9. edilememektedir. Avukatlık bilgisine göre basit bir başvuru niteliğinde olan marka veya patent tescil talebini uzman olmadığı için yapamayan bir avukat, aynı konuda bir iptal davası açabilmektedir!!! Marka ve patent başvurusu yapabilmek hiç de iddia edildiği gibi uzmanlık gerektiren bir konu değildir.
Avukat veya stajyer, vekaletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme isteğinin ilgililerce yerine getirilmesi zorunludur. Vekaletname ibraz etmeyen avukata dosyadaki kağıt veya belgelerin örneği veya fotokopisi verilmez.
Avukatlar Marka Vekilliği Yapabilir Mi? Evet, aşağıdaki koşulları sağlayan gerçek ve tüzel kişiler vekillik yapabilir. a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. b) Fiil ehliyetine sahip bulunmak.
Avukat, soruşturma aşamasında savunma hakkınızı kullanmanız için gerekli her türlü işlemi vekaletname olmadan yapabilir.
Avukat olmayan kişiler, vekil olarak atanamaz (AK m. 35). Bu halde, avukat olmayan temsilcinin, başkasını tevkil yetkisi mevcut ise, borçlu adına bir avukata vekalet vermesi gerekir (21).
İlgili 16 soru bulundu
Asil de kendi nam ve hesabına hareket eden kişidir. Asilseniz, vekil olamazsınız. İşi asaleten yapıyorsanız, vekaleten yapamazsınız.
Başka bir deyişle bir kimse dilediği kimseye temsil yetkisi vererek kendini davada temsil ettiremez. Bir kimsenin vekil sıfatıyla davada tarafların yerine işlem yapabilmesi, o kimsenin davaya vekâlet ehliyetine sahip olmasını gerektirir. Davaya vekâlet ehliyetine ise yalnızca kanunda belirlenmiş olan kimseler sahiptir.
Şahsınız ve şirketiniz adınıza iş yapabilmemiz, dava ve takiplerde sizi temsil edebilmemiz için bize VEKALET vermeniz gerekmektedir. Vekaletname, bir kimsenin başka bir kimseyi belirli durumlarda kendi adına hareket edebilmesi için yazılı olarak yetkilendirdiğine dair yazılı bir belgedir.
Davacı veya davalı, duruşmaya bizzat katılabilir ve kendi savunma veya taleplerini yapabilir. Bununla birlikte, bir avukat kullanarak katılmak veya bir avukata vekalet vermek de mümkündür.
Boşanma Davaları, Tanıma ve Tenfiz Davaları gibi Dava Vekaletnameleri Özel Vekaletname olup bu vekaletnamenin düzenlenmesi için Notere gidilirken vesikalık fotoğraf götürülmesi gerekir.
Vekil olmak isteyenlerin, dört yıllık üniversite mezunu olmaları, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun iki yılda bir düzenlediği iki aşamalı (“Genel Yeterlik” ve “Mesleki Yeterlilik”) sınavlarını kazanmaları ve Kurum'un vekil siciline kayıt olmaları gerekmektedir.
Marka ve patent başvurusu yapabilmek hiç de iddia edildiği gibi uzmanlık gerektiren bir konu değildir. Hiçbir hukuk bilgisi olmayan 4 yıllık fakülte mezunları da kısa bir çalışma ile bu “hukuki alanda uzman olabildiğine” göre bir avukat, bir haftalık çalışma ile marka ve patent başvurusu yapabilecek hale gelebilir.
Patent, faydalı model, tasarım ve entegre devre topoğrafyası başvuru sahipleri adına işlemleri patent vekili; marka, tasarım, coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı başvuru sahiplerinin adına işlemleri marka vekili gerçekleştirir.
Buna göre herkes davasını sayı sınırlandırılması olmadan birden fazla avukat ile takip ettirebilir ve her bir avukat vekaletten kaynaklanan yetkileri diğerinden bağımsız olarak kullanabilir. Yani vekillerden her biri davayı yalnız başına takip edebilir.
Genel bir vekaletname geniş kapsamlıdır, spesifik değildir, bunun yerine temsilcinize geniş bir karar yelpazesinde sizin adınıza hareket etme yetkisi verir. Temsilci faturaları ödeyebilir, sözleşme imzalayabilir, mülk satın alabilir ve sizin adınıza yasal kararlar alabilir.
alacağımı tahsil için ya avukat tutmalıyım ya da fiziki olarak kendim icra takibi mi açmalıyım? Uyap avukat sisteminden yapamazsıınız. Uyap Vatandaş sisteminden normalde pekçok işlem yapılabiliyor (dava açmak dahil) ancak bugün itibariyle henüz icra takibi başlatılamıyor.
Sözleşmede, başarıya göre değişmek koşulu bulunmadığı gibi, davanın kaybedilmesi halinde davacı avukatın hiç bir ücret alamayacağı sonucunu doğurmaktadır.
Çünkü yasa metnine göre, 3 avukat sınırı ancak soruşturma evresinin “ifade alma” başlığı ile sınırlı olan bir sınırlamadır. Şu halde, bu tedbir bakımından görüşü- müze göre, şüpheli veya sanık için müdafi sayısı bakımından herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.
Özet: Avukat, alacaklı vekili olarak davayı kaybetse de takipte hiçbir ücret tahsil etmese de verilen hizmetin karşılığı olarak vekalet ücretine hak kazanır.
AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ YENİDEN BELİRLENDİ21.09.2023
Avukatlara büroda sözlü danışma ücreti ilk 1 saat için 2 bin 300 TL, sonraki her 1 saat için bin 300 TL, çağrı üzerine gidilen yerde 1 saate kadar sözlü danışma ücreti ise 4 bin 800 TL oldu.
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu`nun “Vekâletnamesiz dava açılması ve işlem yapılması” başlıklı 77. maddesinin birinci fıkrasında; “Vekâletnamesinin aslını veya onaylı örneğini vermeyen avukat, dava açamaz ve yargılamayla ilgili hiçbir işlem yapamaz.
Yargı davalarında, binde 68,31'in dörtte biri, Ölüm ve yaralanma davalarında ise binde 68.30.020'de biri nisbi harç olarak peşin alınmaktadır. 2022 yılı için 350 TL ile 775 TL arasında değişen rakamlarda harç yatırmış olursunuz. Tüm dava çeşitleri için herhangi bir dava açtığımızda harç yatırmanız zorunludur.
(1) Vekâletnamesinin aslını veya onaylı örneğini vermeyen avukat, dava açamaz ve yargılamayla ilgili hiçbir işlem yapamaz. Şu kadar ki, gecikmesinde zarar doğabilecek hâllerde mahkeme, vereceği kesin süre içinde vekâletnamesini getirmek koşuluyla avukatın dava açmasına veya usul işlemlerini yapmasına izin verebilir.
1136 Sayılı Avukatlık Kanunu'nun 35.maddesine göre de, dava açmak hakkının yalnız baroya kayıtlı avukata ait olduğu hususu düzenlenmiştir. Temsilci olan kimse avukat vasfını haiz değilse, Avukatlık Kanunu'nun 35. ve HMK'nun 71. (HUMK'un 61) maddeleri uyarınca dava açamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri