Balık suretinde olmak şartıyla daima suda yaşayıp karada yaşaması mümkün olmayan hayvanların hepsi mubahtır. Diğerleri mubah değildir. Binaenaleyh, su aygırı ve deniz aslanı gibi hayvanlar balık suretinde olmadıkları için haramdır. Midye, istiridye, istakoz ve salyangoz da haramdır.
Salyangoz, İslam hukukuna göre helal sayılmayan canlılardandır. Hanefi mezhebine göre deniz ürünlerinin helal olduğu kabul edilse de, salyangoz denizde yaşayan bir canlı olsa da bazı alimler tarafından istisna olarak kabul edilir. Diğer İslam mezheplerinde ise salyangozun tüketimi genellikle haram kabul edilir.
Yerin altında veya üstünde yaşayan her tür böcek, sinek, arı, örümcek, kırkayak, tırtıl, meyve kurdu, akrep, yılan, kertenkele, keler, kurbağa, salyangoz, fare, köstebek vb. hayvanların yenmesi haramdır.
Ülkemizde salyangoz tüketimi, çok yaygın değildir. Ancak kara salyangozları yenilebilir canlılardır. Türkiye'de bulunan salyangoz türleri bahçe salyangozu, Türk salyangozu ve Helix lucorum'dur. Yenilebilir salyangozlardan yalnızca Helix aspersa salyangoz yetiştiriciliğine uygundur.
Salyangoz kara ve deniz çeşidi ile yenmesinde ittifak olmayan hayvanlardandır. Bazı âlimler yenebileceğini söylemişlerdir. Netice olarak, insan yiyeceği olması dışında bir iş için üretilmesi ve ticaretinin yapılması caizdir.
İlgili 22 soru bulundu
Salyangoz, yüksek protein ve düşük yağ oranıyla değerli bir besin maddesidir. Omega 3, kalsiyum, demir, potasyum, fosfor, magnezyum ve selenyum gibi kemik, cilt ve kaslar için çok gerekli mineraller açısından zengin olmasının yanı sıra salyangozda, bol miktarda A, E, K ve B gibi vitaminler de bulunmaktadır.
Buna göre ahtapot, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu'l-Muhtac, VIII, 113,150-152.)"
Türkiye'de belirli bölgelerde salyangoz çok tüketiliyor. Türkiye'de özellikle Ege köylüleri bahar zamanı kendileri toplayıp pişiriyorlar. Alaçatı, Çeşme gibi yerlerde restoranlarda pişiriliyor. Beş yıldızlı otellerde böyle menüler var.
Datça'da bir çok ilginç şey göreceğinizi söylemiştik. Bunlardan biri de yörede “Karavilla” denilen salyangozlardan yapılan yemeğin yılda bir kaç kez şifa niyetine yenmesi.
Sümüklüböcek, salyangoz ve sülükler farklı canlılardır. Sümüklüböcek ve salyangoz 'altsınıf' olarak ayrılırken, sülükler tamamen farklı bir sınıftır.
Söz konusu yemekte, balık türleri veya deniz ürünleri çiğ ya da pişmiş olarak kullanılabilmektedir. Buna göre, helâl deniz ürünlerinden yapılan suşi, sağlık açısından bir zararı bulunmadığı sürece tüketilebilir.
Midye, istiridye, istakoz ve salyangoz da haramdır. Maalesef birçok kimse aldırış etmeden haram mı, helâl mı sormadan yerler. Şafiî mezhebine göre, yalnız suda yaşayıp karada yaşaması mümkün olmayan deniz hayvanı, balık suretinde olmasa da helâldir.
Kaju diğer çerezler gibi helaldir, haram olmasını gerektirecek herhangi bir sebep yoktur, haram olduğunu iddia edenler varsa onlardan bunun delilini talep etmeniz uygun olur.
Büyük İslam İlmihalinde şöyle geçmektedir: 'Yaratılışı bakımından iğrenç olan birtakım hayvanların etleri de haramdır, yenmez: Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi böcekler. Şafiilere göre kirpi eti caizdir.
Ancak aslen suda yaşayan fakat karada da yaşayabilme özelliğine sahip olan hayvanlara gelince bunlardan eti yenen kara hayvanlarına benzeyenlerin yenmesi, boğazlanması şartıyla helal, eti yenmeyenlere benzeyenlerin yenmesi ise haramdır. Buna göre kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir."
Mâlikî ve Hanbelî âlimlere göre, deniz hayvanları prensip olarak helaldir. Ancak timsah gibi yırtıcı hayvanlar helal değildir. Şâfiî mezhebinde ise; aslen suda yaşadığı halde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir.
Yerken salyangozun iç kısmı kürdanla çıkarılır, kabukları atılır. Bu yemek hem ana yemek hem de meze olarak tüketilir.
Öncelikle çürüyen organik maddelerle beslenirler. Yiyecekleri ayrıca mantarlar, likenler, yeşil yapraklar, solucanlar, kırkayaklar, böcekler, hayvan dışkısı, leş ve diğer sümüklü böcekleri içerir. Bazı salyangozlar da diğer salyangozlarla beslenir.
eti de pek lezzetlidir, sosla pişirilir.... tadı ahtapotu andırır.
Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde İstanbullu bir girişimci tarafından kurulan çiftlikte üretilen kara salyangozları İspanya'ya ihraç ediliyor. Yağcılar Mahallesi'nde 17 dönüm alanda 2020 yılında kurulan çiftlikte, hem kapalı hem de açık alanda kara salyangozu üretiliyor.
Salyangozun kilosu 16-17 lira civarında. Firmalar bunu işleyip Uzak Doğu ülkelerine ihraç ediyor. Ülkemize çok ciddi anlamda ihracat girdisi oluyor.
Kuşlar, kaplumbağalar, kurbağalar ve başka küçük hayvanlar salyangozları yer. Bazı ülkelerde salyangozları insanlar da yer. Örneğin salyangoz Fransızlarca sevilerek yenen bir hayvandır. Romalılar da yemek için salyangoz yetiştirirdi.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.
"Öncelikle temel hüküm hakkında bilgi verelim. Eti yenen canlıların (işkembe, karaciğer, dalak ve bağırsak vb.) sakatatlarının temizlenerek yenmesi dinimizce uygundur. Bununla ilgili bir zan ve şüphe yoktur, olmamalıdır.
Aslında bu tür ihtilaflar meselelerin daha iyi anlaşılmasına katkı sunduğu gibi mükellefler için uygulamada kolaylık da sağlamaktadır. Yukarıda verilen bilgiler çerçevesinde yengeç, ıstakoz, karides, kalamar ve midye gibi ürünlerin üretimi ve tüketiminin helal olduğu söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri