1- Problemin / Konunun saptanması: Her bilimsel araştırma, mevcut bir problemin tanımlanması ya da bilim bir konunun belirlenmesi ile başlar. Ya güncel bir soruna çözüm getirmek ya da belli bir konu hakkında sonuca ulaşmak için yapılır. Kesin bir sonuca ulaşmak için sistemli ve sıralı bir şekilde ilerlenir.
Bilimsel çalışmaların genel olarak kabul görmüş bir takım basamakları vardır. İşte bilimsel çalışma basamaklarının genel bir özeti: Soru Sorma ve Konu Belirleme: Bilimsel çalışmanın ilk adımı, araştırma yapmak istediğiniz konuyu belirlemek ve üzerinde çalışacağınız soruları sormaktır.
Bilimsel yöntem, - Problemin veya sorunun belirlenmesi - Araştırma( veri toplama ) - Hipotez - Deney - Sonuç ve değerlendirme basamaklarından oluşur..
Temel bilimsel süreçler, gözlem yapma, sınıflama, verileri kaydetme, ölçüm yapma, uzay/zaman ilişkilerini kullanma, sayıları kullanma, sonuç çıkarma ve tahmin yapmadır.
İlgili 45 soru bulundu
Bilimsel araştırma sürecinin aşamalarını sıralayacak olursak: Araştırma yapılacak konu hakkında problemin belirlenmesi. Belirlenen problem hakkında gözlemler yapılarak bilgiler elde edilmesi. Yapılan gözlemler ve deneyler sonucunda verilerin toplanması
Araştırma raporunun bu bölümü; Giriş, Yöntem, Bulgular ve Yorum olmak üzere üç bölümden oluşur.
Bilimsel Aşama Planlaması içerisinde ise; fikir aşaması, konunun belirlenmesi, problemin belirlenmesi, hipotezin oluşturulması, varsayımlar, araştırmanın sınırlarının belirlenmesi, yöntemin belirlenmesi, veri toplama, toplanan verilerin analiz edilmesi, yorumlama ve duyuru aşamaları mevcuttur.
Tüm bilimsel araştırmalar yeni bilgiye ulaşmak üzere bir araştırma sorusu sorulmasıyla ve bu soruyu yanıtlamaya yönelik bir varsayım (hipotez) kurulmasıyla başlar. Varsayım açık, özgül ve doğrudan soruya yönelik olmalıdır. Varsayımın sınanabilir ve sağlam olması araştırmanın temelini oluşturur.
Bilimsel yöntem; “kanıtlanmış bilgi elde etmek için izlenen yol”şeklinde tanımlanabilir. Bilginin çeşitli tanımları yapılmış aynı zamanda temel özellikleri şu şekilde ortaya çıkarılmıştır. Bilgi: Kişilerin öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile çaba sarf ederek elde ettiği olguları ifade eder.
Bilimsel araştırma yöntemleri, başlıca nicel, nitel ve deneysel olmak üzere üç ana kategoriye ayrılabilir. Nicel yöntemler sayısal verilerin toplanması ve analizi üzerine odaklanırken, nitel yöntemler daha çok anlam ve süreçlere ilişkin yorumlar yapmaya yönelik veri toplama ve analiz yöntemleridir.
Bilimsel araştırma, etrafımızda olup biten olayları ve doğa olaylarını doğru ve güvenilir bir şekilde anlamlandırmak, asıl kaynaklarını bulmak ve neden-sonuç ilişkisiyle açıklamak için planlı ve sistematik bir yöntem izleyerek verileri toplamayı, çözümlemeyi, yorumlamayı ve değerlendirmeyi içerir.
Yapılan tüm bu bilimsel araştırma basamaklarının son halkası olan raporlama aşamasında, toplanan verilerin, ortaya çıkan hipotezin ve tespitlerin değerlendirilmesi yapılır. Bunun sonucunda net bir sonuç elde edilmiş olmalıdır. Sonucun toplumun yararına ve faydasına uygun olması beklenir.
Bilimsel yöntemlere göre yapılan; araştırma, inceleme ve uğraşılara bilimsel çalışma adı verilir. BASAMAKLAR -Problemin belirlenmesi, -Verilerin toplanması, -Hipotezin kurulması, -Tahminlerin yapılması, -Kontrollü deneylerin yapılması, -Teorinin oluşturulması, -Bilimsel kanun haline gelme.
Araştırma sürecinin son evresi araştırma raporunun yazımını ve yayımını içermektedir. Yazar hangi problemi hangi nedenle seçtiğini, veri toplama yöntem ve tekniklerini, araştırmayı yönetmek için kullanılan araçları, elde edilen sonuçları ve yapılan yorumları ifade etmelidir.
Araştırma verileri toplanmadan önce hipotezler saptanmalıdır. İyi bir hipotez, araştırmanın organize edilmesi açısından çok kullanışlıdır. Hipotez, araştırmayı belirli değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesi şeklinde sınırlar ve veri toplamanın, çözümlemenin ve yorumlamanın uygun yöntemlerini önerir.
Bilimsel Araştırma Nedir? Bilimsel araştırma, sistematik veri toplama ve analiz etme sürecidir. Bazı bilimsel araştırmalar, kuram (teori) üretmeyi ya da var olan kuramları sınamayı amaçlamaktadır. Kuram, bir olguyu açıklamaya, kestirmeye ve/veya kontrol etmeye yarayan ilişkili ilkeler bütünüdür.
Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
Hipotez ya da varsayım, bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir.
Bu modellerden yola çıkarak, tüm araştırma raporlarında genellikle olması gereken bölümler şunlardır; başlık, özet, giriş, ana metin, bulgular, tartışma ve kaynaklar.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri