Güvende, sekme, bengi, hora, karşılama, zeybek, kaşık oyunları, bar ve horon türü oyun müzikleri icra edilip oynanmaktadır. Halk çalgılarından cura, zil, davul, zurna, tulum, bağlama yörede görülmektedir.
Kasap Havası, Türkiye'de geniş çapta bilinen ve Marmara Bölgesi'nde, özellikle de Trakya Bölgesi'nde yaygın olarak oynanan bir halk oyundur.
Trakya oyunlarını Hora, Karşılama ve Sallama (Salma) olarak üç esas çeşitte dikkate almak mümkündür: 1. Horalar: Bunlar, el ele veya kol kola tutuşularak diziyle yürütülen oyunlardır. Kabadayı, Beylerbeyi, Kara Yusuf gibi oyunlar hala bilinenlerin en tipikleri görünmektedirler.
Zeybek oyunları, toplu olarak oynandığı zaman oyuncuların birbirlerine tutunmadan oynadıkları salma oyunlardır.Bu oyun türüne Ege Bölgesinde rastlanır Aydın, İzmir , Muğla, Denizli, Bilecik, Eskişehir , Kütahya,Çanakkale, Kastamonu, Uşak, Manisa, Balıkesir , Burdur ...
İlgili 28 soru bulundu
Ege'nin birçok yerinde oynanan zeybeğin en ağır ve gösterişli olanlarına Aydın, Muğla ve Manisa illeri ile birlikte İzmir'de rastlanır.
Bayburt yöresinde oynanan halk oyunlarına “BAR” denir . Bar sözcüğü genelde el birliği , gönül birliği ,ve beraberliğin oyun şeklindeki ifadesidir . Bar bir meydan oyunudur .
Bunlar da; Ahret. ana, Oyna Padiş, Osman'ın Naciyesi, İlk Kocam Oyunu, Yüzük Saklamaca, Leylek Oyunu, Elmacı Kadın, Ana. Beni Eversene vb.
Edirne ve yöresinde en çok oynanan oyunlar: Kasap oyunu, Zigoş, Debreli Hasan , Patuşka, Kazibe, Çamko, Mendil, Alaybeyi ve Karşılama'dır. Ayrıca Edirne'de seyirlik oyunlar da oynanmaktadır.
Kaşık Oyunları veya Kaşık Havası, Türkiye'de Batı Karadeniz Bölgesi (Kastamonu, Bolu, Sinop, Çankırı, Çorum gibi), Güney Marmara (Balıkesir, Bursa, Bilecik gibi), İç Batı Anadolu (Afyon, Uşak, Eskişehir, Ankara gibi), Konya çevresi ve Mersin çevresinde oynanan oyunların genel adı.
Cumhuriyet Dönemine gelinceye kadar Antalya, Teke Sancağı- Teke ili olarak adlandırılırken günümüzde de Antalya ve çevresi Teke Yöresi olarak anılmaktadır. Yörenin kendine has halk müziği ve bu müziğe uyumlu halk oyunları bulunmaktadır.
Hora, Trakya Bölgesi'nde oynanan oyunların genel adı.
Halk çalgılarındanbağlama davul, zurna, kaşık, def, kaval ağırlıklı olmak üzere, halay, kaşık, semah, zeybek, seğmen havaları icra edilmektedir. Bozlak türü uzun havalara da rastlanılmaktadır.
İlk akla gelen lezzetler İskender kebabı, İnegöl köftesi ve kestane şekeri olabilir ama damat paçası, Kemalpaşa tatlısı, pideli köfte, çardak kebabı, tahinli pide, cantık, cevizli lokum, süt helvası, Mihalıç peyniri, gerdanlı akıtma, çullama, sakızlı kebap, kul aşı, hamur bamyası, pilimen çorbası, şipsi, kartalaç, ...
Esas oyunları şunlardır: Zeybek Oyunu, Düz Oyun, Kaşıklı Oyun, Çarşamba Oyunu, Cirit Oyunu (Bu sonuncusu dans oyunu olmamakla beraber, kendine has bir havası vardır). Türkülü kadın ve oda oyunları bunlardan hariçtir. Ankara köylerinde on beş yaşından itibaren bütün gençler düğün ve derneklere katılabilirler.
Türkiye'de gördüğümüz yaygın dans formları arasında halay, zeybek, bar, horon, hora, köçek, Kafkas dansı, karşılama gibi biçimleri sayabiliriz.
Trakya yöresi'nde oynanan oyunların genel adına da karşılama diyenler mevcut olup Yunanistan'da da benzer formda oyunlara rastlanmaktadır. Ancak Trakya yöresi oyunları, çoğunlukla, tür olarak hora şeklinde adlandırılır.
Çorum Halayı, Bıçak oyunu, Davul oyunu-davul şaman oyunu, Dillala, İğdeli Gelin, Çekirge, Miço, Bediriş, Benli oyunları, ilin en çok bilinen oyunlarındandır. Çorum'da oynanan halk oyunlarının bir kısmında bazı araçlar (aletler/enstrümanlar) kullanılmaktadır.
Giresun oyunları içinde en yaygını Giresun Karşılaması ve horonudur. Horonu daha çok erkekler bölgenin meşhur çalgısı olan kemençe veya davul-zurna ile oynarlar. Kadınlar ise; davul-zurna, saz eşliğinde oynarlar.( Eskiden def ve ut eşliğinde oynarlardı.)
Giresun'da horon havaları, sallama, kol havası, karşılama ve metelik yaygın şekilde oynanan oyunlardır. Giresun yöresiyle özdeşleşmiş oyun türü karşılamadır. Karşılıklı olarak oynandığı için karşılama adıyla anılır.
Bu oyunlardan bazıları ve en çok bilinenleri Çayda Çıra Oyunu, Avreş Oyunu, Nure Oyunu, Halay Oyunu, Bıçak Oyunu, Kılıç Kalkan Oyunu, ve Delilo Oyunu'dur.
Bolu ilinde umumiyetle Köroğlu Oyunu vardır. Meselâ Çıkınlar köyünde iki ve daha kalabalık erkek tarafından davul - zurna veya sazla yürütülür. Doğu Anadolu'da meselâ Çoruh ilinde, Öğdem ilçesinin (1950'den sonra bucak) Ersis köyünde davul - zurnayla yürütülen Köroğlu oyunu tek erkeğe mahsus çeşittir.
Misket, Bursa'da cilli olarak adlandırılır. Bilye (İtalyanca: (biglia)“bilya” okunur), misket dışında Ege yöresinde meşe, Balıkesir'in Susurluk, Bandırma ve Erdek gibi Güney Marmara ilçelerinde "garit" olarak da adlandırılmaktadır.
Bu oyunların birkaç tanesini oynanış biçimi ve özellikleriyle birlikte anlatacağız. Çayda Çıra Oyunu: Bu oyun, Elazığ'ın Harput Bucağından derlenmiştir. Oyun "Mumlu Dans" namıyla dünyaca tanınmaktadır. ”Çayda Çıra” oyunu hakkında çeşitli efsaneler vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri