Yedikleriniz de önemli Peki, oksijeni bol bir diyetle, enerji seviyenizi de yükseltebileceğinizi biliyor muydunuz? Meyve, yeşil sebze, fındık, ceviz gibi çiğ yiyecekler vücudunuz için taze hava doludur. Çok pişmiş yemekler, kırmızı et, şeker, doymuş yağ veya beyaz ekmekten uzak durun.
Temiz hava solumak için pencereleri açın veya dışarı çıkın.
Pencerelerinizi açmak veya kısa bir yürüyüşe çıkmak gibi basit bir şey, vücudunuzun getirdiği oksijen miktarını artırır, bu da genel kan oksijen seviyesini artırır. Ayrıca gelişmiş sindirim ve daha fazla enerji gibi faydaları vardır.
Havuç başta olmak üzere tatlı patates, balkabağı, kabak ve kayısı beslenme düzenine eklenebilir. Vücudun fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için oldukça önemli olan folik asit, vücuda oksijen sağlayan sağlıklı kan hücrelerinin oluşmasında rol oynar.
Burunla alınan nefeste kana karışan oksijen miktarı yüzde 80 olurken, ağızla alınan nefeste ise bu oran yüzde 40'a düşüyor. Ayrıca ağızdan alınan nefes boğazda tahrişlere sebep oluyor ve vücut direncini düşürüyor. Doğru nefes almak insan sağlığı açısından hayati önem taşıyor.
Bilinenin aksine dünyada oksijenin ana kaynağını ormanlar değil okyanuslar oluşturuyor. Dünya yüzeyinin üçte ikisini kaplayan okyanus ve denizlerde yaşayan su yosunları, dünyadaki oksijenin yaklaşık yüzde 80'ini üretiyor.
İlgili 34 soru bulundu
Dünyadaki oksijenin % 90'lık kısmını algler sağlar.
Prof. Dr. Akkoyunlu, kanın rengini ve parlaklığını oksijen seviyesinin belirlediğine işaret ederek, “Mesela kalp krizi geçirirken kalpteki bir damara pıhtı atar, ona bağlı olarak göğsünüzde baskı, ezilme hissedersiniz. Bu belli bir dokuda veya organda var olan oksijen yetersizliğini ifade eder.
Normalde, nefes alıp verirken, akciğerlere giren oksijenin sadece ufak bir kısmı tüketilmektedir, kalanı, karbondioksit ile birlikte atılır. Ancak nefes, ciğerlerde tutulduğu sürece, hapsolan oksijen bu 20 dakika boyunca tüketilebilir.
Yüzde 90'ın altındaki oksijen düzeyi düşük olarak kabul edilir ve bu, hipoksemiye neden olabilir. Yüzde 80'in altındaki oksijen düzeyleri, bu düzeylerde beyin ve kalp gibi organların çalışması bozulabileceğinden, gecikmeksizin müdahale gerektirir.
Meyve, yeşil sebze, fındık, ceviz gibi çiğ yiyecekler vücudunuz için taze hava doludur. Çok pişmiş yemekler, kırmızı et, şeker, doymuş yağ veya beyaz ekmekten uzak durun. Hamburger veya kızartma yerine salata sipariş edin. Oksijeni bol yiyecekler tüketmek aynı zamanda ışıltılı bir cilde kavuşmanıza da yardımcı olur.
Hipoksemi, kandaki oksijen seviyelerinin azalmasıdır. Nefes darlığı ve göğüs ağrısı ile sonuçlanabilir, akciğerler ve çeşitli organlarda çeşitli işlev bozukluklarına yol açabilir. Hiperkapni ve hipoksemi kan gazı ölçümüyle belirlenir.
Kandaki oksijen miktarının az olması solunum güçlüğü ve nefes darlığı gibi belirtilere yol açar. Ayrıca ciltte kurumaya, dudak ve tırnaklarda renk değişimine neden olur. Kandaki karbondioksit seviyesinin fazla olması ise çeşitli doku ve organların zehirlenmesine neden olabilir.
Solunum desteği: Hasta solunum yetmezliği olan kişiler için oksijen tedavisi verilebilir. Ayrıca, mekanik ventilatör veya CPAP gibi cihazlar kullanılarak nefes alıp verme desteği sağlanabilir. Fizik tedavi: Solunum yetmezliği olan kişiler için nefes eğitimi veya fizik tedavi uygulanabilir.
KOAH hastalarında oksijen satürasyonunun %90'ın üzerinde olması istenmektedir. Oksijen tedavisi alırken, oksijen çok açılmamalı 1-2 lt/dakika olarak uygulanmalıdır. Yüksek oksijen düzeyi kanda karbondioksit birikimine sebep olmaktadır.
Oksijen tüpleri ve oksijen konsantratörleri.
Oksijen regülatörünün çıkış kısmına oksijeni nemlendirecek bir su kabı konulmaktadır. Bu su kabının çıkışına yakılan oksijen kanülü vasıtasıyla NIMV hava hortumu veya hastanın yüzündeki maske üzerindeki bir giriş alanına oksijen eklemesi yapılmaktadır.
Suda çözünebilen oksijen miktarı, suyun sıcaklığından ve tuzluluğundan etkilenir – suda çözünen oksijen miktarı, sıcaklık ve tuzluluk arttıkça azalır.
Vücudun ihtiyacı olan havayı alan organ akciğerdir. Göğüs kafesi ve akciğer genişlediğinde, nazal mukoza ve yutağın 32°C'a ısttığı, nemlendirdiği ve genel temizliğini yaptığı hava üst solunum yollarından akciğere doğru akar.
Sağlıklı bir insanda tipik oksijen satürasyon seviyeleri %95-100 arasında değişir. Akciğer sorunları olan kişilerde ise bu değerler biraz daha düşük olabilir.
Kalp veya akciğer rahatsızlığı olan kişilerde hipoksemi ile karşılaşma oranı daha yüksektir. Bunun yanı sıra kullanılan bazı ilaçlardan kaynaklı olarak da nefes alma yavaşlayabilir ve beraberinde hipoksemi gelişebilir. Uyku apnesi ve hafif akciğer hastalıkları uyku sırasındaki kan oksijen seviyesini düşürebilir.
Solunum yetmezliği tedavisinde, genel olarak altta yatan neden ortaya çıkarıldığında tedavi mümkündür.
Biri bir maske ile soluk alıyor diğer ikisi zaman tutup not alıyorlar. Yüksek yoğunlukta oksijen solunmasının sonucu, oksijenin dokularda fazlalığı yani hiperoksidir.
Fazla su istemeyen, ancak öğle saatlerinde güneş ışığına ihtiyaç duyan aloe vera, gece saatlerinde oksijen salgıladığı için, ortamın havasını temizler. NASA'da da yer alan bu bitki, hava kalitesini artıran iç mekan bitkilerinden biridir.
Bulunduğu ortamda havayı temizleme özelliğine sahip olan aloe vera bitkisi gece boyunca daha fazla oksijen alınmasına yardımcı oluyor. Bakımı ve çoğaltımı oldukça kolay olan aloe vera, oksijen azlığının sebep olduğu baş ağrısı, nefes güçlüğü gibi problemleri azaltarak uyku kalitesini arttırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri