Yüzyılın projesi olarak adlandırılan ve dünyanın en derin batırma tüp tüneli olan Marmaray, küresel ısınmadan ve olası tsunamiden etkilenmeyecek, istanbul'da meydana gelebilecek 7.5 şiddetindeki bir depreme dayanıklı olacak.
Yüzyıllık tasarım ömrüne sahip olan Marmaray, 9 şiddetinde depreme dayanıklı ve 2 dakikalık tren işletme aralığına uygun dizayn edilmişti.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, deprem kuşağında yer alan Türkiye'de Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleriyle Avrasya ve Marmaray tünelleri gibi dev yapıların 2 bin 500 yılda bir meydana gelebilecek çok büyük şiddetteki depremlerde bile ayakta kalabilecek şekilde tasarlanarak yapıldığını ...
"İstanbul Havalimanı, Kuzey Marmara, Marmaray, Osmangazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi projeler deprem olduğu anda aynen çalışmaya devam edecek.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray Projesi'nin bütün mühendislik hesaplarının 9 şiddetinde bir depreme göre yapıldığını söyledi.
İlgili 30 soru bulundu
Güncellemelerle proje aşaması 1998 yılında biten Marmaray'ın inşasına 2004 yılında başlandı. 2004 yılındaki çalışmalarda 460 metre derinlikte elde edilen bulgular çalışmalar açısından risk taşımaktaydı. Tünel zemininin 4 metre yukarısında bu riskler artmaktadır. Bu riskten dolayı zemin sağlamlaştırılmıştır.
Uzunlukları 98,5 metre ile 135 metre arasında değişen 11 tünel parçasının birleştirilmesiyle Boğaz'ın altında 1,4 km uzunluğunda batırma tüp tünel inşa edildi. Tüneller en derin oldukları noktada deniz seviyesinin yaklaşık 58 metre altından geçiyor.
Marmaray makinisti ve BTS Genel Sekreteri Hasan Bektaş`a göre asıl tehlike, denizin altındaki tüpte bir sızıntı olursa yaşanır. Bektaş, "Marmaray`ın denizin altındaki tüp kısmında herhangi bir su sızıntısı yok. Ancak kara hatlarında su sızıntıları olabiliyor. Ama bu risk oluşturacak bir düzeyde değil" açıklaması yaptı.
Özellikle 1999 Marmara Depremi gibi büyük depremlerin yaşandığı İstanbul'da, Üsküdar İlçesi de deprem riski olan bölgelerden biridir. Bölge, deprem güvenliği açısından özellikle dikkatli olunması gerekmektedir.
Metroların tasarımı yapılırken 8 şiddetine kadar dayanıklı olarak yapılıyor. Deprem esnasında çıkış istikametine doğru trenin içindeki sayıyı boşaltmak gerekir. Asıl mesele deprem meydana geldikten sonraki süreç sonrası 15 gün biz metroları kullanamayacağız.
İstanbul'da yüksek derecede deprem riski taşıyan bölgeler ise Zeytinburnu, Küçükçekmece, Florya, Esenkent, Ispartakule, Ambarlı, Avcılar ve Haramidere'dir. Şurada Paylaş! Deprem uzmanlarının yaptığı açıklamaya göre; İstanbul'da yapı bakımından en eski ilçelerin başında Beyoğlu ve Fatih ilçeleri geliyor.
Boğaz geçişi 11 adet ve uzunlukları 98,5 – 138 metre arasında değişen tüp elemanların batırılıp birleştirilmesi ile sağlanmaktadır. 56 metre derinlik ile bu tüneller dünyada en derin batırma tünel ünvanına sahip olup, 10 büyüklüğünde depreme dahi dayanıklı olarak imal edilmiştir.
Avrasya Tüneli kaç şiddetinde bir depreme dayanıklıdır? Mw 7,25 büyüklüğünde bir depremin Ana Marmara Fayı'na ortalama 17 km mesafede bulunan Avrasya Tüneli'nde yaratacağı şiddet EMS'98 ve MMI ölçeğine göre ortalama 8 olacak. Ancak Avrasya Tüneli'nin deprem tasarımı 9 şiddetinde bile hasar görmemesini temin edecek.
Dr. Celal Şengör, beklenen İstanbul depremine ilişkin yapmış olduğu açıklamalarda Kocaeli'nin en sağlam yerini açıkladı. Kafa TV isimli sosyal medya kanalında konuşan Şengör, Gebze üzerinden de örnek verdi. Konu hakkında yaptığı açıklamada Şengör şu ifadeleri kullandı: “Gebze sağlam zemine sahiptir.
Yenikapı istasyonu yer yüzeyinden 17 metre, Üsküdar istasyonu ise 26 metre derinde.
Sanılanın aksine aslında en 'güvenli' yerlerden biri olarak ifade edilen metrolar, deprem anında da güvenilirliğini koruyan bölgelerden biri.
ÜSKÜDAR ZEMİN DAYANIKLILIĞI
Vs30 parametresine göre 150- 500m/s arası koşullara sahip zeminler zayıf, 600 ve 1392m/s arası zeminler kaya ve güçlü olarak gösteriliyor.
Haritada fay hatlarına yakınlığa göre birinci derece riskli ilçeler, Avrupa yakasında Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih, Anadolu yakasında ise Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla ve Adalar olarak öne ...
📢 Gold üyelerden sadece reklamlar gizleniyor! 1. derece deprem bölgeleri: İstanbul merkez, Adalar, Avcılar, Bakırköy, Gürpınar (Anarşa), Kavaklı, Kumburgaz, Mimarsinan, Yakuplu, Eminönü, Kadıköy, Kartal, Samandıra, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sultanbeyli, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu.
İşletilmekte olan mevcut hatlarından elde edilen gelirin büyük bölümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kasasına gidiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hizmete açılan 76,60 kilometre uzunluğundaki Halkalı-Gebze (Marmaray) Banliyö Hattı'nın gelirleri ise bakanlık tarafından alınıyor.
Proje JBIC, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası tarafından finanse edildi. Mayıs 2004'te BC1 sözleşmesi, TGN ortak girişimi ile imzalandı.
Marmaray Japonların finanse ettiği bir projedir. Dolayısıyla Marmaray, Ayrılıkçeşme ile Kazlıçeşme arasında yapılan 13.6 kilometre uzunluğundaki hattır, batırma tünelle banliyö hattıdır ikisinin toplamıdır.
Selam, ilk önce şunu söylemeliyim ki Marmaray toplam 43 duraktan oluşmaktadır. Bu duraklardan sadece; Ayrılık Çeşmesi-Üsküdar-Sirkeci-Yenikapı arasında Marmara Denizi'nden dolayı yer altından gitmektedir.
2004 yılında yapımına başlanan Marmaray projesi kapsamında bazı istasyonların açılışı bugün yapılıyor. Marmaray ile İstanbul Boğazı'nın iki yakasındaki Üsküdar ve Sirkeci ise denizin altından, yere batırma tekniğiyle inşa edilen tüp geçitle birbirine bağlanıyor.
Marmaray, teknik olarak denizin içine yapılmadı.
Tünel, denizin içinden değil denizin altındaki kara parçasının içinin oyulması ile yapıldı. Yani Marmaray'da seyahat ederken gördüğümüz betonların arkasında Marmara denizi değil, bu denizin tabanındaki kara parçası görünüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri