontrol sistemi çalıştığında, çalışma süresince gösterge panelinde ikaz ışığı yanıp sönecektir.
TCS (Traction Control System), araçlardaki çekiş kaybını ve buna bağlı patinajı önleme amacıyla geliştirilmiş bir destek sistemidir. Motor torkunun yol koşullarına uymaması gibi durumlarla birlikte etkinleşir ve ABS ile ortak çalışır.
Ne İşe Yarar? Yokuş kalkış destek sistemi anlamına gelen Hill Holder, manuel araçlarda debriyaj kavrama aşamasına ulaşana kadar aracın fren yapmasını sağlayan bir sistemdir. Bu sayede aracın yokuşta kalkışını kolaylaştıran, ayrıca aracın kaymasını önleyen önemli bir mekanizmadır.
BAS (Brake Assist System, Fren yardım sistemi), otomotiv sektöründe herhangi bir acil durumda frenlerdeki basıncı artırarak daha kısa mesafede aracın durmasına yardımcı olan fren sistemine verilen isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri