Marka tescili marka işaretinin (logo vb.) yasal olarak güvence altına alınmasıdır. En temel amacı markanın 3. kişiler tarafından herhangi bir amaçla kullanılması engellemektir. Marka tescili sayesinde marka işareti sahibi dışında hiç kimse tarafından herhangi bir sebeple kullanılamaz.
Marka tescili; markanın ürün, servis ve hizmetlerine dair tanıtım, satış ve pazarlama gibi tüm faaliyetlerin sadece marka tarafından yapılmasını sağlayan, hak sahibi olmayan üçüncü taraflar tarafından kullanımını yasaklayarak markayı koruma altına bir sistemdir.
Marka tescili, fikrini bir marka haline getirenlerin haklarını yasal çerçevede koruyan bir belgelendirme türüdür. Dolayısıyla tescil işlemi, markaların başkaları tarafından izinsiz kullanımlarını engelleyen yasal bir işlemdir. Bir markanın yükselmesindeki en önemli faktörlerden biridir; yasal açıdan en önemli unsurdur.
marka tescil edildikten sonra her türlü Hukuki veya cezai talepte bulunulabilir. marka tescil edilmesi sonrası sahibine, tek başına kullanma hakkı veren ve bu yönüyle üzerinde ekonomik olarak yararlanma hakkı sağlayan bir belgedir.
İlgili 24 soru bulundu
Marka Yurtdışı Tescil ve Korunma Desteği
Sağlık Turizmi, bilişim, eğitim, film ve yönetim danışmanlığı sektörlerinde yer alan şirketlerin yurtiçi tescili gerçekleştirilmiş markaları ile ilgili yurtdışında gerçekleştirecekleri ve destek kapsamında değerlendirilen giderleri, belirli tutar ve oranlarda desteklenmektedir.
Marka tescil koruma kapsamında firmaların üretmekte olduğu tasarımların veya üretilen malzemelerin diğer firma ve markalardan ayrıştırılmasını sağlayan sistem olarak bilinmesiyle birlikte koruma altına alma demektir.
Markanın tescil ettirilmesi kanunen zorunlu bir durum olmayıp, herhangi bir satış kısıtlaması söz konusu olmamaktadır. Eskisi gibi sahip olunan marka üzerinden satışlara devam edilebilmekte, dükkânlar veya satışın yapılmış olduğu yerler faaliyetlerini sürdürebilmektedirler.
Marka tescili, kapsamlı bir araştırma yapılmış, üzerine düşünülmüş, ve sonunda halka mal olmuş bir markanın, kullanılmasını ve kopyalanmasını engellemek amacı ile alınması gereken bir belgedir. Aynı zamanda marka tescili, işletmenin kurumsal kimliğine verilecek zararın da önüne geçilmesi açısından oldukça önemlidir.
Madde 28- (1) Aşağıdaki hâllerde marka hakkı sona erer: a) Koruma süresinin dolması ve markanın süresi içinde yenilenmemesi. b) Marka sahibinin marka hakkından vazgeçmesi. (2) Marka hakkının sona ermesi, sona erme sebebinin gerçekleşmiş olduğu andan itibaren hüküm ifade eder.
Marka tescilinde koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu sürenin bitimine altı ay kala yenileme süresi başlar. Süresinde yapılacak yenileme talebi ile sonraki on yıl içinde tescil hakkı devam edecektir. Yenileme işlemi yapıldıkça marka hakkı sonsuz devam edecektir.
Tescilli markanın koruma süresi, başvuru tarihinden itibaren 10 yıl sürmektedir. Bu süre, başvuru üzerine 10 yıllık dönemler halinde istenildiği kadar yenilenebilir.
Marka tescil başvurusu yapmak için şirket kurmak gerekmez. Herhangi bir ticari faaliyeti olmayan şahıslar bile kısa-orta vadede kullanmayı planladığı ismin marka tescili için başvuruda bulunabilir. Ticari faaliyete başlamış olmak başvurunun kabul edilmesi şart değildir.
Türk Patent Enstitüsü gelen marka tescil başvurularını değerlendirir. Hali hazırda benzer bir isim,sembol,şekil,ürün vs. yok ise o ürünün marka tescilini yapar. Ayrıca kurum müracaatları yaparken, sizin kim olduğunuzla ilgilenmez. Yani marka tescilini, şahıs yapabilir ya da tüzel bir kişilik olan işletme yapabilir.
Marka tescili zorunlu bir koşul olmasa da, markanın gerçek ve resmi anlamıyla size ait olması ve taklit edilmemesi için, marka tescilinizin bulunması önemli bir kriterdir.
Markanın tüm hak ve sorumluluklarını almak için markayı tescil etmeniz gerekir. Yazımızda marka tescili hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.
1- Marka Tescilini Kimler Yapabilir? Türkiye'de marka tescil işlemlerini sadece Türk Patent ve Marka Kurumu siciline kayıtlı, her yıl kaydını yenileyen, mesleki sorumluluk sigortası primini ödeyen YETKİLİ marka vekilleri yapabilir.
Fakat tescil, marka kullanmak için bir şart değildir. Bir kişi marka olarak kullanmak istediği işareti seçip kullanmaya başlayabilir. Kişi markayı kullanmak suretiyle sunduğu mal veya hizmetler bakımından ayırt edici, meşhur ve maruf hale getirirse tescilsiz markanın korunması da mümkündür.
R işareti, kullanılan ülkede tescili alınmış markaların temsilinde kullanılmaktadır. R işaretinin bulunduğu markalara müseccel marka da denmektedir. R işareti İngilizce “registered” yani tescilli anlamına gelmektedir. R ürün satan ya da hizmet veren markaların tescilli olduğunu ifade etmektedir.
Buluşunuzun patentini almazsanız, teknolojiyi lisanslama, satma veya transfer etme olanakları ciddi şekilde engellenecektir; gerçekten, fikri mülkiyet (patent) hakları olmadan, teknoloji transferleri imkânsız değilse de zor olurdu.
Marka Tescil başvuru tarihi itibari ile korunmaya başlar. Her 10 yılda bir marka yenilemesi yapılması koşulu ile sonsuza kadar korumanız mümkündür.
Ticari markanızı Türk Patent ve Marka Kurumu'na tescil ettirebilirsiniz. Bu size Türkiye çapında kapsamlı bir koruma sağlar. Türkiye dışında da aktifseniz korumanızı genişletebilirsiniz. Ticari markanızın daha önce tescil edilmiş olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız, bir ticari marka veritabanına başvurabilirsiniz.
Marka hakkı, bir ürün veya hizmetin benzersizliğini ve tanınabilirliğini koruyan, tescil edildiğinde yasal bir koruma sağlayan önemli bir intelektüel mülkiyet unsuru olup, marka sahiplerinin haklarını koruma ve rekabeti dengeleme amacını taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri