Ortodoks ekonomi modeli, devlet müdahalesini önleyerek piyasa dinamiklerinin doğal olarak işlemesine izin veriyor. Bu ekonomi modeli, talep ve arz dengesiyle fiyatları ve üretim miktarlarını belirliyor.
ORTODOKS EKONOMİ POLİTİKASI NEDİR? Ortodoks ekonomistler genellikle ekonomiye sınırlı devlet müdahalesini savunurlar. Piyasaların kendi kendini düzenlediğine ve devlet müdahalesinin verimsizliğe yol açabileceğine inanırlar. Ortodoks ekonomi birincil hedef olarak ekonomik büyümeye odaklanır.
Kamu harcamalarının azaltılması, gelirlerin artırılması, para arzının daraltılması ve ticaret engellerinin kaldırılması (gibi), ortodoks politikalardır. Sıkı maliye ve para politikalarının ekonomide daralma yaratmasıyla fazla talebin ve böylece enflasyonun düşmesi beklenir.
Neo Klasik (diğer adıyla ortodoks) yaklaşım, ekonomide "ana akım" yaklaşımı temsil eder. Temelini Adam Smith'in meşhur "Milletlerin Zenginliği" eserinden alan yaklaşım, insanların rasyonel olduğunu varsayıp, kendileri için en iyi kararları vereceklerini öngörerek, serbest ve rekabetçi bir ekonomi modelini savunur.
Genel kabul görmüş uygulamalardan oluşan ekonomi politikasına da Ortodoks ekonomi politikası adı verilir.
İlgili 19 soru bulundu
Ekonomi literatürüne uyarladığımız zaman Ortodoks ekonomi politikası, geleneksel kabul görmüş yaklaşım ve uygulamaları içerirken, Heterodoks ekonomi politikasında bunun tam tersi ve farklı yollar izleyen bir perspektif söz konusu oluyor.
13- Ortodoks Kiliseler birbirinden bağımsızdır, kendi “Kutsal Sinodlar”ı tarafından yönetilen milli kiliselerdir. Bundan dolayı Kilise Tanrı'dan, ilahî, tek, kutsal, evrensel ve apostolik kabul edilir.
Ortodoks kelimesi anlam olarak; katı kurallara bağlı, kilise kurallarına itaat eden ve doğmaları olan Hristiyan mezheplerinden biri olarak açıklanmaktadır. Türk Dil Kurumu Ortodoks kelimesini, Hristiyan dinini benimseyenlerin tercih ettiği mezheplerden biri olarak açıklamaktadır.
Ortodoks ekonomi politikalarında daha serbest ve girişimciyi teşvik öne çıkarken Heterodoks politikada daha yönlendirmeci devlet politikaları tercih edilir. Örneğin Heterodoks politikada dış ticarette tarifeler yolu ile fiyatlar yönlendirilmeye baskılanmaya çalışılır.
Bunlar; İstanbul, İskenderiye, Antakya, Kudüs, Kıbrıs, Rusya, Bulgaristan, Sırbistan, Yunanistan, Romanya, Polonya, Arnavutluk, Gürcistan, Çek-Slovakya Kiliseleri ile tartışmalı durumdaki Ukrayna ve Amerika'daki Ortodoks Kilisesidir.
Heterodoks, Yunanca heteros (farklı) ve doxa sözcüklerinden türetilmiş ve 'farklı inanç' anlamına gelen bir sözcük. Ekonomi alanında geleneksel görüşlerin ve yaklaşımların, kısaca ortodoks anlayışın dışındaki uygulamaları adlandırmak için kullanılıyor.
Keynesyen modelde, maliye politikası araçlarındaki bir değişimin çarpan mekanizması yoluyla başta gelir düzeyi olmak üzere tüketim ve yatırım harcamalarını etkileyeceği ileri sürülmüştür. Keynesyen modelde ayrıca çarpan katsayısının pozitif ve daima birden büyük olduğu ifade edilmiştir.
Ortodokslarda kutsal Ruh sadece Baba'dan İsa aracılığıyla çıktığına inanılır. Katoliklerde ise hem Baba hem Oğul'dan çıktığına inanılır. Katolikler Papa'nın Tanrı'yı temsil ettiğine, hatadan muafiyetine inanır. Ortodokslar ise karşı çıkarak, Peygamberlerin dahi hata yapabileceğine inanır.
Literatürde nöro- ekonomi kavramı; ''Ekonomik ortamlarda insan kararlarının biyolojik temel- lerini anlamak için bir araya gelmiş inter disipliner çalışma alanı ''şeklinde tanımlanmaktadır (http: //www.noroekonomi.com/).
Ekonomi politikalarının amaçları, politika araçlarının belirlenmesi ve etkin uygulanması ile gerçekleştirilebilir. Makroekonomi Politikası araçları; maliye politikası, para politikası ve yapısal politika araçları olarak gruplandırılabilir.
Ekonomi politikası, hükûmetlerin veya uluslararası kuruluşların vergi düzeyleri, devlet bütçeleri, para arzı ve faiz oranlarının yanı sıra işgücü piyasası, ulusal mülkiyet ve ekonomik müdahalelerinin diğer birçok alanını belirleyen sistemleri kapsayan bir politikadır.
İstikrar programları, daha çok ödemeler dengesi sorunlarını aşmak ve yüksek enflasyonun hüküm sürdüğü (hiperenflasyon ya da kronik yüksek enflasyon) ekonomiyi normalleştirmek amacıyla uygulamaya konulur.
Geleneksel İktisat, ekonomik birimlerin (tüketici, üretici, faktör sahibi, devlet vb. gibi) ekonomik yaşamla ilgili tercihlerini, bu tercihlerin yol açacağı sonuçları ve birimlerin kendi aralarındaki ilişkileri inceler.
esasen ortodoksluk yunanca ortos "doğru" dromos "yol" kelimelerinden türeyen bir deyimdir, köktendinci veya radikal kelimelerinden çok daha yumuşak bir anlam taşıyan ama içinde hayli yoğun muhafazakar ve şekilci özellikler taşıyan islami mezhepler için kullanılabilir. genelde sunni kişiler için geçerli olan kavramdır.
Ortodoks; doğru inanca, doğru doktrine sahip olan anlamına gelir. Bölünmeden sonra Doğu Kilisesi, kendisinin doğru inanç ve yaşayış üzere olduğunu ifade etmek için Ortodoks adını kullanmaya başlamıştır. Bu mezhep, İstanbul ve Roma Kiliselerinin siyasal çekişmeleri ve dinî ihtilafları sonucunda ortaya çıkmıştır.
Bulgar Ortodoks Kilisesi, bugün Kutsal Peygamber İlyas'ın hatırasını onurlandırıyor. Kilise bayramı, halk adıyla İlinden olarak biliniyor. Hıristiyan mitolojilerinde, dünya bölündüğünde, Hz.
Ortodoks Kilisesi, genellikle Doğu Ortodoks Kilisesi olarak anılır. Kilisenin başı (eşitlerin birincisi) İstanbul'daki Ekümenik Patrik ve İstanbul Başpiskoposu I. Bartholomeos'dur.
15-Slav Haçı; Doğu Katolik ve Rus Ortodoks kiliseleri tarafından kullanılan ve Bizans haçına benzeyen bir semboldür. Tek farkı alttaki dayanağın diyagonal olmasıdır. Bu şekilde yana yatış Mesih'in çarmıhta iken çektiği elem ve ızdırabın sonucudur.
Tanrı'nın en kutsal adı “Yehova”dır. Bu ismi gereksiz yere söylemek yasaktır. Yahudiler, onun bu ismini söylemekten çekindikleri için, ona “Ha-Şem” (İsim), Elohim (Rab) veya “Adonay” (Efendimiz) diye seslenirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri