Pazarlama Departmanı, bir işletmenin ürettiği ve kitlesiyle buluşturduğu ürünlerin (hizmet, ürün vb.) tanıtımının sağlanması, satışının artırılması, sektörde rakiplerle rekabet edebilmesi gibi konularla ilgilenir.
Pazarlama uzmanlarının yaptığı işler arasında; ürün ve hizmetleri tanıtmak, pazarlama stratejileri geliştirmek, reklam ve promosyon çalışmaları yürütmek, satışları artırmak, müşteri ilişkilerini sürdürmek ve kurumsal iletişim çalışmalarını yürütmek sayılabilir.
Pazarlama bölümü öğrencileri, tüketici davranışlarını, pazarlama araştırmasını, marka yönetimini, reklamcılığı, satış yönetimini ve pazarlama stratejilerini öğrenirler.Pazarlama bölümü mezunları, birçok sektörde farklı pozisyonlarda çalışabilirler.
Pazarlama departmanları içerisinde pozisyonlar sırasıyla Pazarlama Temsilcisi-Pazarlama Uzmanı, Pazarlama Sorumlusu- Pazarlama Yönetmeni, Pazarlama Takım Lideri- Pazarlama Müdür Yarımcısı, Pazarlama Müdürü ve son olarak Pazarlama Direktörü yani CMO olarak sıralanmaktadır.
Pazarlama Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır? Pazarlama Uzmanı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Pazarlama Uzmanı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 16.900 TL civarındadır.
İlgili 19 soru bulundu
Kısacası, pazarlama bölümünün gelecekte de önünün açık olduğunu ve kariyer fırsatlarının çeşitli ve geniş olduğunu söyleyebiliriz.
Pazarlama elemanı, markalar ile müşteriler arasında elçi vasıtası görür. Düzenli olarak müşteriler ile görüşmesi ve talepleri markaya iletmesi gerekir. Bu nedenle de sistemli ve düzenli olmak, pazarlama elemanının ilk görevidir.
Pazarlama müdürü olmak için öncelikle üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren İktisat, İşletme ve Mühendislik fakültelerinde yer alan lisans programlarını tamamlamak gerekir. Daha sonra şirketlerin pazarlama departmanlarında çalışmak ve tecrübe kazanmak gerekiyor.
Pazarlama üniversite bölümü, öğrencileri pazarlama konularında bilgi sahibi yapmayı amaçlar. Bu bölümlerde öğrenciler, pazarlama stratejileri, reklam, satış, satış sonrası hizmetler, tüketici davranışları, pazar araştırmaları gibi konuları öğrenebilirler.
Satış ve pazarlama uzmanı olmak için üniversitelerin pazarlama, iktisat, işletme gibi bölümlerini bitirmek gerekmektedir. Ancak bu bölümü okumayanlar da gerekli yetenek ve iş tecrübesine sahip ise satış ve pazarlama uzmanı olarak çalışabilmektedirler.
Pazarlama mezunları nerede çalışır? Mezunlar, reklam ajanslarında, pazarlama departmanlarında, araştırma şirketlerinde ve satış departmanlarında çalışabilirler. Ayrıca, bireysel olarak girişim yaparak kendi işlerini kurabilirler. Günümüzde, özellikle dijital pazarlama alanında büyük bir ihtiyaç bulunmaktadır.
Pazarlama ön lisans mezunları iş hayatına atıldıklarında pazarlamacı, iş planlama personeli, strateji geliştirme personeli pozisyonlarında çalışabilirler. Lisans mezunlarının yer alabileceği pozisyonlar ise şu şekilde sıralanabilir: Pazarlama Uzmanı İş Geliştirme Uzmanı
Marketing insanların şirketinizin ürün veya hizmetiyle ilgilenmesini sağlamak için bir süreçtir. Bu süreç, pazar araştırması, analizi ve müşterinizin ilgi alanlarının keşfedilmesi yoluyla gerçekleşir.
Pazarlama uzmanı, mevcut pazar durumunu değerlendirmek ve aksiyon almak ile görevlidir. Markanın ya da şirketin, bulunduğu pazarları ve müşteri portföyünü inceler. Pazarlama uzmanları, pazar payının korunması ya da büyümesi ile ilgili çalışmaları yürütür.
Satış ve pazarlama müdürü; müşteri hizmetleri hususundaki hedef ve stratejiler doğrultusunda, uygun satış stratejileri geliştiren, ürün ya da hizmetlerin reklam ve tanıtımlarını yapan, bu alanda doğru satış stratejisi geliştirmek için çalışma yürüten kişidir.
bireylerin ve grupların ihtiyaç ve isteklerini belirli bir değer alışverişi sonucunda elde ettikleri sosyal ve yönetimsel süreç.
Pazarlamacı sürekli olarak bir ticari işletme sahibi işveren hesabına, ancak işletmenin dışında, belli bir ücret karşılığında her türlü aracılık hizmetlerini üstlenmektedir. Pazarlamacı işverenin işçisi değildir. Hizmet sözleşmesinde işçi işverene ait işyerinde belli bir ücret karşılığında iş görmeyi üstlenen kimsedir.
B.
Aracılık faaliyetleri sonucu; pazarlamacı, kendisinin yetkili kılındığı bölge veya müşteri çevresinde bulunan müşteri ile tacir arasında kurulan her bir sözleşme için kendisine komisyon ödenmesini isteyebilir.
İşletme ve Uygulamalı Bilimler Fakültesinde yer alan pazarlama bölümü EŞİT AĞIRLIK puan türü ile öğrenci almaktadır.
Pazarlama Bölümünün eğitim süresi iki ve dört yıllık olarak değişmektedir. 2 yıllık Pazarlama Bölümü ilk yılında ticari matematik, ikinci yılında ise pazarlama araştırması eğitimleri verir.
Üniversite Sayısı: Pazarlama bölümü toplam 39 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri