İzlenimlerini aktaran Ceylan, Uluslararası Doğa Koruma Birliğinin (IUCN) kırmızı listesinde yer alan Akdeniz ve Ege'de nesilleri neredeyse yok olan denizatlarını Değirmendere'de ve Marmara Denizi'nin serin sularında görüntülediklerini söyledi. Ceylan, "Denizatlarını burada görmek muhteşem.
Ülkemizde de üç tür denizatı bulunmaktadır. Ancak bu türler ticari olarak değerlendirilmemekle birlikte populasyonlarının da hangi seviyelerde oldukları tam olarak bilinmemektedir.
Denizatları bolca avlanmakta, satılmak ya da ilaç yapımında kullanılmak üzere kurutulmaktadır. Aşırı tükenmesi nedeniyle bazı türleri yok olmuştur. Denizatı bütün denizlerde bulunur ve küçük kabuklularla beslenir.
Denizatı, yılan iğnesinin de dahil olduğu Syngnathidae familyasından Hippocampus cinsine ait olan balıklardır. Tüm dünyada ılıman ve tropikal sularda bulunurlar.
Torik, palamut, lüfer, çinekop, tekir (barbun), yunuslar, köpek balıkları, kaya balığı, kırlangıç, trakonya, iskorpit, istavrit, kıraça, izmarit, sdlya, hamsi, gümüş balığı, zargana, dil balığı, kalkan yavrusu, lapin, kayış balığı, kefal, mercan, bakkaroz, midye, levrek, karagöz,orfoz,lahoz.
İlgili 27 soru bulundu
Türkiye'de uzun yıllardır görüntülenmeyen su samurları, son zamanlarda Marmara Denizi'nde yeniden görülmeye başlandı.
Marmara Denizi'nde avlanan balıkçıların ağlarına yaklaşık 4 metre boyunda, 1,2 ton ağırlığında köpek balığı takıldı. Avşa Adası açıklarında palamut avına çıkan balıkçılarca yakalanan "pamuk" cinsi köpek balığı, Beylikdüzü Yeşilvadi Türkiye Deniz Canlıları Balıkçı Kenan Müzesi'ne getirildi.
Denizatları neredeyse hep tek eşli bir yaşam sürüyor. Hatta bazılarının aşkları ölümden sonra da sürüyor.
Rüyada denizatı görmek, saygınlık kazanmak ve iyi bir yaşam sürmeye işaret eder. Rüyada denizde yüzerken denizatı görmek ise başarı yakalamak ve mutlu olmaya delalet etmektedir.
ÜÇ KALP, YEŞİL KAN, OLDUKÇA BÜYÜK BİR BEYİN
"Üç kalpleri olduğunu, kanlarının yeşil aktığını ve omurgasız hayvanlar arasında en büyük beyinlerden birine sahip olduklarını söyledi.
DENİZATI KELİMESİNİN ANLAMI
Başı at başına benzeyen, suda dik duran, kuyruk yüzgeci olmayan bir deniz hayvanıdır. Bu kelime genellikle denizatı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı denizatı şeklinde olmalıdır.
Bilinen 47 denizatı türü vardır. Ömürleri yaklaşık 3 yıldır.
Denizatı: Dünyanın en sadık canlısı; eşi öldükten kısa. bir süre sonra o da ölür.
Fotoğrafını gördüğünüz kısa burunlu denizatı, tüm denizlerimizde bulunur. Genellikle kahverengi olur ve karnındaki keseler sayesinde dik durabilir. Küçük deniz canlılarıyla beslenir ve deniz çayırlarının olduğu yerlerde yaşar. Görünümüyle diğer balıklardan oldukça farklı olan mavi vatoz, Akdeniz'de yaşar.
Yani olmaz değil olur, deniz atı beslenir, akvaryum ortamında çok rahat yavru bile alınır (hemde yüzlerce, türüne göre) ama canlı yem sorunun çözmeniz gerekiyor, sürekli taze ve bol miktarda canlı yem ya toplamalı (deniz kenarında değilseniz zor) yada üretmelisiniz.
Bir eş bulduktan sonra dişi, yumurtalarını erkeğin vücudundaki özel bir keseye bırakır. Yumurtalar yerleştirildikten sonra, erkek denizatı onları spermle dölleyecek ve gelişme sürecinde onları yaklaşık 24 gün boyunca taşıyacaktır.
Deniz atı, özgürlüğün, dayanıklılığın ve sakinliğin sembolü olarak bilinir. Bu küpeler, deniz atının figürünü taşıyarak güçlü sembolizmi günlük tarzınıza taşımanızı sağlar.
Denizatı sembolü kişiye sağlık,bolluk,bereket ve şans getirmesi için yıllardır hediye sektöründe başlıca tercih edilen ürünlerdendir. Denizatı doğası gereği aynı zamanda eşitliği de simgelediğinden erkek kadın ilişkilerinde fedakarlık paylaşım sembolü hediye olarak tercih edilebilir.
Denizatlarının ilginç bir özelliği ise adeta bukalemun gibi renk değiştirebilmeleridir.
Denizatları yaygın olarak sığ tropikal ve ılıman sularda yaşayan bu canlılar dik durumda yüzerler, deniz iğnelerinin akrabalarıdırlar ve boyları 1.5 cm ile 35 cm arasında değişir. Vücut şekilleri yüzünden denizatları oldukca beceriksiz yüzücüdürler ve akıntıya kapılırlarsa yorgunluktan kolayca ölebilirler.
Denizatlarının Varlığı Tehdit Altında mı? , Akdeniz ve Karadeniz'de de yaygınlar. Türkiye'de ise 18 türün bulunduğu saptanmış.
Güzellikleri ve doğurganlıkları ile bilinen denizatlarının tek seferde 2000 civarı doğum yapıyor. Bu görüntülerde bir denizatının doğum yapma anı yer alıyor.
Marmara Denizi'nde de görülen dünyanın en yaygın yunus balığı türü Afalina'dır. Afalina (Tursiops truncatus), yunusgiller (Delphinidae) familyasından dünyanın bütün okyanuslarında yaygın olan bir yunus türü.
Çıplak ellerinizi ve ayaklarınızı kullanmayın. Özellikle köpek balıklarının en hassas olduğu yerler olan gözlere ve solungaçları hedef alın. Köpek balığının ağzına girmeniz durumuna mümkün olduğunda agresif savunma yapın. Ölü taklidi yapmak kesinlikle işe yaramaz.
Marmara Denizi'nde uzun yıllardır görülmeyen ahtapot, dil balığı, gorgon mercanı ve bazı kalamar türlerinin son dönemde görülmeye başlandığını belirten uzmanlar, alınan tedbirlerin, etkisini göstermeye başladığını söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri