Marka patent avukatı; marka, patent, tasarım, coğrafi işaret, faydalı model ile geleneksel ürün adlarına dair hakların korunması amacıyla hukuki danışmanlık ve dava takip hizmeti icra eder.
Marka Vekilleri ise, başvuru sahiplerini Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde marka, coğrafi işaret, geleneksel ürün adları ve tasarım konularındaki işlemler için temsil etme, danışmanlık yapma ve sınai hakların korunması için gerekli girişimlerde bulunma ve işlemleri yürütme yetkilerini haiz kişilerdir.
Patent avukatı, marka ve patent talebi olan müvekkillere sürecin takibi için gerekli olan hukuki desteği sunan avukattır. Patent avukatı aynı zamanda marka ve patent alınırken ortaya çıkabilecek sorunların çözümünde de hukuki bilgisinden destek alınacak olan kişidir.
eleman.net verilerine göre, Marka ve Patent Danışmanı 2023 yılında ortalama 22.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Marka ve Patent Danışmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 17.600 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 10.780 TL maaş alıyordu.
Avukatlar Marka Vekilliği Yapabilir Mi? Evet, aşağıdaki koşulları sağlayan gerçek ve tüzel kişiler vekillik yapabilir. a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. b) Fiil ehliyetine sahip bulunmak.
İlgili 35 soru bulundu
Marka ve patent vekilleri; şahıs ve firmaları, sınai mülkiyet haklarının korunması konusunda, Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde temsil yetkisine sahip uzman kişilerdir. Temsil yetkisi dışında danışmanlık verme, girişimlerde bulunma ve işlemleri yürütüme yetkisine sahiptirler.
Sınavlara gelecek olursak, patent vekilliği sınavı; daha önce başvuru hazırlamamış, istem yazmamış, araştırma raporuna göre düzenleme yapmayı deneyimlememiş kişiler için hayli zor sayılır.
Nisan 2020 itibariyle Türk Patent ve Marka Kurumu Patent ve Marka Vekilleri sicillerine kayıtlı aktif Marka Vekili sayısı 1057, aktif patent vekili sayısı ise 675'dür. Halen Türkiye'de aktif olarak vekillik yapan kişi sayısı 1128'dir.
uygulamalar, 6'sı tasarımla ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalar, 2'si sınai mülkiyetle ilgili genel ve ortak konular, 12'si hukukla ilgili olacaktır. Sadece Marka Vekilliği Genel Yeterlik Sınavına girecek adaylara 60 soru yöneltilecektir.
7-11 Eylül 2023 ve 14-17 Eylül 2023 tarihinde ISTANBUL' da Yüz yüze gerçekleştirilen ilk grup PATENT ve MARKA VEKİLLİĞİ SINAVLARI HAZIRLIK EĞİTİM 'leri tamamlanmıştır 21-25 Eylül 2023 tarihinde Marka Vekilliği Sınavı Hazırlık...
Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği'nin “Basılı evrak” başlıklı 6 ncı maddesinin 7 nci fıkrasında “Avukatlık hizmeti, hiçbir unvan altında marka tesciline konu olamaz; bu yolda başvuruda bulunulamaz.” denmektedir.
(6) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi çalışanların Patent ve/veya Marka Vekilleri Siciline kaydı yapılmaz.
Marka patent uzmanı birçok farklı sektörde farklı alanda faaliyet gösteren kurumların satış ve pazarlama departmanında çalışır. Marka patent uzmanı olarak çalışmak isteyen kişilerin üniversitelerin İktisat, İşletme, Reklamcılık ve Pazarlama, Halkla İlişkiler ve Tanıtım gibi bölümlerinden mezun olmaları gerekir.
Sınav; iki yılda bir, patent vekilliği ve marka vekilliği için ayrı ayrı yapılır. Sınav, genel yeterlik sınavı ve mesleki yeterlik sınavı olmak üzere iki aşamadan oluşur. Sınav, Kurum tarafından yapılabileceği gibi, Yönetim Kurulu sınavın başka kurum, kuruluş veya üniversite tarafından yapılmasına da karar verebilir.
Her eklenen sınıf için 360 TL ödeme yapılması gerekir. Marka Tescil Ücreti; İşlem online olarak gerçekleşiyorsa Türk Patent ve Marka Kurumu'nun online ödeme sisteminden gerçekleştirilebilir. Marka Tescil Ücretinin tutarı 660 TL'dir.
Marka koruma süresi 10 yıldır. Süresi sona eren marka yenilenebilir. Yenileme süresi 10 yılın bitimine 6 ay kala yapılırsa ödenecek harç düşük olacaktır. 10 yılı 6 ay geçtikten sonra yapılan müracaatlarda geçerlidir.
Incelemeli patent 20 yil, · Incelemesiz patent 7 yil, · Faydali model belgesi 10 yil, süreyle korunur.
-Ancak,657 sayılı Kanun uyarınca memurlarının ortak olabildikleri anonim ve limitet şirketler adına marka tescilleri mümkün bulunmaktadır.
Türkiye'de patent tescilinde yetkili kurum hangisidir ve bu işlemleri kimler yapabilir? Ankara'da bulunan Türk Patent Marka Kurumu (TPMK) , bu konuda kanunlarla yetkili kılınmıştır.
2 çeşit patent vardır. Bunlar; İncelemeli Patent Tescili. İncelemesiz Patent Tescili.
Lisans mezunu olup Marka Vekilliği ve Patent Vekilliği sınavlarına girmek isteyen herkes. Marka ve Patent Vekilliği sınavları her tek yılda (2021, 2023...) ve genellikle Kasım veya Aralık ayında yapılmaktadır.
Marka vekili olmayan avukatlar, muhasebeciler, mali müşavirler, reklam ajansları, danışmanlık firmaları ve benzeri firmalar marka tescil işlemi yapamazlar.
Marka vekilliği ve patent vekilliği birbirinden farklı iki farklı vekilliktir. Marka siciline kayıtlı vekiller marka tescili ile ilgili işlemlerini, patent siciline kayıtlı vekiller ise patent işlemlerini yürütürler. Tasarım vekilliğin işlemleri için ise marka ve patent vekili siciline sahip vekiller yapabilmektedir.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri