Bu kuş türü Hanefilere göre eti yenmeyen kuş türleri arasında yer almaktadır. Bunun nedeni ise Martı etinin yenmesini haram olarak görmekten gelmektedir.
Eti yenen kuşlar: İğrenç olmayan, leş yemeyen, avını pençesiyle yakalamayan kuşlar yenir. Saksağan, kumru, bülbül, kanarya, muhabbet kuşu, keklik, sülün, bağırtlan kuşu, güvercin, bıldırcın, tarla kargası, tavus, kırlangıç, baykuş, papağan, turna, saka kuşu, çalı kuşu, ispinoz, serçe ve sığırcık gibi kuşlar helaldir.
"cik" kargası ise, tamamen siyah renklidir, dut, kiraz, yaz mevsimi meyveleri ile beslenir, kara kargadan farkı ise, gagalarının sarı ve kırmızı oluşudur, sürü halinde veya yalnız gezebilirler. alakarga ve cik kargası yenir.
Çatal tırnaklı olan, geviş getiren bütün hayvanlar (deve, kaya porsuğu, tavşan ve domuz hariç) temizdir, yenebilir. Dört ayaklı olup da pençeleri üzerinde yürüyenler ve leş yiyen bütün hayvanlar murdardır. 2. Deniz canlılarından kanatlı ve pullu olanlar temizdir, yenebilir; kanatsız ve pulsuzlar murdar ve mekruhtur.
Yumuşak ve çiğnemesi kolay olan kanguru eti bonfile, sosis, kıyma olarak tüketilebilir. Kanguru eti köfte, börek, kebap, hamburger yapımına da uygundur. Dana veya kuzu eti gibi diğer et türleri yağ bakımından zengin oldukları için pişirme süreçleri daha kolaydır.
İlgili 20 soru bulundu
Kirpinin avlanması ve bilinçsizce tüketilme hem ekolojik dengenin bozulmasına, hem de insan sağlığı açısından ciddi tehlikelere yol açabilir. Bu yüzden kirpi etinin tüketilmesi, önerilmemektedir.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.
Penguenler, balık, kalamar gibi deniz canlılarından beslendiği için, etinin balık aromasına benzediği düşünülmektedir. Ancak ülkelerin büyük bir çoğunluğunda, penguen eti satmak ve almak yasa dışıdır. Bu yüzden ithalatı ve ihracatı da yapılmamaktadır. Penguen yumurtası ise, uzun süre kaynatılsa bile yumuşak kalır.
Buna göre ahtapot, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu'l-Muhtac, VIII, 113,150-152.)"
Uzak Doğu'nun bazı bölgelerinde maymunlar popüler yemek olarak kabul ediliyor. Uzak Doğu'nun bazı bölgelerinde maymun eti popüler bir yemek olarak servis ediliyor. Bu da kaçakçıların iştahını hayli kabartıyor.
At eti helal midir? Kur'ân ve Sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefî mezhebinde İmam Ebû Hanîfe'den rivâyet edilip tercih edilen görüş ile Mâlikîlerden gelen bir görüşe göre at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur.
Sığır (inek, öküz, manda), davar (koyun, keçi), deve, kümes hayvanları (tavuk, ördek, kaz), yabanî eşek (zebra), tavşan, zürafa, geyik, yaban sığırı, yaban keçisi helâldir.
Ağaçkakanlar bazı kaynaklarda (Hocaoğlu, 1992) av kuşu olarak nitelendirilmiş olmalarına rağmen ülkemizde kanunen avı yasaklanan kuşlar listesinde1 yer almaktadır. İslam dininde2 yapılan yorumlara göre ağaçkakanların etinin yenilmesinin helal olduğunu göstermektedir.
a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar. b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabani sığır ve zebra gibi vahşi hayvanlar. c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar. Bu hayvanların etlerinin helal olduğunda fakihler görüş birliğindedir.
Bu kapsamda bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından eşek etinin yenilmesi haram kılınmıştır (Bkz; Buhari, Megazi 38; Müslim, Nikah 29).
Diyanet İşleri Bakanlığı'nın yayımladığı Dini Bilgiler İlmihali'nde 2. Ciltte 34. sayfada yer aldığı gibi, geyik eti helal kabul edilen kara hayvanları arasında yer almaktadır.
Söz konusu yemekte, balık türleri veya deniz ürünleri çiğ ya da pişmiş olarak kullanılabilmektedir. Buna göre, helâl deniz ürünlerinden yapılan suşi, sağlık açısından bir zararı bulunmadığı sürece tüketilebilir.
Kur'an-ı Kerim'de yer alan onlarca ayette de yazdığı gibi suda yaşayan canlıları yemek insanlar için caizdir. Havyar da bir balık yumurtası olarak helaldir. Dolayısıyla afiyetle yenebilir.
Ancak aslen suda yaşayan fakat karada da yaşayabilme özelliğine sahip olan hayvanlara gelince bunlardan eti yenen kara hayvanlarına benzeyenlerin yenmesi, boğazlanması şartıyla helal, eti yenmeyenlere benzeyenlerin yenmesi ise haramdır. Buna göre kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir."
Genel olarak fok balığının etinin yendiğini söylemek mümkün. Ancak bazı kurallar ve kriterlere bağlı olarak farklı ülkelerde balık etinin yenmesi yasaktır. Başka ülkelerde de yine değişik biçimlerde ve usullerde hazırlamak suretiyle tüketilen balık türleri içerisinde gelmektedir.
Anadolu Mandası, sütünden elde edilen manda kaymağı, manda yoğurdu, mozarella peyniri gibi nitelikli ürünlerle dikkat çekmektedir. Manda etinin ise daha çok sucuk yapımında kullanıldığı bilinmektedir. Örneğin, ünlü Afyon sucuğunun lezzetinde, yapımında kullanılan manda etinin önemli bir katkısı vardır.
(Karâfî, Zahîra, IV) Buna göre; otla beslenip temiz nebatat yiyerek av hayvanları sınıfına giren dağ keçisi, yabani sığır, zürafa, zebra, yaban eşeği, ceylan, geyik, antilop, bufalo ve kanguru gibi otçul yabani hayvanların etinin yenmesi de helaldir.
Büyük İslam İlmihalinde şöyle geçmektedir: 'Yaratılışı bakımından iğrenç olan birtakım hayvanların etleri de haramdır, yenmez: Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi böcekler.
Balinadaki zararlı maddelerin en çok hamileler, çocuklar ve yaşlılar için tehdit oluşturduğu söylenmiştir. Hem balina etinin insan sağlığı için zararlı olması, hem de balinaların neslinin tehlike altında olması sebebiyle balinaların avlanması uluslararası bir kararla yasaklanmıştır.
Bu durum Kur'an-ı Kerim'de şöyle geçmektedir: “Yahudilere her tırnaklı hayvanı haram ettik. Koyunun ve sığırın iç yağını da haram ettik.” (Enam 146. ayet) Tavşan aynı kedi gibi tırnaklı bir hayvandır. Tavşan etinin Yahudilere yasaklı olduğu bir gerçektir; ama 'Aleviler bu yüzden tavşan yemezler' sözü batıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri