1. Yaptığı bir yanlıştan ötürü affedilmesini istemek. 2. Özrünü ileri sürerek yapılması kendinden istenen işi yapmamak, bundan bağışlanmasını istemek.
Özür ise kişinin yaptığı bir davranışın olumsuz sonuçlandığı veya algılandığı ve bu algının kişi tarafından da kabul edildiği durumda dilenir ve özürün temel amacı ilişkiyi düzeltmektir. Eğer karşıdaki kişi için önemliyse o zaman özür dilenir. Eğer önemli değilse insanlar özür dilemeye gerek duymazlar.
Özür dilemek, hata yaptığımızı düşündüğümüz davranışların, yanlış anlaşılmaya sebebiyet verdiğimiz durumların akabinde ortaya çıkan bir eylemdir. Hatta daha da ötesinde ilişkilerimizi güçlendirmek adına, üzüntümüzü belirterek aynı durumun tekrarlanmayacağını karşımızdaki bireye vaat etmektir.
Özür dilerim hangi durumlarda kullanılır özür dilerim kelimesi karşımızdaki kişi incitip kırdıysak veyahut bir hata yaptıysak kullanılır. Bu hatalara örnekler verelim; Arkadaşımın eşyasını yanlışlıkla yere düşürdü isem özür dilerim. Ödevimi yapmadığından dolayı öğretmenimden özür dilerim.
özür - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁḏr kökünden gelen ˁuḏr عذر “bağışlama” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ˁaḏara عذر “bağışladı, mazur gördü” fiilinin fuˁl vezninde masdarıdır. Özür dileme eyleminde özür "bağışlama, af" anlamında iken, Türkçe kullanımda sözcük "özür dileme" eyleminin adı olarak algılanmıştır.
İlgili 37 soru bulundu
İkinci Anlamı: Teşekkür eden ya da yaptığı bir hatadan dolayı özür dileyen kişiye karşı nezaket gereği söylenen söz. Üçüncü Anlamı: Hayır, asla. (Genelde birinin teklifini onu kırmadan reddetmek için kullanılır.) Estağfurullah kelimesi genellikle karşılıklı konuşmalarda kullanılır.
“Teşekkürler, seni affediyorum.” gibi bir şey söyle. Veya, “Sorun yok. Yeter ki bir daha yapma, lütfen.”
Özür dilerken söz konusu olanın kendi davranışlarınız olduğundan emin olun. Gerçek bir özür aşırıya kaçmaz. Özür dilerken karşı tarafın hissettiklerine odaklanmaya özen gösterin. Kendi pişmanlık ve üzüntünüzle karşınızdaki kişinin hislerini gölgelememeye dikkat edin.
Müslümanın özrünü reddetmek mekruhtur. Özrü kabul etmek ve kusurları affetmek, Allah Teâlâ'nın sıfatlarındandır. Böyle özrü de kabul etmeyene, Allah Teâlâ azap ve gazap eder.
Özür dilemek kelime anlamıyla mazur görülmeyi talep etmektir. Buradaki haliyle özür dilemek kişinin yaptığı hatayı geri alamayacağını ama bu hatadan da pişmanlık duyduğunu ve hem mağdur kişiye hem de ilişkiye zarar verdiğinin farkında olduğunu bu nedenle bu davranışın mazur görülmesini ve affedilmeyi dilemektir.
Bencildirler, empati kurmazlar, sizin duygu ve düşünceleriniz önemli değildir. Hep kendilerini haklı görür ve hatalarından dolayı başkalarını suçlarlar. Özür dilemezler. Çoğu zaman olumsuz duygular uyandırarak dikkati üzerlerinde toplarlar ve sizin dengenizi bozarak güçlü hissetmelerini sağlarlar.
hayatımız 4 kelimeden oluşur aslında:özür dilerim ve rica ederim. yalnış bişey yaptığımızda özür dileriz,karşımızdakinden af isteriz. bir de birine yardım ederiz,o kişiye yararımız olur ve bize teşekkür eder,sağol der biz de rica ederim deriz.
Özür Dilemenin Etkileri
Özür dilemenin bize, karşımızdaki kişiye ve aramızdaki ilişkiye birçok olumlu etkisi oluyor. Hatalı davranış sergilediğimiz kişiden özür dilemek ve yaşananların onun değil, bizim suçumuz olduğunu söylemek karşımızdakinin duyulduğunu hissetmesine ve duygusal anlamda iyileşmesine yardımcı oluyor.
Don't mention it.
Gerekçe, kusur ve mazeret sözcükleri özür sözcüğünün eş anlamlı sözcükleridir.
Komedi | 111 dk.
Bir buket pembe lale ile ya da beyaz lale ile kalbinizin temizliğini ve hislerinizim hala sapasağlam yerinde durduğunu ifade edebilirsiniz. Yani anlayacağınız daha derinden özür dilemelerin çiçeğidir laleler. Ufak kırgınlıklardan çok daha fazlasını, büyük vedaları geride bırakmak için tercih edilir.
1) özrünü ileri sürerek bir işi yapmayı istememek, bir işten bağışlanmasını istemek: “Onları, ayakta bekleyenleri görünce özür diledi.” -N.
Evet, büyükler, özür dileyecek durumlara düşmeyenlerdir; ama düşmüşlerse de özür dileyenlerdir.
"Özür dilerim, senin kadar kaba olamıyorum" veya "Üzgün olduğun için özür dilerim, ama bu konuyu anlayamayacak kadar aptalsan, yapabileceğim pek bir şey yok!" gibi ifadeler bu tür imalı ve alaycı kullanımlara örnek teşkil eder.
i'tizar / i'tizâr / اعتذار
Özür dileme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri