Ev tekstil ürünleri, perde, örtü, nevresim, yorgan, havlu gibi ürünler için 24. Sınıf tescil sınıfı iken, iç çamaşırı, çorap, şal, bandana, eşarp, kemer gibi ürünleri üretenler ise 25. Sınıfta markalarını tescil ettirmelidir.
Marka tescil sınıfı toplam 45 sınıftan oluşmaktadır. Bu 45 sınıfın içerisinde yer alan 34 sınıf mallardan yer almaktadır. Geriye kalan 11 sınıfta ise hizmet sınıflarına yer verilmiştir.
Eğer firma gıda ürünleri üreterek farklı satış noktalarında pazara sunuyorsa 29. ve/veya 30. sınıflarda, farklı markalardaki gıda ürünlerini market-şarküteri tarzı bir mekanda müşterilerine sunuyorsa 35. sınıfta ya da kafe-restoran tarzı bir mekanda müşterilerine yiyecek-içecek sunumu yapılıyorsa 43. sınıfta markasını ...
Bilindiği üzere 35.05 sınıfı, aslında kime ait olduğuna bakılmaksızın, başkasına ait markayı taşıyan veya kendisine ait markayı taşıyan malların, öyle veya böyle bir araya getirilerek satışa sunulduğu bir hizmet modelini kapsar.
34´e kadar marka sınıfları, üreticilerin marka tescili için başvururken ürünleri için kullandıkları sınıflardır. Sınıf 45´e (35 dahil) kadar olan mallar, hizmet sektörü çalışanları tarafından marka tescili için başvururken seçilen hizmet sınıflarıdır. Marka tescil işleminde marka tescil kategorileri bulunmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Tek Sınıflı Marka, sahip olduğunuz tek bir marka sınıfını ifade etmektedir. İfade edilen ürün, birçok kategoride olabildiği gibi; giyim, kozmetik ve teknoloji gibi alanlarla ilgili de olabilmektedir. Tek sınıflı marka ile sadece tek bir sınıf kapsamında markanız korunur.
Bilimsel ve sınai inceleme, araştırma hizmetleri; mühendislik hizmetleri, mühendislik ve mimari tasarım hizmetleri, kalite ve standart belgelendirme amaçlı mal/hizmetlerin test edilmesi.
E-ticaret (web üzerinden online veya katalog, broşür üzerinden satış) amacıyla kullanılan işaretlerin marka olarak tescil edilmesi için uygun sınıf 35. Sınıftır.
Marka tescili marka işaretinin (logo vb.) yasal olarak güvence altına alınmasıdır. En temel amacı markanın 3. kişiler tarafından herhangi bir amaçla kullanılması engellemektir. Marka tescili sayesinde marka işareti sahibi dışında hiç kimse tarafından herhangi bir sebeple kullanılamaz.
Kara, deniz ve hava taşımacılığı hizmetleri ve kara, deniz ve hava taşıtlarının kiralanması hizmetleri (tur düzenleme, seyahat için yer ayarlama, seyahat ile ilgili bilet sağlama, kurye hizmetleri dahil). Araba parkları hizmetleri, garaj kiralama hizmetleri. Tekne barındırma hizmetleri.
Marka Tescil Sınıfların 34'de kadar olanları üretim yapanların marka tescil başvurusu yaparken seçecekleri ve ürünlerin üzerinde kullanacakları sınıflardır. 35'te dahil 45'inci sınıfa kadar olan maddeler ise hizmet sektöründe çalışanların marka tescil müracaatı yaparken seçeceği hizmet sınıflarıdır.
TÜRKPATENT'in, "2023 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliği", Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 26,78 lira, marka tescil ücreti 707,71 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 9,83 lira oldu.
Marka tescilinde koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu sürenin bitimine altı ay kala yenileme süresi başlar. Süresinde yapılacak yenileme talebi ile sonraki on yıl içinde tescil hakkı devam edecektir. Yenileme işlemi yapıldıkça marka hakkı sonsuz devam edecektir.
Markada faaliyetlerinizin karşılığı olan 45 sınıf vardır. 1'den 35'e kadar olan sınıflar üretim ile alakalı, 35'ten 45'e kadar olanlar hizmetle alakalı olup 35 her türlü satış sınıfıdır.
Sinai Mülkiyet Kanunu 5/1-a maddesi kapsamında bir markanın başkası tarafından kullanılması ve tescilinin önleme yetkisi, tescil kapsamında bulunan mal/hizmetlerle aynı veya aynı tür mal/hizmetlerle sınırlıdır. Bu sınırlandırma öğretide “Sınıflandırma İlkesi” olarak da adlandırılmaktadır.
Marka tescil sınıf kodları; 34. Sınıfa kadar olanlar üretim yapan markaların marka tescil işleminde seçecekleri marka sınıfları içerisindedir. Marka sınıfları içerisinde 35. Sınıf dahil 45. Sınıfa kadar devam eden maddeler ise hizmet alanında çalışan firmaların marka tescil işleminde başvuru yapması gereken alanlardır.
Markanın tescil ettirilmesi kanunen zorunlu bir durum olmayıp, herhangi bir satış kısıtlaması söz konusu olmamaktadır. Eskisi gibi sahip olunan marka üzerinden satışlara devam edilebilmekte, dükkânlar veya satışın yapılmış olduğu yerler faaliyetlerini sürdürebilmektedirler.
Türk Patent Enstitüsü gelen marka tescil başvurularını değerlendirir. Hali hazırda benzer bir isim,sembol,şekil,ürün vs. yok ise o ürünün marka tescilini yapar. Ayrıca kurum müracaatları yaparken, sizin kim olduğunuzla ilgilenmez. Yani marka tescilini, şahıs yapabilir ya da tüzel bir kişilik olan işletme yapabilir.
Ödeyeceğiniz ücret bu sınıflara göre değişiklik gösterir. Tek sınıflı bir marka için Marka Başvuru Harcı resmi olarak 240 TL'dir.
Yiyecek ve içecek sağlanması hizmetleri. Geçici konaklama hizmetleri, geçici konaklama ile ilgili rezervasyon hizmetleri, düğün salonu kiralama hizmetleri, konferans ve çeşitli toplantılar için yer sağlama hizmetleri.
m. 5/1- (ç): Aynılık, başvuruya konu işaretin daha önce tescil edilmiş (veya başvurusu yapılmış) marka ile bire bir aynı olması anlamına gelirken ayırt edilemeyecek kadar benzerlik, markaların özdeş olmamalarına karşın ortalama tüketici nezdinde aynı marka olarak algılanmasını ifade etmektedir.
Markaların Tescili Amacıyla Mal ve Hizmetlerin Uluslararası Sınıflandırılmasına İlişkin Nice Anlaşması uyarınca Nice Sınıflandırması, uluslararası standartlara göre belirlenmiş olan iş konularını ifade etmekte olup, toplamda 45 maddeden oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri