Yukarıda belirttiğim gibi gelenek anlayış soğuk suda yavaş pişirmeyi öneriyor. Nitelikli kahve sektörü ise demleme süresinin uzamasının kahveyi acılaştırdığını savunarak soğuk su kullanmaya sıcak bakmıyor.
Türk kahvesinde öncelikle soğuk su değil, sıcak suyu kullanmamız gerekiyor. Türk kahvesi ince öğütüldüğü için çabuk demlenmesi gerekiyor. Bunun için de sıcak suyla kaynatılması çözüm noktası. Kahve ateşe konmadan karıştırılmalı, pişerken asla dokunulmamalı.
Türk kahvesi, herkesin yaygın olarak bildiği kısık ateşte ve soğuk suyla hazırlama usulü kahvesinin tadını bozduğundan yanlış bir pişirme yöntemidir. Hem soğuk suyla hem de kısık ateşte hazırlanan kahvenin pişirme süresi uzadığı için tadında acılaşmalar olmaktadır.
Normal pişirme tekniği ile pişirdiğiniz Türk kahvesini bir fincana alın. Sonrasında soğuk süt ve buz ekleyin. Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra servis edeceğiniz bardağa alın. Evet, bu kadar kolay bir şekilde hemen hazırlayabilirsiniz.
Cold Brew, demleme usulüyle hazırlanan bir kahve çeşididir. Ancak standart demleme işlemi gibi sıcak suyla ya da kaynatılarak değil tamamen soğuk su kullanılarak hazırlanır. Demleme işlemi uzun sürdüğü için cold brew yumuşak içimli bir kahve deneyimi sunar.
İlgili 28 soru bulundu
Soğuk demlenmiş kahve, kafein, fenolik bileşikler, magnezyum, trigonellin, kinidler ve lignanlar dahil olmak üzere kalp hastalığı riskinizi azaltabilecek bileşikler içerir. Bunlar insülin duyarlılığını artırır, kan şekerini stabilize eder ve kan basıncını düşürür.
Sütlü ya da sütsüz olarak hazırlayabileceğiniz soğuk kahveler ile özellikle yaz aylarında keyifli bir şekilde vakit geçirebilirsiniz. Soğuk filtre kahve ve diğer kahve çeşitlerini inceleyerek kendi zevkinize uyum sağlayabilecek alternatifler bulabilirsiniz.
Kahveyi (ve eklediyseniz şekeri) su ile iyice ıslanacak ve çözünecek şekilde karıştırın. Cezveyi kısık ateşte üzerinde köpük oluşuncaya kadar kaynama derecesine yaklaşmasını gözleyin. Kaynamaya başlamadan önce kısık ateşten alarak üst tabakada kabaran kahve köpüğünü fincanlara eşit miktarda pay edin.
Eğer cold brew veya cold drip için bir kahve arayışındaysanız en önemli kriteriniz tat olmalıdır. Eğer çikolata tatlarını seviyorsanız Latin Amerika, çiçeksi ve daha meyvemsi tatları seviyorsanız Afrika kahvelerine yönelebilirsiniz.
Bol köpüklü Türk kahvesi yapmak için ilk başta cezveye fincan başına 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi konulur. Ardından kaç fincan kahve yapılacaksa o kadar su eklenmelidir. Her fincan için 1 fincan su konulur. Bol köpüklü Türk kahvesi için soğuk su kullanmak daha etkili olacaktır.
Böbrek taşlarının %75'i oksalattan oluşur. Birçok besinin yanı sıra kahvenin içerisinde de oksalat bulunur. Kahvenin yanında ikram edilen su kahveyle içildiğinde oksalatın atılmasında yardımcı olur. Bu sebepten kahvenin topraklarımıza geldiği ilk günden bu yana kahvenin yanında su ikram edilir.
Soğuk demlenmiş kahve, kafein, fenolik bileşikler, magnezyum, trigonellin, kinidler ve lignanlar dahil olmak üzere kalp hastalığı riskinizi azaltabilecek bileşikler içerir. Bunlar insülin duyarlılığını arttırır, kan şekerini stabilize eder ve kan basıncını düşürür.
Kaç fincan yapılacaksa o kadar su koyuyoruz, ardından şekeri ekliyoruz. En son olarak da kahveyi koyuyoruz, kahvenin köpüklü olmasını istiyorsanız kahveyi bol koymalısınız. Malzemeleri koyduktan sonra kahveyi orta ateşte pişiriyoruz, ama kahveyi kesinlikle karıştırmamalısınız. Ne başta ne pişirirken.
Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da kahvenizi kısık ateşte pişirmek. Zira yüksek ateş kahvenin hemen kabarıp taşmasına neden olur. Cezvenizi ocakta tutma süreniz de önemli. Cezveyi ocaktan almak için kahvenin tamamen kabarmasını beklemeyin.
Kahve direkt olarak yağ yakımı sağlamıyor.
Bu etkilerden yararlanmak için kafein oranı yüksek ve kalorisiz kahveler tüketmek gerekiyor. Espresso, Americano, Filtre Kahve (Sade) veya Türk Kahvesi tüketebilirsiniz.
Soğuk kahve hazırlamanın en pratik yöntemi belki de en kolayı instant kahve diye adlandırılan hazır kahvelerle, yani granül yapıdaki kahvelerle hazırlamaktır. Dilediğiniz kadar Granül kahveyi 1/4 bardak soğuk suda eritin, üstüne bardağın 1/4'ü kadar buz ve kalanına da süt ekleyerek kahvenizi hazırlayabilirsiniz.
Mutlaka temiz ve soğuk içme suyu kullanın. Musluk suyu kullanırsanız, bu sudaki klor kahvenizin tadını bozacaktır.
Büyük bir su bardağına soğuk süt koyuyoruz ve içine 3-4 kahveli buz ekliyoruz. Hepsi bu kadar, buz eridikçe süt soğuyacak, rengi ve tadı kahveli olacak. Ferahlarsınız akşama.
Bu sorunun cevabı kısaca evettir. Çünkü çiğ kahve tüketmenin vücuda faydası oldukça fazladır. Dolayısıyla çiğ kahveyi gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
Kahveden önce içilen birkaç yudum su ağzın içini temizliyor, diğer tatlardan arınmasını sağlıyor ve böylelikle kahvenin tadı daha saf bir şekilde alınabiliyor.
Kahveye ayıp etmeyin: Kaynar su kullanmayın
Kahveye suyu koymadan önce tabii ki kaynatacaksınız ancak kaynattığınız suyu mutlaka bekletmeniz gerekir. Aksi halde kahvenin üzerine doğrudan döktüğünüz sıcak su kahveyi yakar ve tadının bozulmasına neden olur.
Soğuk demleme anlamına gelen cold brew, kalın öğütülmüş kahve çekirdeklerinin soğuk suyun içerisinde 12-18 saat aralığında demlenmesiyle elde edilen ve soğuk olarak buzla servis edilen özel bir kahve.
Yüksek oranda süt içeren soğuk kahve çeşitlerinden biri olduğu için Iced Latte yumuşak içimli kahveleri sevenler için daha uygun bir seçenek olabilir. Iced Latte'yi Iced Americano'dan ayıran tek fark, yapımında su yerine süt kullanılması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri