Marka tescili marka işaretinin (logo vb.) yasal olarak güvence altına alınmasıdır. En temel amacı markanın 3. kişiler tarafından herhangi bir amaçla kullanılması engellemektir. Marka tescili sayesinde marka işareti sahibi dışında hiç kimse tarafından herhangi bir sebeple kullanılamaz.
Marka tescili, fikrini bir marka haline getirenlerin haklarını yasal çerçevede koruyan bir belgelendirme türüdür. Dolayısıyla tescil işlemi, markaların başkaları tarafından izinsiz kullanımlarını engelleyen yasal bir işlemdir. Bir markanın yükselmesindeki en önemli faktörlerden biridir; yasal açıdan en önemli unsurdur.
Marka başvurusu sahibine firma tescili olduğunu belirten marka tescili verilir. Ek olarak marka, sicile kaydedilir. Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir.
Bilindiği üzere 35.05 sınıfı, aslında kime ait olduğuna bakılmaksızın, başkasına ait markayı taşıyan veya kendisine ait markayı taşıyan malların, öyle veya böyle bir araya getirilerek satışa sunulduğu bir hizmet modelini kapsar.
Marka tescil belgesi, tescilli bir ticari markaya sahip olduğunuzun kanıtı olarak Türk Patent Enstitüsü tarafından verilen bir belgedir.
İlgili 18 soru bulundu
Marka tescili marka işaretinin (logo vb.) yasal olarak güvence altına alınmasıdır. En temel amacı markanın 3. kişiler tarafından herhangi bir amaçla kullanılması engellemektir. Marka tescili sayesinde marka işareti sahibi dışında hiç kimse tarafından herhangi bir sebeple kullanılamaz.
Marka tescil belgesi, markaları hukuki olarak koruma altına alan resmi bir belgedir. Bu belge, marka tescil başvurusu uygunluk durumunda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilir. Marka tescil başvurusu sonrası, marka tescil başvurusu yapan kurum ya da kişi adına, uygunluk durumu doğrultusunda verilir.
Marka tescil sınıfı toplam 45 sınıftan oluşmaktadır. Bu 45 sınıfın içerisinde yer alan 34 sınıf mallardan yer almaktadır. Geriye kalan 11 sınıfta ise hizmet sınıflarına yer verilmiştir.
Marka tescili; markanın ürün, servis ve hizmetlerine dair tanıtım, satış ve pazarlama gibi tüm faaliyetlerin sadece marka tarafından yapılmasını sağlayan, hak sahibi olmayan üçüncü taraflar tarafından kullanımını yasaklayarak markayı koruma altına bir sistemdir.
Eğer firma gıda ürünleri üreterek farklı satış noktalarında pazara sunuyorsa 29. ve/veya 30. sınıflarda, farklı markalardaki gıda ürünlerini market-şarküteri tarzı bir mekanda müşterilerine sunuyorsa 35. sınıfta ya da kafe-restoran tarzı bir mekanda müşterilerine yiyecek-içecek sunumu yapılıyorsa 43. sınıfta markasını ...
Kesinlik aynı değiller; marka tescili tüketiciyi yönlendirmek üzere ticari mal veya hizmetlerde kullanılan işaretin belgesi, patent ise yeni olan bir buluşlara verilen belgedir. Markalar, marka tescili ile; buluşlar ise patentle korunurlar.
1- Marka Tescilini Kimler Yapabilir? Türkiye'de marka tescil işlemlerini sadece Türk Patent ve Marka Kurumu siciline kayıtlı, her yıl kaydını yenileyen, mesleki sorumluluk sigortası primini ödeyen YETKİLİ marka vekilleri yapabilir.
Herhangi bir şeyi resmi olarak kaydetme ve kütüğe geçirme işlemine tescil denir. Tescil kavramı birçok farklı alanda kullanılır olsa da bu kavram en çok marka tescili, gayrimenkul tapu tescili ve trafik tescili olarak karşımıza çıkar.
Marka başvurusu yapabilecek kişiler
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yerleşim yeri olan veya sınai ya da ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler.
Markanın tescil ettirilmesi kanunen zorunlu bir durum olmayıp, herhangi bir satış kısıtlaması söz konusu olmamaktadır. Eskisi gibi sahip olunan marka üzerinden satışlara devam edilebilmekte, dükkânlar veya satışın yapılmış olduğu yerler faaliyetlerini sürdürebilmektedirler.
Marka tescili, kapsamlı bir araştırma yapılmış, üzerine düşünülmüş, ve sonunda halka mal olmuş bir markanın, kullanılmasını ve kopyalanmasını engellemek amacı ile alınması gereken bir belgedir. Aynı zamanda marka tescili, işletmenin kurumsal kimliğine verilecek zararın da önüne geçilmesi açısından oldukça önemlidir.
Marka tescilinde koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu sürenin bitimine altı ay kala yenileme süresi başlar. Süresinde yapılacak yenileme talebi ile sonraki on yıl içinde tescil hakkı devam edecektir. Yenileme işlemi yapıldıkça marka hakkı sonsuz devam edecektir.
Bültende kalma süresi 3 ay olup bu süreç sonunda herhangi bir itiraz ile karşılaşılmasa marka tescil belgesi düzenlenip tarafımıza gönderilir. Tüm bu süreçler 12-14 ay sürmektedir.
Marka olabilecek işaretler arasında olan “Şekil” unsuru; mal veya hizmete ait ambalaj, logo, grafik, arma, vs. gibi dış görünüş itibariyle ayırt edilmeyi sağlayan mal veya hizmetin dış çizgilerini ifade etmektedir.
Marka Tescili Zorunlu Mudur? Marka tescili bir zorunluluk değildir. Markanın gerçek hak sahibi olduğunuzu, markayı sizin yarattığınızı ve uzun yıllardır kullandığınızı ispatlayabildiğiniz sürece marka hakkı korumasından yararlanabilirsiniz.
Ve marka tescil belgesi varsa önce vekiline sonrasında vekili tarafından marka sahibine ulaştırılır. Marka sahibinin vekili yok ise direk kendisine marka tescil belgesi intikal eder.
Marka patenti, her ülkenin resmi kuruluşu olan patent enstitülerinden alınır. Türkiye'de ise Türk Patent ve Marka Kurumu marka tescil belgesi vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri