Çoğu kişi reçel ve marmelatı eşanlamlı olarak kullanıyor ancak bunlar aralarında küçük bir fark olan iki ayrı lezzet. Peki reçel ve marmelat arasındaki fark nedir? Reçelde meyveler bütün veya küçük parçalar halindedir, marmelat ise meyve püresi veya ezmesinden yapılır.
Marmelat ise meyve püresi veya ezmesinden yapılıyor. Reçelden marmelat yapılabilir ancak marmelattan reçel yapılmaz.
Marmelattan bir miktar tabağa konur ve soğuması beklenir. Tabak sağa sola yatırıldığında akmıyorsa marmelat olmuş demektir. Aynı işlem kaşıkla da yapılabilir. Marmelat parçalar halinde kaşıktan akıyorsa pişmiştir.
marmelat, kuru ya da taze meyveler ile hazırlanan, tercihe göre şeker ve baharatlar ile tatlandırılan bir tür püredir. Kahvaltılarda ya da tatlılarda kullanılabilir. Kurabiyeler ile birleştirilebilir.
Marmelat, meyvelerin et ve şıralarının (ezmelerinin) şeker ile pişirilmesinden elde edilen ürüne denir. Marmelat; elma, ayva, erik, kayısı, şeftali, armut, üzüm, incir, portakal, greyfurt ve limondan yapılır.
İlgili 17 soru bulundu
Marmelat olarak hazırlandığından dolayı içeriğindeki şeker, vücut için aşırı tüketiminde çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Bununla birlikte özel rahatsızlıkları bulunan kişilerin de olası etkilerine karşı doktor kontrolü ile birlikte tüketmesi önerilir.
Sözlükleri açtığımızda, “şeker karıştırılarak pişirilmiş meyve ezmesi” şeklinde bir tanımla karşılaşıyoruz marmelat için. Kahvaltı sofralarının da, marmelatlı kurabiye gibi atıştırmalık tariflerin de en leziz dokunuşu olarak bahsetmek mümkün kendisinden.
Yanlış duymadınız; üstelik bu marmelat idrar söktürücü özelliğe sahip ve basur hastaları tarafından da tüketilebiliyor. Bağışıklık ve metabolizma üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra bu meyvenin içeriğindeki vitaminler sayesinde daha parlak bir cilde kavuşabilirsiniz!
Sulu meyvelerle reçel ya da marmelat yaptığınızda az miktarda su ilavesi yeterlidir. Az sulu meyveler için 2-3 bardak kadar su ekleyebilirsiniz. Reçele ya da marmelata, yarım tatlı kaşığı kadar tereyağı eklemeniz hem reçelin köpürüp taşmasını önler hem de daha parlak bir görüntü kazanmasına yardımcı olur.
Marmelat Uzun Süreli Nasıl Saklanır - Marmeladı dolabınızın en alt rafında düz olarak saklayın. Bu alan dolabın en soğuk kısmıdır. Güneş gören yerlerde bozulma olabilir.
Reçele limon suyu ya da tuzu katmıyorsunuz
Aslında bunun önüne geçmenin çok ama çok kolay bir püf noktası var. Bu da kaynama aşamasının sonuna doğru tencereye limon tuzu ya da limon suyu eklemek. Bunu yaptığınız takdirde reçeli şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edebileceksiniz.
Çok tatlı meyveler için, 1 kg meyveye 1 kg şeker, daha az tatlı meyvelerin 1 kg'sine 1.5 kg şeker ve ekşi meyvelerin 1 kg'sine 2 kg şeker ölçüsü uygundur.
Marmelatlara da reçel gibi ateşten indirmeden önce limon ya da limon tuzu eklemek gerekir. Marmelattan bir parçayı tabağa koyup soğuttuğunuzda tabak sağa sola sallandığında akmıyorsa kıvamını bulmuş demektir. Ayrıca bir kaşığa marmelat alıp soğuttuğunuzda kaşıktan parçalar halinde akmıyorsa kıvamı uygundur diyebiliriz.
Reçeller herhangi bir meyve veya sebze türünden yapılırken, marmelat yapımında narenciye kullanılmalıdır. Reçeller temel olarak meyvenin tamamını ezerek, püre haline getirerek ve pişirerek kullanır, marmelat ise turunçgillerin kabuğundan (kabuğundan), posasından ve suyundan (meyvenin tamamından değil) oluşur.
Koyu renkli meyvelerde daha fazla A vitamini bulunmaktadır. Reçellerin yüz gramına baktığımızda; çilek reçeli 3.9 IU, vişne reçeli 10.0 IU, kayısı reçeli 1139.7 IU- portakal reçeli 8.8 IU, portakal reçeli 102.8 IU A vitamini değerlerine sahiptir ve günlük almanız gereken sağlıklı besinlerdir.
Kayısı Marmelatı Yapılışı Tarifi - Yaş Kayısı Marmelatı Yapımı - Kayısı Marmelat Tarifi. Kayısılar iyice yıkanır ve ortalarındaki çekirdekler çıkarılır. Suyla beraber on - on beş dakika ocakta pişirilir.
Reçelin hoş bir renge ve parlak bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız kaynama esnasında reçelin üzerinde biriken köpükleri toplamak yerine reçel içine az miktarda tereyağı ekleyin. Böylece daha parlak bir görünüm yakalayabilirsiniz.
Şimdi de yapımı çok ama çok kolay olan şekersiz erik marmelatı tarifini paylaşacağım. Sadece bir fırın kabı kirleterek, fırın dışında hiç pişirme yapmadan, rengini bozmadan ve lezzetini kaçırmadan, kabuklarını atmadan nefis bir marmelat oluyor.
Eğer yapım aşamasında koyulaşmadığını fark ederseniz, kaynayan reçelin içerisine elma ekleyin. Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır.
Marmelat, kuru ya da taze meyvelerin rendelenmesinin ardından ezilerek şekerle kaynatılması yoluyla oluşturulan bir yiyecek türüdür. Reçele benzer bir yapısı vardır. Reçelden çok daha fazla kaynatılmaktadır. Suyunu çok daha fazla çekmektedir.
Meyveler ezim olmayacak kadar yumuşak kıvamlı olsun. Marmelat Yaparken Kavanozu Uygun Seviyeye Kadar Doldurun: Kaynatılan marmelat 1.5 santim boşluk kalacak kadar doldurulmalı. Aşırı boşluk, kavanozda daha fazla havaya neden olur.
Bunlar ayva, çilek, erik, incir, vişne ve kayısı şeklindedir. Standart satışlar sırasında da çoğunluk olarak bu tarz meyveler tercih edilir.
Marmelat kelimesi Türkçe'de "Şeker karıştırılarak pişirilmiş meyve ezmesi." anlamına gelir.
Marmelat, meyvelerden yapılan tatlı yiyecek. Taze ya da kuru meyvelerin rendelenerek ya da ezilerek şekerle kaynatılması ve püre durumuna getirilmesiyle oluşur. Reçelden daha çok kaynatılır ve suyunu daha çok çeker. Dolayısıyla akışkanlığı reçele göre daha azdır.
Güneşte kurutarak meyvenin o güzel rengini bozmadan siz de nefis marmelatlar yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri