Orijinal diplomada adı ve kimliği belirtilen kişinin takip edip başarıyla tamamladığı yurtdışı öğrenimin yapı, düzey, bağlam, içerik ve statüsünü tarif etmek üzere verilir. Hiçbir değer yargısı, denklik ve tanıma ifadesi taşımaz.
Mavi diploma veren üniversiteler şu şekildedir: Marmara Üniversitesi. Adnan Menderes Üniversitesi. Anadolu Üniversitesi.
Yükseköğretim diplomaları, AB ülkeleri arasında otomatik olarak tanınmaz. AB ülkeleri kendi eğitim sistemlerinden sorumludur ve başka bir ülkede edinilen akademik yeterlilikleri tanımama da dahil olmak üzere kendi kurallarını uygulamakta özgürdür.
Mavi Diploma, Avrupa Birliği (AB) üyesi veya AB'ye üye olmamakla birlikte Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi İşbirliği tarafından akredite olmuş üniversitelerce verilen bir diploma ekidir. Öğrencinin aldığı eğitimin AB ülkelerinde tanındığını ve diplomanın geçerli olduğunu gösterir.
İlgili 21 soru bulundu
Mavi diploma belgesinin geçerli olduğu ülkeler şu şekildedir: İsveç, İtalya, Macaristan, Romanya, Çekya, Danimarka, Hırvatistan, Estonya, Letonya, Litvanya, Fransa, Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Belçika, Malta, Polonya, Portekiz, Hollanda, İrlanda, İspanya, Lüksemburg, Finlandiya.
Mavi Diploma veren üniversiteler, almış olduğunuz lisans ya da yüksek lisans eğitiminin Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olduğunu gösteren bir belgedir.
YÖK denkliği olan üniversiteler arasında özellikle ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Japonya ve Kore gibi ülkelerdeki birçok üniversite yer almaktadır.
Lisansta denklik verilen ilk 4 ülke sırasıyla Azerbaycan, Suriye, Bulgaristan ve Ukrayna'dır. Yüksek lisansta ise listenin başında sırasıyla Birleşik Krallık, ABD, Almanya ve Fransayer almaktadır.
Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi, Ağustos 2016'dan bu yana Dünyadaki en önemli İşletmecilik Akreditasyon kurumlarından bir tanesi olan AACSB (The Association to Advance Collegiate Schools of Business) üyesi bir İşletmecilik okuludur. Akreditasyon süreci ise devam etmektedir.
onur derecesiyle mezun olma durumunda kırmızı ve altın yaldızlı çerçeveli verilen diploma türüdür.
Mezunlarımız hazırlanmış diplomalarını almaları için, hafta içi 16.30'a kadar; resmi kimlik belgesi ile Fakültemiz öğrenci işleri bürosuna şahsen başvurmaları gerekmektedir.
* Tezli Yüksek Lisans programlarına başvuracak adayların YDS'den 40 veya üzeri puan almış olma (Ya da eş değerliği bulunan bir sınavdan eş değer bir puan almış olmak) şartı bulunmaktadır. (Yabancı uyruklu öğrenciler için yabancı dil şartı bulunmamaktadır.)
Başvuru için gerekli olan başvuru dosyası (Başvuru formu, gerekli evraklar, tercüme, Özgeçmiş- CV vb) danışmanlarımız tarafından hazırlanır ve eksiksiz bir şekilde bir araya getirilir. Denklik başvurularında bölüme göre Almanya Denklik Kurumları işlem ücreti almaktadır. Bu ücret 100-600 Euro arasında değişebilmektedir.
Yurtdışında ön lisans, lisans veya yüksek lisans eğitiminizi tamamladığınız takdirde, denklik başvurusu yapmanız gerekir. Genellikle Türk vatandaşlar başvurularını e-devlet üzerinden yaparken, yabancı uyruklu kişiler YÖK'ün resmi internet sitesinden başvuruyu gerçekleştirir.
Eğitimin belirli bir seviyesinde, ülke ve okul değiştirerek eğitim hayatına yön vermek isteyen öğrenciler, mavi diploma sayesinde halihazırda tamamlamış oldukları dersleri saydırarak, kayıp ve kesinti yaşamadan eğitimlerine farklı bir Avrupa ülkesinde devam etme şansı yakalar.
Mavi Diploma almak için önceliğiniz Avrupa standartlarında eğitim veren bir üniversiteden mezun olmaktır. Kısacası staj, seminer, tez vb. tüm aşamaları başarıyla geçmeniz gerekiyor. Mavi diploma almak için en önemli diğer şart ise, YÖK tarafından belirlenen akademik yıl içinde mezun olmaktır.
Eğitimde kalitenin en önemli göstergelerinden biri uluslararası akreditasyonlardır. ODTÜ diploması uluslararası geçerliliğe sahiptir.
Mavi diploması olan kişiler Avrupa Birliği'ne üye olan tüm ülkelerde öğrencilik hayatlarına devam edebilmektedir.
Yurt dışı üniversitelerinden alınan diplomaların geçerliliğini denetleyen ve sağlayan kurum Yüksek Öğretim Kurulu'dur. YÖK'ün denklik bürosu her yıl farklı ülke üniversitelerinin uyguladığı programların ve verdiği derslerin ülkemizdeki eşdeğer bölümler ile benzerliğine bakarak bunlara denklik onayı verebiliyor.
“Denklik” kavramı ise yurt dışından alınan yükseköğrenim diplomalarının ülkemizdeki hangi akademik alan ve dereceye eş değer olduğunun belirlenmesi işlemidir. Tanıma, denkliğin ön koşulu olup yurt dışındaki her tanınan program, ülkemizdeki aynı isimle olan programa denk olmayabilir.
WWF-Türkiye'ye, üç ayda bir hedeflerle ve ilerlemeyle ilgili rapor verilir. Bir yılın sonunda denetimden geçirilen ofisler, hedeflere ulaşıldığı takdirde “Yeşil Ofis Diploması” alır. Yeşil Ofis logosu belirli kurallar çerçevesinde kullanılabilir ve Yeşil Ofis olmanın iletişimi yapılabilir.
Amerikan üniversitelerinden mezun olan bir öğrencinin sahip olduğu diploma Türkiye'de ve tüm dünyada geçerlidir.
Akademik Tanınma
Ayrıca, diplomaların karşılıklı tanınmasını mecbur tutan bir Topluluk hükmü bulunmamaktadır (aşağıda, meslek amaçlı tanıma başlığı altında sözü edilen bazı düzenlenmiş meslekler hariç). Bu nedenle şu anda Avrupa seviyesinde akademik amaçlarla tanınan herhangi bir diploma yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri