UHT ve pastörize sütler, sağlık tehdidi oluşturacak ve bozulmaya neden olabilecek mikroorganizmalardan zaten arındırılmıştır. Bu nedenle, bu ürünlerin tüketilmeden önce kaynatılmasına gerek yoktur.
Yani bakkaldan veya marketten aldığınız pastörize sütler, zaten daha önceden kaynatılmıştır. Bu nedenle herhangi bir kaynatma işlemi yapmadan güvenli bir şekilde tüketebilirsiniz.
Pastörize sütü kaynatmak zorunda kalmadan doğrudan kullanabilirsiniz. Çiğ süt olmadığı için uzun uzun kaynatma işlemini istemeyen bir süt türü olarak buzdolabında yerini alır.
Günlük sütü kek, pasta, tatlı yapımında kullanacaksanız o sütü kaynatmanıza gerek yoktur. Öte yandan sütün uzun süre kaynatılması, süt vitaminlerinin ve süt proteinlerinin azalmasına sebep olacağı için günlük sütü kaynatmadan tüketmeniz önemlidir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Markette satılan sütler pişmiş mi? Markette kutu içerisinde veya şişe olarak satılan ve pastörize edilmiş sütleri içmenizde bir sakınca yoktur. İster bu sütleri soğuk olarak, isterseniz de sıcak olarak ısıtabilir ve rahatlıkla içebilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Günümüzde market raflarında paketli halde gördüğümüz sütlerin tamamı UHT süt olarak satılıyor. Bu sütlerin en büyük özelliği çok uzun süre dayanmaları için tüm koşullarının sağlanmış olması ve çok yüksek derecelerdeki ısılara maksimum 1 saniye tutuluyor olmaları.
Markette satılan (UHT, pastörize veya ESL) sütler ise, bu besin değeri kaybını en aza indiriyor ve patojen mikroorganizmaları etkisiz hale getirerek hastalık (bakteri, virüs kaynaklı) riskini ortadan kaldırıyor.
Süt kaynayana kadar sürekli karıştırın, Kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika boyunca kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz.
Bu nedenle sütü tencerede veya büyük bir cezvede kaynatırken 10 dakika kaynaması ideal bir süre olacaktır. Sütü kaynatırken dikkat edilmesi gereken bir diğer detay da ateşin şiddeti olacaktır. Süt kaynatma esnasında kısık ateş kullanmanız her zaman daha sağlıklı olacaktır.
'Çiğ süt kaynatılmadan içilir mi? sorusu ise en fazla merak edilen sorulardan biridir. Çiğ süt kaynatılmazsa, kısa süre içerisinde zararlı organizmaların üremesine yol açar. Bu organizmaların oluşmasını önlemek için, çiğ süt mutlaka ısıya tabi tutulmalı, yani kaynatılmalıdır.
Pastörize süt doğrudan içilebilen bir süttür. Uzun kaynatma işlemine gerek duyulmadan doğrudan içilerek tüketilebilmektedir.
Süt tercihe bağlı olarak ısıtılıp içilebilir. Ancak besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekir. Sütü, içmeden önce 30-35ºC ye kadar ısıtabilirsiniz.
Daha sonra ısıtma ve soğutma işlemi uygulanır. Bunlardan biri pastörize etmektir. Süt 80 derecede kapalı system içinde 15 saniye ısıtılıp, şişe ve kutulara doldurularak hızla soğutulur ve soğuk ortamda dağıtımı yapılır. Bu süte “günlük süt” denir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Market sütü nasıl ısıtılır? Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Market sütü ısıtmadan içilir mi? Marketten Alınan Sütü Isıtmadan İçmek Zararlı Mıdır? Markette kutu içerisinde veya şişe olarak satılan ve pastörize edilmiş sütleri içmenizde bir sakınca yoktur. İster bu sütleri soğuk olarak, isterseniz de sıcak olarak ısıtabilir ve rahatlıkla içebilirsiniz.
Çiğ süt kaynatıldıktan sonra 7 ila 10 gün boyunca bozulmadan saklanabilir. Ancak şişenin üzerinde yazan tüketim talimatlarına uyulmalıdır.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
4- Süt çiğ olarak içilebilir mi? Hayır. Sütün çiğ olarak içilmesi önerilmemektedir. Isıl işlem (kaynatma, pastörizasyon, sterilizasyon, UHT sterilizasyon) uygulamasına tabi tutulmayan çiğ süt tüketimi, sağlığa zararlı birçok bakterinin de vücuda alınması demektir.
Çiğ sütü sağlığınız açısından mutlaka kaynatarak tüketmenizi öneririz. Tüm şartlara uygun bir şekilde saklanırsa çiğ sütler kaynatılmadan buzdolabında 2 gün kadar dayanabiliyor. Ancak tüm saklanma şartları uygun değilse 1 gün içerisinde bozulabiliyor.
Sütü sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca 5-10 dakika daha kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Böylece sütün içerisindeki vitamin ve mineraller kaybolmadan, besin değeri azalmadan sağlıklı bir süt elde edilmiş olursunuz.
Sütün belli bir miktar kaynatılması doğru bir harekettir. Ama gereğinden fazla kaynatılması ise sütün içindeki yararlı vitaminleri öldürmektedir. Süt Kaç Dakika Kaynatılır? Uzmanlarca sütün ideal kaynama zamanı 10 dakika olarak tavsiye edilmektedir.
0-12'nci aylar arasında inek sütüne başlanmaması önerilir. 1 yaşından sonra bebek, inek sütünü sindirmeye hazırdır.
Herhangi bir nedenle anne sütü verilemediğinde / yeterli olmadığında ise 6. aydan sonra inek sütü (pastörize veya uzun ömürlü) bebeklere verilebilecek en zengin besin değerine sahip gıda maddeleri arasında yer alıyor.
Yüksek sıcaklık ve basınç sütün vitamin ve mineralle zenginleşmesini engelliyor, sindirim enzimlerini tahrip ediyor. Tahrip olan ve sindirilmeyen protein parçacıkları, bağırsaktan kanımıza geçiyor, vücut da bunları düşman olarak algılıyor ve bağışıklık sistemini tahrip ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri