Torik, palamut, lüfer, çinekop, tekir (barbun), yunuslar, köpek balıkları, kaya balığı, kırlangıç, trakonya, iskorpit, istavrit, kıraça, izmarit, sdlya, hamsi, gümüş balığı, zargana, dil balığı, kalkan yavrusu, lapin, kayış balığı, kefal, mercan, bakkaroz, midye, levrek, karagöz,orfoz,lahoz.
Küt burunlu camgöz (Dalatias licha) ve Yutucu köpekbalığı (Centrophorus uyato): Marmara'dan Akdeniz'e kadar görülür. KÖPEK BALIĞI VARLIĞI TEHLİKE ALTINDA! Köpek balıkları denizin olmazsa olmazlarındandır. Deniz ekosisteminin sağlığının başlıca krakterlerinden olan köpek balıklarının varlığı tehlike altında!
Marmara Denizi altında Marmara fayı ya da fayları olarak da bilinen, Kuzey Anadolu Fay hatının batısında yer alan sismik olarak harketli bir fay bölgesi vardır. Tarih boyunca ürettiği depremlerle büyük yıkıma yol açan bu faylar 1509 Büyük İstanbul Depremi ve 1999 Gölcük Depremi gibi depremlerin sorumlusudur.
Marmara Denizi belirttiğimiz gibi hem gezici balıklara hem de yerli balıklara ev sahipliği yapar. Ayrıca geçici olarak tanımlanacak balıklar da vardır. Halen deniz içerisinde, hamsi, sardalya, istavrit, kefal, deniz yıldızı, lüfer, karagöz, palamut, izmarit, mezgit, çipura gibi balıklar yaşamaktadır.
Marmara korunmalı
Çift sıra vantuzlu ahtapot türünün kıyıya yakın alanlarda kayalık, kumlu ve çamurlu diplerde gözlenir. Deniz tabanındaki kabuklularla beslenir. Marmara Denizi ve İzmit Körfezi'nde alt tabakada oksijen azalması yaşanıyor. Canlıların yaşam alanı daralıyor.
İlgili 38 soru bulundu
Denizlerin sığ ve kumlu yerlerinde kuma gömülü olarak yaşayan vatozlar, Marmara Denizi'nin derinliklerinde su altı kamerası ile görüntülendi. Vatozların yüzerken süzülerek ilerlemeleri ise masalsı bir görüntü oluşturdu. Marmara Denizi'nin derinliklerinde yaşayan vatozlar su altı kamerası ile görüntülendi.
Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara'da meydana gelebilecek herhangi bir depremin tsunamiyi de beraberinde getirebileceğini belirterek, “Bu açıdan en potansiyel tehlike yeri Doğu Marmara'dır.
Marmara pavuryası (Pachygrapsus marmoratus), Karadeniz, Marmara Denizi, Akdeniz ve Atlas Okyanusunun bir kısmında yaşayan bir yengeç türüdür.
Levrek ve kalkan balıkları için Marmara Denizi'nin doğal yaşam alanı olduğunu anlatan Erkan, “Bölgesinde görülmeyen hiçbir balığı bırakmıyoruz, levrek ve kalkan Marmara'da görülen, doğal yaşam alanı olan balık türleri.
Marmara Denizi'nde de görülen dünyanın en yaygın yunus balığı türü Afalina'dır. Afalina (Tursiops truncatus), yunusgiller (Delphinidae) familyasından dünyanın bütün okyanuslarında yaygın olan bir yunus türü.
Marmara Denizi tümüyle Türkiye'ye ait, dünya suları ile ilişkisi kuzeyde İstanbul ve batıda Çanakkale Boğazı ile sağlanan bir iç denizdir.
Karadeniz çanağını dolduran suların hacmi 537000 km3 civarındadır. Karadenizin en derin yeri 2245 m ve ortalama derinliği 1271 m'dir. Bu nedenle türkiye denizleri arasında ortalama derinliği en fazla olanıdır.
- Türkiye çevresindeki en büyük deniz olan Akdeniz'in kapladığı alan 2.500.000 km²dir. - Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu'na, Süveyş Kanalı ile Hint Okyanusu'na bağlanmıştır.
Fethiye'de bir köpek balığı yanında yüzdüğü teknenin kaptanı tarafından görüntülendi. Turistlerin gözde tatil yerlerinden Muğla'nın Fethiye ilçesinde bir teknenin etrafında yüzen köpek balığı görüntülendi.
Katil Köpek Balığı Nerede Yaşar ve Bulunur? Katil köpek balıkları okyanuslarda yaşar ve daha çok ılıman iklimleri tercih ederler. Aynı zamanda Türkiye'de Akdeniz, Ege ve Marmara'nın kıyı bölgelerinde yaşadıklarını söylemek mümkündür.
Ama hala Çanakkale Boğazı girişine yakın bölgelerde, Marmara Denizi'nde birkaç fokun varlığı bilinmekte. Akdeniz foklarının sayısı dünya genelinde 700'den az, Türkiye kıyılarında ise 100 kadarının yaşadığı bilinmekte.
Marmara Denizi'nde uzun yıllardır görülmeyen ahtapot, dil balığı, gorgon mercanı ve bazı kalamar türlerinin son dönemde görülmeye başlandığını belirten uzmanlar, alınan tedbirlerin, etkisini göstermeye başladığını söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Şu an itibariyle Marmara Denizi'nden çıkan balıkların yenilmesi ve tüketilmesi ile alakalı herhangi bir problem yok" dedi.
Av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle Marmara Denizi'nde hamsi bolluğu yaşanıyor. Bu yıl bir hafta içinde 747 ton 651 kilogram hamsi avlandı. Bu rakam geçen yıl 416 ton 756 kilogramdı. Hamside 2 kat artış görülürken geçmiş dönemde 130 ton 277 kilogram olan palamudun bu sene hiç olmaması dikkat çekti.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Marmara Denizi kıyılarında zehirli pusula denizanasının da aralarında bulunduğu denizanalarının artmasına denizdeki kirliliğin neden olduğunu söyledi.
Marmara Denizi'nde öğle saatlerinde hortum çıktı. O anlar kaydedildi. Marmara Denizi'nde, Adalar civarında çıkan hortum sahillerden görüntülendi. Vatandaşlar çektikleri hortum görüntülerini sosyal medyada paylaştı.
Zehirli pusula denizanaları Marmara Denizi'ni istila etti. Deniz suyu sıcaklığındaki artış, denizanalarının çoğalmasına neden oldu. Uzmanlar, kirlilikle mücadele edilmemesi halinde, zehirli pusula denizanalarının daha da artmasından endişe ediyor. Böyle bir durumdaysa, turizm sektörü sekteye uğrayabilir.
Diyelim bu deprem olduğunda Tekirdağ da etkilenir, Silivri de etkilenir, İstanbul da etkilenir, doğu yakası etkilenir, güneyinde Yalova'dan tutun Bursa, Balıkesir, Çanakkale'ye kadar etkilenir.
7 MART 2023 NEREDE DEPREM OLDU? Kandilli ve AFAD'ın aktardığı bilgilere göre bugün İzmir, Bingöl, Osmaniye, Kayseri, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Elazığ ve Adana'da hafif çaplı depremler oluştu.
"YÜZDE 64 OLASLIKLA 2029'A KADAR OLACAK"
Marmara'da beklenen depremin 1999 yılından itibaren her an olmak kaydıyla 30 sene içerisinde olma olasılığını yüzde 64 olduğu bilimsel olarak açıklandı. 1999'dan bu yana 23 sene geçti, yüzde 64 olasılık 2029'a kadar olduğuna göre biz işin son evresine geldik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri