"Marmara Denizi'nin dibinde 3 çukur var, yaklaşık 900-1200 metre civarında. Üzerinde 15-20 metreye yakın alüvyonlar var. Bunlar depremin sarsıntısıyla sallanacak, o heyelan kütleleri denize akacak ve dolayısıyla tsunami oluşacak. Bu tsunamiden korunmak için seyretmek yerine kıyılardan uzaklaşmak lazım.
Geçmişte olmuş tsunamilerden de anlaşılacağı üzere; Marmara Denizi'nde, tsunami üretebilecek bir depremden sonra; zayıf da olsa bir risk vardır. Ancak, oluşacak tsunaminin Pasifik Okyanusu'nda meydana gelen ve dalga boyu 30 metreyi geçen tsunamiler gibi olmayacağı açıktır.
Tarihsel çalışmalar, 8300 km'den fazla kıyı şeridine sahip ülkemizde son 3000 yıl içinde 90'dan fazla tsunami meydana geldiğini göstermektedir. Bunlar başta Marmara Denizi olmak üzere ülkemizi çevreleyen tüm denizlerde gözlemlenmiştir (Şekil 1).
Gene tarihsel verilere bakıldığında Marmara'da etkili olmuş tsunamilerin varlığı bilinmektedir (SOYSAL; 1985, KURAN ve YALÇINER; 1993, ALTINOK ve ERSOY; 1996). 1894 İstanbul Depremi'nde de oluşmuş olan tsunami İstanbul'da etkili olmuştur(AMBRASEY; 1962, KARNIK; 1971, ANTONOPOULOS; 1978).
Büyükçekmece denizaltı heyelanı kaynaklı olası tsunamilerde su basma alanı yüksek olan ilçeler, Silivri'ye ek olarak, Büyükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü ve Avcılar ilçeleridir. Bu ilçeleri Kadıköy, Maltepe, Fatih ve Küçükçekmece ilçeleri takip etmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Diyelim bu deprem olduğunda Tekirdağ da etkilenir, Silivri de etkilenir, İstanbul da etkilenir, doğu yakası etkilenir, güneyinde Yalova'dan tutun Bursa, Balıkesir, Çanakkale'ye kadar etkilenir.
Dr. Haluk Özener, Milliyet aracılığı ile önemli mesajlar verdi. Marmara Denizi'nde oluşacak büyük depremin İstanbul başta olmak üzere, Kocaeli, Tekirdağ, Yalova, Bursa, Sakarya, Balıkesir gibi kentleri de etkileyeceğini dile getiren Prof.Dr.
Deniz suyu ne kadar derinse dalgalar da o kadar hızlı hareket ederler. Örneğin Pasifik Okyanusu'nun ortasında ortalama derinlik 4000 metredir ve bu derinlikte tsunamiler 720 km/saat hızla yayılırlar. Bu hız yaklaşık olarak bir jet uçağının hızına karşılık gelir. İki dalga arasındaki mesafe 200 km'yi bulabilir.
Türkiye çevresindeki denizler için yapılan bilimsel araştırmalar, son 3000 yıl içinde kayda geçmiş en az 90 adet tsunami olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Bunların çoğu özellikle Marmara Denizi (İstanbul ve İzmit), Ege Denizi (İzmir), ve Akdeniz (İskenderun ve Fethiye) civarında etkili olmuştur.
"Ağırlıklı olarak Ege ve Akdeniz bizim için daha riskli. Güney batı sahillerimizde, Girit, Muğla, Gökova, Fethiye, Antalya civarında 3 metrenin üzerinde tsunami olma olasılığı var. Akdeniz'de Girit yayı diye tabir ettiğimiz alan aslında Afrika plakasının Ege-Anadolu plakasının altına daldığı bir levha sınırı.
Öte yandan Marmara'de denize girilmemeli ve özellikle müsilajın yoğun olduğu bölgelerde bu deniz suyuyla temas dahi edilmemeli. Çünkü, denizdeki birçok hayvan ve bitki türünün yaşamına mal olan müsilaj halk sağlığını da tehdit ediyor.
Marmara Denizi için gerçekleştirilen çeşitli modelleme çalışmaları ilk tsunami dalgasının deprem oluş zamanından sonra 10 dakika içinde, en yüksek tsunami dalgasının da yaklaşık 60-90 dakika arasında kıyılara varacağını göstermektedir.
Özener, meydana gelen bu depremlerin Marmara'daki olası bir depremi tetiklemesinin söz konusu olamayacağını söyleyerek, "Doğu Anadolu fayında olan bir depremin Marmara'da olabilecek olası bir depremi tetiklemesi teorik olarak mümkün değil. Bu gibi durumlarda çok fazla yanlış ve hatalı bilgiler yayılmakta.
Şener Üşümezsoy ise en radikal tespitleri dile getiren isimlerden. İstanbul'da önümüzdeki yıllarda 6.5 şiddetinde bir depremin gerçekleşme ihtimalinin yüzde 1-2 civarında olduğunu belirten Prof. Dr. Üşümezsoy'a göre, “Büyük İstanbul depremi fikrini ortaya atan kişinin ABD'li jeofizik uzmanı Ross Stein.
Tsunami, Pasifik Okyanusunda çok sık diğer okyanus ve denizlerde seyrek görülür. Okyanus kabuğunun kırılması sonucu oluşan tsunami, okyanus açıklarında bir insan boyu kadar yüksekliğe ve dalga boyu yüzlerce kilometredir.
Günlük rüzgâr dalgalarının dalga boyu (tepeden tepeye) yaklaşık 100 metre (330 ft) ve yüksekliği yaklaşık 2 metre (6.6 ft), derin okyanustaki bir tsunami, 200 kilometreye (120 mil) kadar büyük bir dalga boyuna sahiptir.
Merkez üssü Japonya'nın başkenti Tokyo'nun 550 kilometre güneyi olan depremin derinliği 10 kilometre olarak açıklandı. Japonya Meteoroloji Ajansı depremin hemen ardından, Torişima adasının konuşlandığı İzu takımadaları için 1 metre yüksekliğinde tsunami uyarısı yayımladı.
Tsunami riskine dair haber platformlarına da taşınan bu paylaşımlar kısa bir süre içinde başta İtalya olmak üzere bölge ülkeler ve Türkiye'de de yayıldı. Doğu Akdeniz bölgesinde bir tsunami beklentisi olmadığı bilgisi, de saat 14:50'de AFAD tarafından kamuoyuyla paylaşıldı ve Twitter'da da duyuruldu.
Akdeniz'de büyük bir tsunami olacağını düşünmüyoruz. Denizin içinde geçen fayda meydana gelebilecek bir depremde belki ufak çaplı tsunami olabilir" dedi.
Tsunami oluşmadan önce bazı belirtiler veren bir doğa olayıdır. Bu kapsamda; deprem sarsıntıları, dalga sularının aşırı ısınması, sudaki pis koku ya da su yüzeyindeki baloncuklar tsunami belirtileri arasında yer almaktadır.
Bu durumda yapılacak tek şey; kıyıdan uzaklaşmaktır. Deniz içerisinde seyir halinde bulunanlar ise kıyıdan uzaklara, derin sulara giderek dalganın kendilerine ve deniz taşıtına vereceği zararı azaltabilir hatta önleyebilir. Deniz kıyısında olanların ise, denizden uzaklara ve yükseklere gitmeleri gerekmektedir.
Depremin sebep olduğu kırılmalar deniz tabanının bir kısmının yükselmesine sebep olduğu zaman sıkıştırılabilirliği çok az olan deniz suyu da yükselir. Bunun sonucunda oluşan şişkinlik kararsızdır ve içerdiği deniz suyu kütle çekim kuvvetinin etkisiyle etrafa yayılmaya başlar.
Naci Görür, Marmara Bölgesi'nin deprem tehdidi altında olduğunu belirterek, "Aynı uyarıyı biz Güneydoğu depremleri için de yaptık. Depremi duyar duymaz ağladım çünkü deprem geliyor diye aylarca çığlık attık. Şimdi tarih tekerrür etmesin." ifadelerini kullandı.
İstanbul'un üzerinde bulunduğu fay hattı Tekirdağ-Şarköt açıklarından Marmara Ereğlisi'ne kadar uzanmaktadır. Doğu Anadolu Fay hattı ise Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl ve Muş'a kadar uzanmaktadır.
Uzmanlar bu depremde Marmara Denizi'ne kıyısı olan her şehrin etkileneceği söylüyor. Yani bu deprem sadece İstanbul'u ve Balıkesir'i etkilemeyecek. Marmara Denizi'ne kıyısı olan Yalova, Bursa, Kocaeli, Çanakkale, İstanbul, Tekirdağ ve Balıkesir'in depremden ağır bir şekilde etkileneceği bilinmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri