Bu nedenle ikinci el araç satın alımlarında aracın el değiştirdiği tarihten itibaren 15 gün süre boyunca zorunlu trafik sigortası yürürlükte bulunmaktadır. Araç aldıktan sonra sigorta süresi 2023 yılı itibariyle 15 gündür.
İkinci el araç satın alımında yaptırılması zorunlu olan trafik sigortası yaptırma işlemi satın alan bireye aittir. Aracı satın aldıktan sonra sigortayı yaptırmanız için 15 gün süreniz vardır. Ayrıca satın aldığınız aracın trafik sigortası varsa ve bu süre dolmamış ise 15 gün için bu sigorta geçerli olur.
Trafik sigortası günü geçerse cezai yaptırım ile karşılaşılmaktadır. Poliçe yenileme tarihinden 1 gün sonra yapılan yenileme işleminde araç sahipleri %5 oranında ceza ödemekle yükümlü olmaktadırlar. Trafik sigortası gecikme cezası ise her 30 gün için %5 oranında artmaktadır.
Gecikme cezası: Trafik sigortasının vade tarihinde yaptırılması gerekir, bir gün bile gecikirse %5 sürprim cezası vardır. Yani gecikme olduktan sonraki 1. ayın içerisinde %5 prim artışı ile trafik sigortası yaptırılabilir. 2.ay sürpim cezası %10 olur ve her ay ceza oranı artar.
Eğer yeni araç sahibi 15 günün sonunda trafik sigortasını yaptırmazsa aracı trafikten men edilir ve park alanına çekilir. Sonrasında araç sahibinin arabasına kavuşması için bu cezaları ödemesi ve Zorunlu Trafik Sigortası yaptırması gerekir.
İlgili 32 soru bulundu
Standart zorunlu trafik sigortasında olduğu gibi kısa süreli sigortada da devlet kontrolleri uygulanmakta, koşullar yasalar ile belirlenmektedir. Bu iki özel şart dışında kısa süreli trafik sigortası yaptırmak mümkün değildir.
Trafik Sigortası Bitince Kaç Gün İçerisinde Yenilenmelidir? Trafik sigortasının belli bir yenilenme süresi yoktur. Poliçenizin süresi 1 yıldır. 1 yıl dolduğunda hemen yenileme yapmanız gerekir. " Trafik Sigortası Yenileme " başlıklı yazımızda belirttiğimiz üzere bir gün bile poliçesiz trafiğe çıkmak yasaktır.
Trafik Sigortası Yaptırmadan Trafiğe Çıkmanın Cezası Ne Kadar? Trafiğe çıkmadan önce oluşması muhtemel riskleri güvenceye almak için zorunlu trafik sigortası yaptırılması gerekir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan birey, 436 TL cezaya tabi tutulur. Aynı zamanda araç trafikten men edilir.
Araç zorunlu trafik sigortası yaptırmak için hafta sonu işlemleri, pazartesi günü tamamlanır. Yani cumartesi veya pazarı takip eden ilk pazartesi yenileme işlemi yapılabilir. Bu süre zarfı boyunca araç sahipleri herhangi bir ceza ile karşılaşmazlar. Çünkü pazar günü trafik sigortası şirketleri kapalı olur.
Poliçenin ilk yılının hasarla kapatılması halinde, 3. basamakta %45, ikinci yılı hasarla kapatılırsa 2. basamakta %90, üçüncü yıl da hasarlı kapatılırsa 1. basamakta %135 oranında artış uygulanır.
Trafik sigortası yaptırmadan araç ile kara yoluna çıkan sürücüler, (2023 yılı için) 436 TL trafik cezası ödemek zorunda kalır. Ayrıca trafik sigortası olmadan muayene yaptırılması da mümkün değildir.
Üstelik aracını muayene ettirmeyen ve sigorta da yaptırmayan sürücüler, sürücüsüz ve muayenesiz araç kullandıkları için çeşitli yaptırımlarla karşılaşırlar. Ayrıca muayenenin aksatılması sonucu muayene gecikme ücreti ödemek durumunda da kalabilirsin. Sigortasız araç kullanma cezalarında biri de trafikten men cezasıdır.
Bilindiği üzere kısa vadeli trafik sigortası da trafik seyri boyunca yolculuğunuzu güvene alan bir sigorta türüdür. Bir yıl boyunca devam eder ve poliçenizde yer alan maddelere göre kaza durumunda zararlarınızı karşılar.
Aylık kasko, daha çok aracını sık kullanmayan ve ekonomik durumu kötü olan sigortalılar tarafından kullanılan avantajlı bir uygulamadır. Aylık kasko avantajları şu şekilde sıralanabilir. Kredi kartına bloke koymaz. Yıl içinde istediği zaman aylık kasko yaptırabilir, kasko poliçeni bir yıl beklemeden iptal edebilirsin.
Tamamlayıcı sağlık sigortası yatarak tedavi bekleme süresi, hayati riski olan bazı hastalıklar dışında 3 ay olarak belirlenmiştir. Yatakta tedavi teminatına kullanabilmek için sigorta şirketin tarafından belirlenen bu 3 aylık süreyi doldurman gerekir.
Sigorta, poliçede başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde, aksi kararlaştırılmadıkça, Türkiye saati ile öğleyin saat 12. 00'de başlar ve öğleyin saat 12.00'de sona erer.
Sigortalı ve/veya sigorta ettirenin ölümü halinde, sigortanın hükmü devam eder ve sözleşmeden doğan bütün haklar ve/veya borçlar mirasçılarına geçer. Bu durumda, sigortanın varlığını öğrenen yeni hak sahibi durumu onbeş gün içinde sigortacıya bildirmekle yükümlüdür.
Kendi ehliyet sınıfının dışında araç kullanmanın cezası ise 4.064 TL'dir.
Elbette, zorunlu trafik sigortanızı bitiş tarihinden önce de yenileyebilirsiniz. Yenileme tarihinden önce trafik sigortası yaptırmak her zaman avantajlı.
Araç sahibinin yaşı ne kadar büyükse trafik sigortası fiyatı o kadar düşük olur. Örneğin, satın aldığın araç senin yerine babanın üzerine ise babanın yaşı senden büyük olacağı için senin ödemen gereken prim, babanın ödemesi gerekenden daha yüksek olacaktır.
Fakat sigorta şirketleri, kendi çalışma prensipleriyle bir sınır belirleyebilir. Örneğin poliçenizi 1 ay önce yenilemek istediğinizde her sigorta şirketinden teklif alamayabilirsiniz. Bazı şirketler ise 15 günden önce size teklif vermez. Bu nedenle poliçenizi, bitiş tarihinden en geç 1 hafta önce yenilemelisiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası olmayan araçların trafiğe çıkması yasaklanmıştır. Zorunlu Trafik Sigortası borç sorgulama işlemlerinizi e-Devlet üzerinden, süresi dolan poliçeleriniz için Zorunlu Trafik Sigortası teklif alma işlemlerinizi ise Garanti BBVA Mobil veya Garanti BBVA İnternet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Satmış olduğum aracın trafik sigortasını yeni aracımda kullanabilir miyim? Araç değişikliği durumunda mevcut trafik sigortası poliçenizi iptal ettirip yeni aracınız için yeni bir poliçe düzenlemeniz gerekiyor. Trafik sigortası kapsamında kazandığınız hasarsızlık indirimi yeni poliçenize aktarılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri